1998/1

Meleget kap a melegségből

Kislányom születése előtt nem voltam tájékozott a szoptatásban. Igen, tulajdonképpen abból indultam ki, hogy ez nekem nem fog menni. Az anyám úgy vélte, hogy a szoptatási képesség öröklődik. Ő nem "birtokolta", a saját édesanyja sem, tehát nekem is bele kell törődnöm abba, hogy nálam sem lesz ez másképp! Az egyik ismerősünk akkoriban többhónapos gyermekét szoptatta kizárólagosan. Ez nagy benyomást tett rám, én is erre vágytam.

HírLLLevél: 

témák: 

Az együtt töltött idő

Gyakran lehet olvasni az LLL-történetek között olyanokat, amelyek úgy foglalkoznak a csecsemők és kisgyermekek problémáival, hogy közben újra felhívják a figyelmet arra, mennyire fontos, hogy az anya figyeljen a gyermekére. Ez a gondolat mindig felkelti a figyelmemet, mivel olyasmit hangsúlyoz, amit könnyen elfelejtünk a mai rohanó világban. Valahányszor alkalmaztam ezt a gyakorlatban, mindig csodákat tett a legkülönfélébb problémák megoldásában. Ezért szeretném elmesélni a legfrissebb sikertörténetemet.

HírLLLevél: 

témák: 

Bárcsak végigaludhatnám az éjszakát

Ki ne sóhajtana fel így sok-sok átvirrasztott éjszaka után? Szinte minden szülő tapasztal olyan periódusokat már a születéstől fogva, amikor a baba gyakran felébred éjjel, nehezen lehet megnyugtatni, és az eredmény az, hogy a család egyik tagja sem tudja kipihenni magát. Ahhoz, hogy megoldhassuk ezt a nehézséget, értenünk kell a baba éjszakai alvási periódusait, melyek különböznek a felnőttekétől. Az elalvástól kezdve először egy éberebb periódusba kerülünk, majd mély álomba. Ezek a periódusok többször ismétlődnek a felébredésig. Átlagosan egy felnőtt a 8 óra alvásból összesen 6 órát tölt mély álomban. Ezzel szemben az újszülöttek az alvás egy kicsit több, mint 1/3-át töltik mély álomban, a többi éber alvás, illetve a kettő közötti átmenet. Ebben az átmeneti szakaszban ébred fel legkönnyebben a baba. Az alvásnak ez a szakasza többször fordul elő, és tovább tart, mint a felnőtteknél. Hogy minél nyugodtabban pihenhessünk, meg kell találnunk azt a módot és helyet, ahol mindhárman (mama, papa, baba) a legjobban érezzük magunkat. Ez ahány család, annyiféle megoldás lehet.

HírLLLevél: 

témák: 

Feliratkozás RSS - 1998/1 csatornájára