2002/1

Ikreket szoptatni?

Íme, néhány megdönthetetlen, cáfolhatatlanul igaz érv, ami mind azt bizonyítja, miért nem sikerülhet nekem a szoptatás.

  1. Ikreim vannak. Ez pedig, a kórházi orvos, a gyerekorvos, a védőnő és rengeteg ismerősőm szerint is roppant nehéz feladat elé állít.
  2. Vén vagyok, mint az országút: 32 múltam. Testem már nem a régi.
  3. A melleim kicsik. No nem vészesen, de hogy ezekből napi 700-800 ml tej is kijöjjön?!
  4. Soha nem jött előtej a mellemből, a szoptatáskor sem spriccel belőle, mint másoknak.

És még lehetne folytatni... Akkor még nem tudtam, hogy mindez nem számít. De kezdjük az elején!

HírLLLevél: 

témák: 

Ha az édesanya megbetegszik

"Hogyan viselhetem gondját gyermekemnek, ha beteg vagyok?" Aggódó anyák nem ritkán feltett kérdése ez. Természetesen egy aktív, egészséges babáról való gondoskodás egyébként sem fáradságtól mentes, az anya esetleges betegsége esetén pedig valódi nehézségekbe ütközhet. Megnyugtató a tudat, hogy a szoptatás oly sokkal könnyebbé, egyszerűbbé teszi a babáról való gondoskodást. Kisebb betegségek esetén, amilyen a megfázás vagy az influenza, fel sem kell, hogy merüljön az anyában a szoptatás megszakításának gondolata. A kórokozók nem jutnak át a tejjel, és a baba kétségtelenül legalább annyi ideig ki volt téve a betegségnek, mint az édesanya maga, sőt még korábban is, mint ahogy az anya észrevette, hogy megkapta a betegséget.

HírLLLevél: 

témák: 

Soha ne add fel! - Olvasói levél

Biztos vagyok benne, hogy Önök számos köszönőlevelet kapnak olyan szoptatós édesanyáktól, akiknek sikerült segíteniük. Én is szeretnék közéjük tartozni, sőt megköszönném, ha írásomat megjelentetnék a La Leche Liga Lapjában. Ezzel is szeretném biztatni az elkeseredett anyukákat, hogy SOHA NE ADJÁK FEL!
Íme az én történetem: Csabi alig múlt el két hónapos, amikor azt éreztem, hogy már nem elég neki a tejem. Folyton sírt - közvetlenül szopás után is -, a melleim pedig puhának és üresnek tűntek. Alighogy bekapta a cicit, párat kortyolt és máris kitolta a szájából. Olyan érzésem volt, hogy nem jön neki semmi tejci, ezért köpi ki ahelyett, hogy megdolgozna érte. Tehetetlen, elkeseredett és szomorú voltam.

HírLLLevél: 

témák: 

W. Ungváry Renáta

Új La Leche Liga Vezető - bemutatkozik: W. Ungváry Renáta

Mesélj magadról, férjedről, családodról!

37 éves vagyok, három gyermekünk van, Matyi 1989-ben, Kristóf 1992-ben, Fülöp 1997-ben született. Magyar-történelem szakos bölcsészdiplomám van, a férjem pedig magyar-történelem-esztétika szakon végzett. Mindig arra törekedtünk, hogy minél több időt tölthessünk otthon és együtt. A munkát sosem hagytam abba egy hétnél hosszabb időre, de szabadúszóként dolgoztam, így magam dönthettem el, mikor, mit csinálok. A gyerekek születése után főként az esti, éjszakai órákban írtam a cikkeket illetve fordítottam, és más hasonló munkákat végeztem. Sikerült megoldanom, hogy pénzt is kereshessek és a családomat se kelljen magára hagynom. Ez nagyon fontos volt számomra, s örülök neki, hogy egészen 2000-ig nem kényszerültem arra, hogy ezen változtassak. (Azóta be kell már járom a Kismama szerkesztőségébe, ahol szerkesztőként dolgozom, és kedvenc témámmal foglakozhatok, sőt, Sződy Judittal és a főszerkesztő, Bálits Éva támogatásával anyatejes lobbyt alkotunk.) Fantasztikus volt, hogy tizenegy évig nem kellett munkahelyre bejárnom, mégsem kellett az aktív szellemi munkáról lemondanom.

HírLLLevél: 

témák: 

A családi feladatok ellátása

Hogyan tudjuk kielégíteni a többi családtag igényeit, és ellátni a háztartási feladatokat, miközben szoptatunk, és gondozzuk az újszülött babát?
Az évek során a La Leche Liga tagjai kidolgoztak néhány olyan módszert és fortélyt, amelyek segítséget jelenthetnek nekünk is. Ezek lényege, hogy mindig az emberek legyenek a fontosabbak a tárgyakkal szemben. A családtagok szükségleteivel való foglalkozás legyen mindig az elsődleges célunk, és csak ezután törődjünk a takarítással vagy a tulajdonunkkal. Emellett azt is tartsuk mindig szem előtt, hogy a saját családunk értékrendje talán nem egyezik feltétlenül a szomszéd, vagy a kedvenc (gyermektelen) unokatestvérünk prioritásaival. Nem biztos, hogy mások normái vagy értékei a számunkra is megfelelőek. A babák olyan rövid ideig kicsik; kár volna ezeket a bepótolhatatlan hónapokat a kisbaba csodálása és gondozása helyett elfecsérelni azzal, hogy mások igényeinek próbálunk eleget tenni.

HírLLLevél: 

témák: 

Feliratkozás RSS - 2002/1 csatornájára