2006/1

Szoptatás várandósan

Genevieve első várandóssága alatt olyan orvosi komplikáció jelentkezett, ami valószínűleg másodszor is előfordul majd nála. Férjével együtt már szeretnének második babát, de Genevieve még nem szeretné elválasztani totyogó gyermekét. Folytathatja a szoptatást egy olyan várandósság alatt, amely orvosi kezelést és esetleges kórházi tartózkodást is igényel?

Lucy éppen most vesztette el babáját. 10 hónapos gyermekét még szoptatta és szeretné tudni, hogy a szoptatás okozta-e a vetélést.

Fran fia még csak 5 hónapos, most tudta azonban meg, hogy újra babát vár. Képes lesz így is a szoptatással kielégíteni fia táplálékigényét?

HírLLLevél: 

témák: 

Lehet egyszerre csecsemőt és tipegő kisgyereket is szoptatni?

A testvérek egyidejű szoptatására a „tandem szoptatás” kifejezést szokták használni. Anyukák már évszázadok óta űzik a tandem szoptatást és még ma is léteznek családok ahol a kisgyerek szopik, akit nem választanak el amikor édesanyjuk várandós lesz, illetve aki folytatja a szopást az új jövevény születése után is.

HírLLLevél: 

témák: 

Új La Leche Liga vezető: Tőzsér Berta

A La Leche Liga tanácsadók tavaly több mint hatezer hozzájuk forduló édesanyának nyújtottak telefonon segítséget, és óriási az igény a baba-mama csoportok iránt is. Ezért különösen nagy öröm számunkra minden alkalom, amikor új LLL csoportvezetőt köszönthetünk sorainkban. 2005 decemberében Dénes Anna és Tőzsér Berta, idén januárban pedig Somogyi Boglárka lett akkreditált La Leche Liga vezető. Most Tőzsér Bertát kértük egy rövid beszélgetésre, Dénes Anna és Somogyi Boglárka bemutatkozását következő számunkban olvashatják.

HírLLLevél: 

témák: 

Amikor a házaspár szülővé lesz

KÉRDÉS:

Olyan sokat változtam az első gyermekem születése után, hogy ez szinte kihívást jelentett a házasságunk számára. Például teljesen világos volt számomra, hogy szoptatni akarom totyogós korban is, és addig akarom táplálni, amíg ő abba nem akarja hagyni. Újonnan megtalált önbecsülésem és az a tudat, hogy ki vagyok én, ami a fentiekből következett, és minden más, ami az anyaságom része volt azt jelentette, hogy teljesen más személy lettem a férjem számára.
Hogy tudok neki segíteni abban, hogy igazodjon ehhez? Van valami tanácsod, amely működött nálatok?

HírLLLevél: 

témák: 

Miért késleltessük a szilárd ételek bevezetését?

Egészségügyi és szoptatási szakemberek megegyeznek abban, hogy a legjobb, ha megvárjuk gyermekünk hat hónapos korát a szilárd ételek bevezetésének megkezdésével. A közelmúltban rengeteg kutatást végeztek ebben a témában, és a legtöbb egészségügyi szervezet frissítette ajánlásait, hogy azok megegyezzenek az érvényes kutatásokkal. Sajnos az egészségügyi dolgozók közül sokan nem naprakész információkkal szolgálnak a szülők számára, és nagyon-nagyon sok könyv sem naprakész.

HírLLLevél: 

témák: 

Apaigény

Az emberi viselkedéssel foglalkozó tudósok csak mostanában kezdték megérteni, milyen fontos szerepet játszanak az apák a fiúk és a lányok egészséges fejlődésében. Kyle Pruett pszichiáter, az Apaigény című könyv szerzője szerint az apák éppolyan fontosak a gyerekeknek, mint az anyák, de egészen más szempontból fontosak.

HírLLLevél: 

témák: 

Közös alvás: Igen, nem, néha?

Az első három babánk jó alvó volt. Nem éreztük szükségét és nem is vágytunk rá, hogy megosszuk velük az ágyunkat. Mindemellett újdonsült egészségügyi szakember voltam, azzal a meggyőződéssel, hogy csecsemővel aludni furcsa, sőt veszélyes dolog. Aztán 1978-ban megérkezett negyedik gyermekünk, Hayden, aki megváltoztatta életünket és az alváshoz való hozzáállásunkat. Hayden nélkül sok könyvünk meg sem született volna. Hayden utálta a kiságyát. Végül egy éjszaka, a teljes kimerültségtől vezetve, feleségem, Martha, az ágyunkba hozta Haydent. Ettől az éjszakától kezdve mindannyian jobban aludtunk. Boldogan aludtunk együtt – olyannyira boldogan, hogy 4 éven át így tettünk, egészen következő gyermekünk születéséig.

HírLLLevél: 

témák: 

Biztonságos együttalvás

A sajtóban mostanában egyre többet hallani, hogy nem biztonságos a csecsemővel egy ágyban aludni, mivel ez a baba véletlenszerű fulladásához vezethet. Az Amerikai Fogyasztói Termékek Bizottsága (CPSC) 1999-ben tette közzé egyik népszerű kutatásának eredményét, amely szerint az 1990 és 1997 közötti 8 éves időszakban 515 csecsemő halt meg véletlenszerűen a szülői ágyban. Ez 65 olyan halálesetet jelent évente, amit nem a hirtelen bölcsőhalál kategóriájába soroltak, amikor is a halál oka ismeretlen. Néhány konkrét esetet a helyszín ismeretében és a boncolás segítségével vizsgáltak ki. Ezek között volt olyan, amikor a csecsemő fulladását akaratlanul a szülő okozta, volt, hogy a baba a szivacs és az ágy fejtámlája illetve egyéb bútordarab közé szorult be, és az is előfordult, hogy a puha vízágyon való alvás vezetett fulladáshoz.

HírLLLevél: 

témák: 

Az anyáknak is szükségük van anyai gondoskodásra!

Ha gyermekeinket neveljük, férjünket ellátjuk, háztartást vezetünk, a LLL tevékenységében önkéntesen részt vállalunk és emellett talán még egy fizetett munkát is végzünk, akkor hajlunk afelé, hogy megfeledkezzünk saját szükségleteinkről. Ezen az úton valahol elkezdünk mindenki mást az első helyre állítani, önmagunkat pedig az utolsóra. Nehéz magunkra gondolni, amikor egy kis emberke szükségletei oly’ fontosak.

HírLLLevél: 

témák: 

Oldalak

Feliratkozás RSS - 2006/1 csatornájára