2009/1

A szoptatás még szennyezett világunkban is a legjobb választás

Schaumburg, Illinois (2003. augusztus) – A szoptatás továbbra is a legjobb a csecsemők táplálására, még akkor is, ha mostanában a figyelem középpontjában az a rengeteg vegyszer áll, ami bekerülhet az anya szervezetébe, állítja a La Leche Liga, a világ első számú szaktekintélye az önsegítő szoptatási csoportok létrehozásában.

Az emberi szervezetben található vegyszerek kimutatására leggyakrabban a vizeletet, a vért, a hajszálakat valamint az emberi tejet használják. A vizsgálat földrajzilag különböző területeken, a környezetben mérhető vegyszerek meghatározására szolgál. Bármilyen anyag, amit a rutin vizsgálatok során az anyatejben találnak, az adott területen élő emberek veszélyeztetettségét jelzi és semmi köze a szoptatáshoz.

Tudományos kutatások következetesen azt bizonyítják, hogy még egy ilyen sok vegyi anyaggal szennyezett világban is a szoptatás olyan előnyökkel jár, amik messze meghaladják az anyatejben található szennyező anyagok kockázatát. Sőt, éppen az anyatejben megtalálható antioxidánsok bizonyulnak nélkülözhetetlennek a mérgező környezeti hatások kockázatának csökkentésében. Manapság a tudományos érdeklődés középpontjában az esetlegesen mérgező anyagok környezetünkből való eltávolítása áll, miközben felismerik az anyatej valódi értékét, az egyetlen forrást, ami a csecsemők optimális táplálását biztosítja.

HírLLLevél: 

témák: 

Legyen vége a babakocsizásnak!

A kis lábacskák pedig nem díszek, hanem járásra valók

„Ezt a kis csizmácskát kérjük!”- mondja Amelie anyukája az eladónak. Az apró lábbeli rózsaszín velúrból készült, meleg béléssel és praktikus cipzárral. A kislány ragyogó arccal, boldogan ugrál fel-le az üzletben.
„ Nos, indulhatunk!”
Süt a nap, hópelyhek táncolnak a hideg levegőben. De anyának sietnie kell, Amelie-t a babakocsiba dugja és szorosan beleköti. Kétoldalt bevásárlószatyrok himbálódznak.

HírLLLevél: 

témák: 

Hordozásra teremtve

elöl hordozott kisbabaA kisbabák alapvető szükséglete a hordozás. Ennek a kijelentésnek az igazságát érzem szívemmel, lelkemmel, tudom az eszemmel. Szenvedélyesen vágyom rá, hogy tapasztaltom, tudásom a babahordozásról segítségére legyen minél több családnak.

Ez a szenvedély hajtott, amikor megírtam a babahordozásról a cikksorozatot, aminek ez az első része azokra a tényekre irányítja a figyelmet, amik azt bizonyítják, hogy a kisbabák hordozásra termettek. Erről árulkodik csípőízületük felépítése és sípcsontjuk alakja, reflexeik, viselkedésük, táplálkozásuk, de még anyukájuk testfelépítése, ösztönös viselkedése és vágyai is. Vegyük sorra ezeket a tényeket!

Az újszülöttek csípőízülete fejletlen. Ez azt jelenti, hogy a csípőízületi vápa nem olyan mély, mint a felnőtteké, a combcsont feje nem ül benne stabilan. A csípőízület egészséges fejlődését az biztosítja, hogy a combcsont feje megfelelő irányból nyomja az ízületi vápát. Mindez akkor valósul meg, ha a baba lába terpeszben és térben hajlítva van.
Ha megnézünk pl. egy csípőn hordozott babát, láthatjuk, hogy a lábai pontosan így állnak. Sőt! Az anyuka csípője egy olyan „ergonómikus ülőke”, ami az anyukának kényelmes, mert még külön segítséget jelentő hordozóeszköz nélkül is megoszlik a terhelés az anya csípője és keze között, és ahol a terpesztés mértéke a baba csípőfejlődése szempontjából éppen ideális. A baba-mama párost nézve én úgy látom, hogy a babát csípőre véve úgy illenek össze, mint egy összerakós játék két, egymás mellé való darabja.

HírLLLevél: 

témák: 

Feliratkozás RSS - 2009/1 csatornájára