2009/2

Ügyelj a szavaidra! - A szoptatás nyelvezete

Írta: Diane Wiessinger, MS, IBCLC

(Reprinted from the Journal of Human Lactation, Vol. 12, No. 1, 1996)

„Az az igazság, hogy a szoptatás nem több, mint norma. A mesterséges táplálás pedig nem ugyanaz, és nem felsőbbrendű, inkább tökéletlen és alsórendűbb a szoptatásnál. Ezek súlyos szavak, de megvan a megfelelő helyük a szótárunkban.”

„Ha szoptat, a legjobb lehetőséget választja, hogy kisbabájának a lehető legjobb életkezdetet biztosítsa. A szoptatás csodálatos előnyei egész életükre kihatnak.” - mondja a szoptatási tanácsadó. És az anya a tápszert választja. Vajon miért?

HírLLLevél: 

témák: 

Új ligavezetőnk: Verdes Dóra

Mesélj magadról, a családodról! Mivel foglalkoztál mielőtt megszülettek a gyerekeitek?

32 éves vagyok, angol-magyar szakos tanárként végeztem, a férjemmel 10 éve vagyunk házasok. 3 évet tanítottam gimnáziumban, mielőtt megérkezett a családunkba 2001. nyarán Ábel, majd két évvel később Máté. Azóta itthon vagyok velük, bár már délelőttönként óvodában, iskolában vannak, de hogy addig se legyek egyedül, a pocakomban már benn mozgolódik a harmadik gyermekünk.

HírLLLevél: 

témák: 

Ikerszopi

Amikor a rokonok, barátok és ismerősök meghallják, hogy a kismama gömbölyödő pocakjában ikrek növekednek, a leendő táplálásukkal kapcsolatban többnyire megjegyzik, hogy "ikreket nem lehet szoptatni". Az igazság azonban az, hogy a legtöbb édesanya képes ikergyermekeit is igény szerint anyatejjel táplálni.

HírLLLevél: 

témák: 

Margot Sunderland - Okosan nevelni tudni kell

A címe alapján egész más típusú könyvre számítottam, de kellemesen csalódtam.

A szerző célja, hogy ráirányítsa a figyemet: a szülői gondoskodás módja befolyásolja a gyermek agyában végbemenő idegrendszeri, kémiai folyamatokat; valamint arra mutat rá, hogy a különböző gyermekkori viselkedések mögött milyen agyi működések állnak. Kicsit élettan-szagú könyv, de olvasmányos formában.

Az alábbiakban szeretnék kiemelni néhány gondolatot, ami különösen megragadta a figyelmemet.

HírLLLevél: 

témák: 

Feliratkozás RSS - 2009/2 csatornájára