2004/4

Gyermekünk aludni hagyásának művészete

Alvás, egyedüllét, sötétség

Egy gyermek számára nincs szörnyűbb élmény, mint a szülői biztonság és védelem elvesztése. Az éj beálltával egy időre megszűnik a szülői oltalom bizonyossága. Érthető hát, hogy mind az elalvás, mind pedig az éjszakai felébredés a gyermek számára szorosan összefügg a félelemmel. Éppoly kevéssé meglepő azon módszerek kifejlesztése, melyek az ébrenléti állapotból az elalvásba való átmenetet megkönnyítik. Ezen rituálékban az a közös, hogy a szülői jelenlétet próbálják fenntartani az elalvás idejére (bölcsődal, esti mesélés, jó éjt puszi, kedvenc plüssállat stb.).

HírLLLevél: 

témák: 

A leggyakoribb tévhitek 2.rész

10. Próbaszoptatással megállapítható, hogy a baba eleget eszik-e

Nem igaz!
Amint azt az előző részben bővebben kifejtettük, a szopott mennyiségek mérésének nem sok értelme van. Amellet, hogy a szopott mennyiséget a baba aktuális étvágya befolyásolja, a próbaszoptatás alkalmával az édesanya minden bizonnyal feszült, ideges, érzi, hogy most “teljesítenie kell”. Ilyen körülmények között szinte biztosan gátlódik a tejleadó reflex, ezért hiába termeli meg az emlő a tejet, a csecsemő nem jut hozzá. A baba biztosan kevesebbet fog szopni, mint az otthoni nyugodt körülmények között. Próbaszoptatással megállapítani, hogy elegendő-e a tejmennyiség, és az eredmény alapján tápszerpótlást javasolni alapvető hiba!

HírLLLevél: 

témák: 

Túl kövér? - Túl sovány?

Hihetetlen, milyen gyakran találkozni olyan emberekkel, akik azt tanácsolják az édesanyának, válassza el túl vékonyka gyerekét, hogy „kicsit összeszedje magát”, vagy éppen dundi babájának javasolják az anyatej helyett a tápszert, hogy „kicsit leadjon” a súlyából. Nem értem, hogyan lehet a szoptatás mindkét probléma oka – dönteni kellene vagy az egyik vagy a másik javára. Az újszülöttkortól egészen a kisgyermekkorig folytatott szoptatás azonban normális és természetes.

HírLLLevél: 

témák: 

Testvérek és tejtestvérek

Miért szopizik még a nagyobbik gyermekem is?

Kislányom születésének másnapján arra gondoltam, ha holnap jönne a következő baba, azt sem bánnám. Aztán persze jó pár hónap eltelt még, mire úgy gondoltuk, testileg-lelkileg valóban készen álltunk a kistestvér fogadására. Kislányom 10 hónapos volt, amikor kisfiam megfogant.

HírLLLevél: 

témák: 

Feliratkozás RSS - 2004/4 csatornájára