1999/1

Születéskalauz

Könyvajánló

a magyarországi szülészeti intézmények szolgáltatásairól 1999

A szülés-születés élménye egyedi és megismételhetetlen. A gyermek születése fájdalmat és gyönyört, félelmet és csodát rejthet magában, minden asszony számára másképpen. A szülés élményét számtalan körülmény befolyásolja, az emlékektől, a kulturális hatásokon át a tárgyi és személyi feltételekig.

HírLLLevél: 

témák: 

Időnyerő

Rossz hírrel kell kezdenem: sajnos még nem találtam meg a módját, hogy lehet 20 órát dédelgetni a babát, rendet tartani a lakásban, főzni és pihenni is egy nap alatt. De nekem is, mint mindenkinek van egy-két bevált ötletem, hogyan lehet mindebből legalább a minimumot megcsinálni. Bizonyára nektek is van jónéhány olyan praktikátok, amely segít ellátni a napi teendőket, amelyekkel nyerhetünk néhány percet, vagy órát. Olyan apró trükkökre gondolok, amelyek megkönnyítik a főzést, egyéb háztartási munkát, több idő jut a csemetékre, pihenésre. Ilyeneket olvashattatok Bianca cikkében is, amelyet vitaindítónak, ötletadónak szántam remélve, hogy ti is kedvet kaptok, hogy megosszátok velünk tapasztalataitokat - bármilyen apróságnak tűnhet is számotokra - időspóroló ötleteket adva másoknak.

HírLLLevél: 

témák: 

Gyakori éjszakai szoptatás

Bár jó néhány év eltelt már fiaim kisgyermekkora óta, még mindig emlékszem azokra a végtelennek tűnő átszoptatott éjszakákra. Mára ez csupán emlék. A gyermek, akiről azt hittem, sosem fogja a szopást abbahagyni, átalussza az éjszakát. Amikor még nyakig benne voltam, néha én is úgy éreztem, hogy teljesen tanácstalan vagyok, és drasztikus lépések bevezetését fontolgattam. Amikor a kialvatlanságtól teljesen kimerült voltam, ezek a lépések nagyon vonzónak tűntek, szívem mélyén mégis tudtam, hogy ez nem jó megoldás, hiszen ezt a fiam és köztem kialakult közeli kapcsolat szenvedte volna meg. Sok kisgyermek számára a szoptatás egy olyan különleges, belső szükségletet elégít ki, amely - bár ő ezt még nem tudja kifejezni, mégis - valóságos és létező. Éjszaka, amikor minden egészen más, mint nappal, a szoptatás biztonságot és vigaszt nyújt számára.

HírLLLevél: 

témák: 

Szoptatás és depresszió

Mi történik hát, ha egy egészséges gyermek megszületése után a mindenki által várt boldogság egyszerűen nem jelentkezik? Mit lehet tenni azért az anyáért, aki attól fél, hogy depressziójával árt a gyermekének? Úgy tűnik számomra, hogy a depressziós kismama témája csaknem tabu, holott a tanácstalanság, a kételkedés, a félelem és a bánat épp annyira átérezhetőek, mint a boldogság. A szülés nemcsak hormonális változás, hanem az egész élet megváltozása. A depressziós érzések felbukkanásán éppen ezért nem kellene csodálkozni.

HírLLLevél: 

témák: 

A sorbanállás

Posta, orvosi rendelő, közért, pénztár. Hosszú sor, nagy meleg, kevés türelem. A gyerek persze nyűgös. "Uuunom! Mikor végzünk már? Strandra akarok menni! Fagyit/ csokit / a nagy mesekönyvemet akarom!" Persze ezek egyike sincs nálunk. "Most rögtön !!" - és már mindenki egyébként jólnevelt csemeténket nézi. Dühroham van kitörőben. Mit lehet tenni? - Felkészülni. Az alábbi eszköztár akkor a leghatásosabb, ha még a viharfelhők gyülekezése előtt vetjük be őket.

HírLLLevél: 

témák: 

Feliratkozás RSS - 1999/1 csatornájára