2007/1

Szoptatás – Kezdjük jól!

A csecsemők és a kisgyermekek táplálásának természetes, élettani módja a szoptatás, és az anyatej az a tej, amely kifejezetten az embercsecsemőnek való. A tápszerek tehéntejből vagy szójából készülnek, és csak nagyon felszínesen hasonlítanak az anyatejre, a hasonlóságra vonatkozó hirdetések félrevezetőek. A szoptatásnak minden édesanya számára könnyűnek és problémamentesnek kellene lennie. A jó kezdet biztosíthatja, hogy a szoptatás kellemes élmény legyen mind az anya, mind a baba számára.

HírLLLevél: 

témák: 

Tévhit: A jó babák végigalusszák az éjszakát

A nyugtalan csecsemők, akik felületesen, többszöri megszakítással alszanak nagy valószínűséggel lesznek felnőttként is nyugtalanok, akik felületesen, többszöri megszakítással alszanak. Gondoljuk csak végig a felnőttkori rossz alvás okait: éhség, magány, félelem, egy rossz nap, fájdalom, a szeretett személy hiánya, stb. Ugyanezek a tényezők a kisbabáknál is jelen lehetnek.

HírLLLevél: 

témák: 

Örökbefogadott kisgyermekek szoptatása

Folytatás...

Az anyák kétségei

A csecsemőkoron túli szoptatás kezdeményezését nem minden anya szeretné. Sok anya, aki megpróbálkozik a szoptatással, azzal kapcsolatos aggodalmát fejezi ki, hogy ő túl önző módon próbálja "ráerőltetni" a szopást a gyerekre. Meg lehet őket nyugtatni azzal, hogy a szopás a természetes fejlődés része, és semmi kárt nem okozhatnak azzal a gyermeknek, ha finoman a szopásra bátorítják. Sőt, a kezdetben a szopásnak ellenálló gyerekek néha nagyon lelkes szopóvá válnak, és egyértelmű, hogy ez nagy mértékben válik a javukra.

HírLLLevél: 

témák: 

A bőrkontaktus jelentősége

Manapság számos tanulmány azt mutatja, hogy az anyának és az újszülöttnek a szülés utáni időt együtt kellene töltenie bőrkontaktusban (a baba csupaszon, nem becsomagolva csak egy pléddel betakarva legyen), csakúgy, mint később. A kisbaba így boldogabb, a bőrhőmérséklete, a szívverése és a légzése stabilabb és közelebb van a normálishoz, a vércukorszintje magasabb. Ezen kívül a szülést követő azonnali bőrkontaktus lehetővé teszi, hogy a kisbabán ugyanazok a baktériumok telepedjenek meg, amelyek az anyán is jelen vannak.

HírLLLevél: 

témák: 

Feliratkozás RSS - 2007/1 csatornájára