Schneiderné Diószegi Eszter

Schneiderné Diószegi Eszter fényképeKedves Eszter, mesélj magadról, a családodról!

Férjemmel és négy gyermekünkkel Budapesten élünk. A nagyfiam 1997-ben született, őt követte egy kislány 2000-ben, aztán még két kisfiú 2002-ben és 2004-ben. Férjem gyógyszerész, szintén a szoptatás lelkes támogatója.

Mivel foglalkoztál mielőtt megszülettek a gyerekeitek?

Férjemmel még mindketten egyetemisták voltunk, amikor első gyermekünk született. Ráadásul kollégiumban laktunk, ami első hallásra furcsa lehet, de nekem nagyon jól esett megtapasztalni a többi kollégista anya támogatását a gyermekágyas időszakban (a SOTE családos kollégiuma volt a lakóhelyünk).

Mivel foglalkozol most a család és az önkéntes munkád mellett?

Pszichológusként végeztem, a kislányunk volt csecsemő, amikor diplomáztam. Ahogy nőttek a gyerekek, úgy tudtam egyre több munkát vállalni, jó volt megélni, hogy a család, a gyerekek igényeihez igazodva tágul egyre inkább a mozgásterem. Amikor a negyedik gyerekünket vártam, nemzetközi laktációs szaktanácsadói vizsgát tettem, vagyis a hivatásom és az önkéntes munkám nagyon hasonló. Most is fontosnak tartom, hogy a gyerekeimet délben hazavárom az iskola után, hogy próbálom úgy szervezni a munkámat, hogy inkább a délelőtti órákra essen. A nagyfiam mellett már látom, hogy olyan rövid az az időszak, amikor még minket igényelnek elsősorban a gyerekek, és hálás vagyok a sorsnak azért, hogy megadatott, hogy ekkor mellettük lehessek.

Voltak esetleg olyan nehézségeid a szoptatással kapcsolatban, amire nem, vagy nehezen kaptál segítséget?

Az első babámat egy olyan kórházban szültem, ahol még a régi, konzervatív nézetek uralkodtak (pótlás az első napokban cukros vízzel és tápszerrel, bár elvileg rooming-in volt, de háromóránkénti szoptatást javasoltak, bimbóvédőt adtak), így szinte minden „hibát” elkövettem, ami a szoptatást alááshatja (időre szoptatás, teáztatás, bimbóvédő, cumihasználat). Amikor a kisfiam 3 hónaposan nem gyarapodott, akkor megkaptam az obligát tápszerreceptet a gyermekorvostól, illetve a hozzátáplálás megkezdését javasolták. Én mindenképp szoptatni szerettem volna a babámat, de senki sem tudta megmondani, hogy ennek mi is lenne az útja, saját kútfőből kellett kikínlódnom, hogy mi is az, ami működik. Végül 8 hónapos körüli volt a babám, amikor azt mondhatom, hogy tényleg igény szerinti szoptatásra tudtunk átállni, de azt éreztem, hogy egyedül küszködöm a szoptatás fenntartása mellett.

Bizonyára sok olyan tapasztalatot szereztél a gyerekeiddel, amik segítenek, hogy könnyebben beleéld magad más mamák helyzetébe. Mesélnél nekünk néhányat?

Azt hiszem, talán a legmarkánsabb a cumizavar átélése volt az első babámmal a cumi, cumisüveg, bimbóvédő miatt, amikor 3 hónaposan sírva utasította el a mellemet. Persze nem tudtam, hogy cumizavarról van szó, azt gondoltam, hogy kevés a tejem. Az én kezdő anyuka fejemben minden jel erre utalt.
Aztán a második és harmadik gyermekemmel megélhettem a várandósság alatti szoptatás és a tandemszoptatás kalandjait, örömeit és nehézségeit is.
A negyedik babám nyugtalan, sírós, nagyigényű csecsemő volt (akárcsak a nagyfiam annak idején, csak őt nagyon máshogy gondoztam még), sokáig és sokszor ébredt éjszaka, vagyis úgy érzem, jól bele tudok helyezkedni a fáradt, elcsigázott édesanyák lelkivilágába.

Mikor találkoztál először a La Leche Ligával?

Amikor megszületett a lányom, akkor a nagyfiammal való tapasztalataim alapján azt mondtam, hogy most a siker érdekében MINDENT másképp fogok csinálni, mint az első babámmal. Nem volt tea, bimbóvédő, cumi, akkor szoptattam, amikor megnyikkant, kendőben hordoztam, és láss csodát, működött a dolog. Ebben az időben írtam a szakdolgozatomat az egyetemen, és amikor már nagyon elegem volt a témámból, akkor babás oldalakat olvasgattam az interneten. Így találtam rá a La Leche Liga oldalára, és teljesen lenyűgözött, hogy vannak még olyan emberek rajtam kívül, akik pontosan azt gondolják a babáról, a szoptatásról, mint én! Maradéktalanul azonosulni tudtam a filozófiával!
Ráadásul sokat segített az LLL oldala és az ott található információ abban is, hogy bele merjek vágni a várandósság alatti szoptatásba.

Mikor éreztél igazán igényt arra, hogy megoszd a tapasztalataidat más édesanyákkal?

Tulajdonképpen már amikor a harmadik gyerekemet vártam, akkor megfogalmazódott bennem, hogy lám, milyen sokat jelent, ha az anyukáknak hozzáférésük van a megfelelő információkhoz, hiszen a saját bőrömön is ezt tapasztaltam. Szerettem volna én is továbbadni ezt a támogatást. A harmadik babámmal kezdtem LLL csoportba járni, és ekkorra érlelődött meg bennem a vágy, hogy én is LLL szoptatási tanácsadó legyek.

Mikor akkreditáltak LLL szoptatási tanácsadóként?

2006-ban akkreditáltak.

Működik/működött-e csoportod? Mik a terveid ezen a téren?

Igen, már 2005 óta kezdtem szoptatástámogató csoportot vezetni a lakótelepen, ahol lakunk, ami 2006 óta LLL csoportként működik. Nagyon szeretem a csoportvezetést, hónapról hónapra találkozni az édesanyákkal, látni, hogyan fejlődnek a babák, és hogyan alakulnak maguk az édesanyák is. Jó érzés megtapasztalni, ahogy a régebb óta járó édesanyák az újonnan jötteket fogadják, ahogy segítenek nekik.

Milyen ajándéknak örülne leginkább a 20 éves LLL Magyarország Egyesület a születésnapján?

Ó, én azt hiszem, az lenne a legszebb ajándék, ha sokan eljönnének a jubileumi ünnepségre, és sokan átélnék, hogy mit jelent az a támogatás, amit az LLL nyújt az édesanyák számára.

Fake ID requirements for www.lll.hu customers application, english version

buying fake id on sites like idhurry or idgod is not acceptable either for young mothers or for their children. These fake id are designed for students and alcohol purchases and are not accepted on LLL.hu