2002/3

Séta a szoptatásért – 2002

Idén is megrendezte a La Leche Liga Magyarország és A Szoptatásért Magyar Egyesület a „Séta a szoptatásért” című rendezvényt. Augusztus harma­dikán ismét a margitszigeti szökőkútnál gyülekeztünk töb­ben, mint eddig bármikor. Innen sétáltunk el arra a játszótérre, ahol már évek óta ünnepeljük ezt a napot.

Itt a két szervező egyesület bemutatkozása után érdekes témákról beszélgethettek az érdeklődők pl. az újszülöttek szoptatásáról Sződy Judittal. Mondókákat, kicsikkel játszha­tó játékokat tanulhattunk Ágostonné Szőcs Annától.

HírLLLevél: 

témák: 

Kis szopis történelem

i.e. 1800 körül már Hamurabi rendelkezett a szoptatós dajkák szükséges­ségéről.

Spártában a nőknek kötelező volt szoptatni a gyermeküket, a plebejusok minden gyermeket, az uralkodó felesége a legidősebb fiút szoptatta. De pl. Themistesz királynak a másodszülött fia örökölte a trónt, mivel az édesanyja őt szoptatta, nem az elsőszülöttet.

HírLLLevél: 

témák: 

A szoptatás = egészséges anyák, egészséges csecsemők

Régóta tudjuk, hogy a szoptatás jó hatással van a gyermekek egészségére. Az anyatej biztosítja az optimális növekedést, az idegrendszer és az immunrendszer fejlődését és a legjobb testi-lelki alapot ahhoz, hogy a gyermek elkerülje a fertőző betegségek egy részét.

HírLLLevél: 

témák: 

Nighttime Parenting

Dr. William Sears

Az egymáshoz kapcsolódást segítő (összekötő) nevelés

A közelmúltban elterjedt detachment, szétválasztó neve­léssel szemben fedezzük fel újra az attachment, összekötő nevelést! Tekintsük úgy a babánkat, mint aki továbbra is hozzánk van kötve! A természeti népeknél jó példát láthatunk: a gyerek egész nap az anya hátán van. Már a várandósság alatt készülnünk kell erre, hogy beépüljön gondolatainkba! Figyeljünk fel az olyan kérdésekre, amelyek a szétválasztó gondolkodást sugallják, és ne engedjük megzavarni magunkat! Például: „Még szoptatsz?” - Nem nekünk kell eldönteni, mikor fejeződik be a szoptatás, a baba majd jelzi, ha kielégült erre irányuló igénye, tovább tud lépni. Ne nézzük a naptárt, nem az a fontos, mikor marad abba a szopizás, hanem hogy hogyan!

HírLLLevél: 

témák: 

Feliratkozás RSS - 2002/3 csatornájára