2006/4

Kötődő nevelés (attachment parenting)

Mit is takar a fogalom?

A kötődő nevelés olyan gyermeknevelési stílus, amely arra irányul, hogy a kisgyerek és a szülők között erős, érzelmileg stabil kötődés jöjjön létre. Ennek a kötődésnek a talaján lesz képes a gyermek arra, hogy a világban és önmagában bízó emberré váljon, hogy tisztelettel és empátiával viszonyuljon majd másokhoz (hiszen őhozzá is így viszonyultak), hogy szeretettel teli kapcsolatokat tudjon kialakítani, de ne dőljön be kritikátlanul mindenkinek.

HírLLLevél: 

témák: 

Örökbefogadott kisgyermekek szoptatása

Nem sok ember tudja, hogy lehetséges szoptatni az örökbefogadott újszülötteket, még kevesebben vannak, akik ezt meg is tették. Sok gyermeket jóval újszülött kora után fogadnak örökbe. Ausztráliában, ahol én élek, nincs lehetőség újszülöttet örökbe fogadni, így hát az örökbefogadott gyermek szoptatása érdekes vállalkozás. Vajon mi az az időbeli határ, amin túl nem lehetséges a szoptatás egy örökbefogadott gyerek esetében? Egyesek szerint ez a határ 6 hónapos kornál van, mások szerint 1 éves kor körül. Mi az igaz válasz? Az örökbefogadott gyerekek szoptatásával foglalkozó kutatóként, és egy totyogó korban örökbefogadott kislány anyjaként szakmai és személyes indíttatásból is érdekel ez a kérdéskör.

HírLLLevél: 

témák: 

Új La Leche Liga vezető - Dénes Anna

Immár egy éve, hogy Dénes Annát ligavezetőként akkreditálták. Nagy szomorúságunkra szinte azonnal külföldre költözött. Hála az internet adta lehetőségeknek, napi szinten tudjuk tartani vele a kapcsolatot, és tevékenyen részt vállal a magyar édesanyák segítésében - e-mailen keresztül. Így, ha kicsit megkésve is, a megszokott bemutatkozás nem maradhat el.

HírLLLevél: 

témák: 

Miért van szükségük a csecsemőknek anyatejre?

Születésekor az újszülött steril, de attól kezdve sok mikróbával találozik. Ezeknek a mikróbáknak a többsége teljesen ártalmatlan, sőt védő szerepe van, egy részük azonban – néha igen veszélyes - fertőzéseket okozhat a csecsemők szervezetében.

HírLLLevél: 

témák: 

Hogyan készülhetünk fel a szoptatásra?

Elvileg a nők 98 %-a képes szoptatni. A maradék 2 %-ba azok az esetek tartoznak, ahol valamilyen anatómiai rendellenesség vagy szoptatással össze nem egyeztethető betegség fordul elő. Vajon miért van mégis az, hogy nagyon sok anyukának egyáltalán vagy nem teljesen úgy sikerül az első baba szoptatása, ahogyan azt ő elképzelte?

HírLLLevél: 

témák: 

Karácsonyi történet: kislányom mint szoptatási aktivista

Igaz történet Angliából

A kislányom iskolájában karácsonyi koncertet rendeztek, amelyen a lányom osztálya Jézus születésének történetét adta elő. A lányom, Abigél játszotta Máriát (nagyon büszke voltam!). Néhány perccel a darabjuk kezdete után, Abigél egyszercsak felhúzta a ruháját, és a mellére tette a kis Jézust. A jelenet ettől kezdve kezdett eltérni attól, amit betanultak, és a következőképpen zajlott:

HírLLLevél: 

témák: 

A szoptatás előnyei - tetőtől talpig

A szoptatás jótékony hatással van a kisbaba testének minden részére - lássuk a listát:
Agy: A szoptatott gyermekeknek magasabb az IQ-juk. Az anyatejben lévő koleszterin és más zsírfajták segítik az idegszövet növekedését.
Szem: A látásélesség jobb az anyatejjel táplált babák esetében.
Fül: A szoptatott csecsemők körében ritkábbak a fül fertőzéses betegségei.
Száj: Az egy évnél tovább szoptatott gyermekek esetében ritkábban van szükség fogszabályozásra. Az arcizmok a szopásnak köszönhetően jobban fejlődnek. Az anyatej ízének finom változásai előkészítik a kisbabát, a szilárd ételek széles választékának elfogadására.

HírLLLevél: 

témák: 

Oldalak

Feliratkozás RSS - 2006/4 csatornájára