2003/3

Indukált laktáció, avagy az örökbefogadott babák szoptatása

Lehet-e örökbefogadott babát szoptatni?

Igen, lehet. A történelemben rengeteg példa van arra, amikor egy árva kis csecsemőt az örökbefogadó szülő szoptatott.

Milyen előnyei vannak a szoptatásnak?

Az anyatej a legtökéletesebb csecsemőtáplálék. Minden fontos tápanyagot a megfelelő mennyiségben tartalmaz, könnyen emészthető, nem okoz szorulást, a szoptatott babák hasa ritkábban fáj, magas az ellenanyagtartalma, így véd a különböző betegségek, fertőzések ellen. Betegség esetén a szoptatott babákat ritkábban fenyegeti a kiszáradás veszélye, a gyógyulás pedig felgyorsul. Az anyatejes táplálás csökkenti a későbbi gyermekkorban és a felnőttkorban kialakuló betegségek esélyét, úgymint az allergia, asztma, elhízás, gyermekkori cukorbetegség valamint a korai bölcsőhalál veszélyét. A mindkét mellből szoptatott babák kéz-szem koordinációja javul. A szoptatás elősegíti a megfelelő állkapocs-, fogazat- és beszédfejlődést.

HírLLLevél: 

témák: 

Rettenetes Tanácsok (3)

Egy mama meséli: Amikor a doktornénink megnézte a 3 hónapos babámat, aki remekül szopizott és havonta több, mint egy kilót hízott - azt mondta, a súlyfejlődésével meg van elégedve, csak nem találja a gyereket elég hurkásnak, ezért adjak neki tápszert szoptatások előtt. De hogy ne legyen túl nagy a térfogata a tápszernek, és ne legyen vele tele a baba pocakja, csak egy kevés vízben oldjam fel és úgy adjam oda neki ezt a pempőt.

HírLLLevél: 

témák: 

Van-e élet a szülés után?

Valamikor réges-régen, amikor Angyalföldön még dinoszauruszok cirkáltak fel s alá, őket pedig bozontos, alacsony homlokú emberszabásúak üldözték, vagyis a nyolcvanas években, ifjúkoromban nagy vita folyt arról, hogy kinek nehezebb: a fiúknak vagy a lányoknak? Persze mindig a fiúk győztek, mondván, a borotválkozásnál nincs idegölőbb elfoglaltság, és ráadásul veszélyes is, erről tanúskodott a sok kis tapasz a kamaszodó bőrökön, mint megannyi vértanú.

HírLLLevél: 

témák: 

Táplálék a pocaknak, vigasz a léleknek

A szoptatás nemcsak a kisbaba táplálására szolgál, hanem a gyermek testi és lelki szükségleteinek kielégítésére is. Táplálék és vigasz a kis csecsemőnek éppúgy, mint a totyogó nagyobbnak. Gyógyír, amely nemcsak az üres pocakot tölti meg, de ápolja a csöpp lelken esett sérüléseket is. Olyan ez, mint egy paradicsomi állapot, egy szerelmetes ölelés anya és gyermeke között. Világszerte, Skandináviától Amerikán át Indonéziáig, mindenhol természetes látvány a gyermekét szoptató édesanya. Nyilvános helyeken, például éttermekben, repülőtereken, parkokban, áruházakban mindenütt biztosított egy nyugodt zug, ahol összebújhatnak. Nálunk, Magyarországon a szoptatás és a bababarát környezet még nem ennyire elfogadott része életünknek.

HírLLLevél: 

témák: 

Feliratkozás RSS - 2003/3 csatornájára