2005/1

Anyai gyógyszerszedés és szoptatás

A legtöbb anya és egészségügyi szakember tudja, hogy az anya által szedett gyógyszerek megjelenhetnek az anyatejben. Így tehát, senki sem csodálkozik el azon, amikor egy orvos egy rövid körmölés és a recept átnyújtása közben azt is közli, hogy az anyának el kell választania a babáját. Ennek a megoldásnak azonban senki sem örül. A hirtelen elválasztás anya és baba számára egyaránt jelentős egészségi kockázattal és érzelmi stresszel jár együtt. Ha a beteg és orvosa közötti beszélgetés itt végződik, akkor az további nehézségeket von maga után.

HírLLLevél: 

témák: 

Öt ok, amiért a „többemberes” babák máshogy alszanak

„Miért van az, hogy a „többemberes” (nagyigényű) babák mindenből többet igényelnek társaiknál, kivéve az alvást?” - kérdezte egyszer tőlem egy fáradt anyuka. Amíg meg nem született az első „nagyigényű” babánk, addig azt gondoltam, hogy ezek a gyerekek a nap végére kimerülnek és végül valóban több alvásra van szükségük; ha nekik nem is, a szüleiknek azonban bizonyosan. Egy fáradt apuka egyszer azt mondta: „Ha alvásról van szó, én igazán nagyigényű apa vagyok.” Lássuk, miért mások a többemberes babák alvási szokásai!

HírLLLevél: 

témák: 

Szoptatás nyilvános helyen

A nyilvános helyen történő szoptatás gondolata sok embert kínos érzéssel tölt el. Sajnos, ahogy Katie Garnju írja „Attachment Parenting” c. könyvében: „A felmérések feltárták, hogy túl sok asszony érzi kellemetlennek a nyilvános szoptatás gondolatát, és hogy ez a kényelmetlen érzés gyakori oka a szoptatási kapcsolat megszakadásának.”

HírLLLevél: 

témák: 

Alvás-tréning - szoptató anyáknak nem ajánlott!

Amióta szülői kézikönyvek tolakodtak be a családi hálószobába, szerzők tömegei kínálnak mágikus eszközöket, amelyekkel – ígéretük szerint - a gyerekek rávehetők arra, hogy átaludják az éjszakát és a szülők számára kényelmes ritmus szerint éljenek. Noha a gyerekek rengeteg csodálatos tulajdonsággal rendelkeznek, ez utóbbi nem éppen rájuk jellemző. Óvakodjunk attól, hogy valaki más által kidolgozott edzési módszert alkalmazzunk saját gyermekünk elaltatásához és megjósolható napirendhez igazításához!

HírLLLevél: 

témák: 

Az újjászületés élménye

Kisfiam „először” 2004. október 10-én jött a világra 3300 grammal. Biztosan elfogult vagyok, de nagyon gyönyörű gyerek. Minden rendben is volt, sokat szopott és jól fejlődött, mígnem a harmadik hónapban két este belázasodtam, s talán ezért is volt, hogy Gergő ebben a hónapban „csak” 40 grammot gyarapodott az előírt 60 gramm helyett. Ezt a gyermekorvos nagyon aggasztónak találta, s tápszert írt fel. Ekkor volt Gergő 4 hónaposan 6400 gramm.

HírLLLevél: 

témák: 

Feliratkozás RSS - 2005/1 csatornájára