Tápszerpótlás hatásai

“Egy üvegnyi nem árt neki – vagy mégis?”

1. A bélflóra kialakulása

Az egészséges magzat bélcsatornája steril. A szülés módja ill. a baba születés utáni ellátása hatással van a bélflóra kialakulására. A hüvelyi úton született és azután anyjával együtt lévő csecsemő szervezetében megtelepszenek az anya baktériumai. A császármetszéssel született, a koraszülött, az intenzív kezelésre szoruló, valamint az anyjától elválasztott baba azonban kezdetben sokkal nagyobb valószínűséggel találkozik a levegőből, más csecsemők vagy az ápolószemélyzet szervezetéből származó mikrobákkal, mint az anya szervezetéből származókkal.

Ezeknek a csecsemőknek az esetében a legnagyobb annak a kockázata, hogy nemkívánatos mikrobák telepszenek meg a belekben.

Az újszülött-intenzív osztályon a babák friss anyatejjel való táplálása jól alkalmazható stratégia a bélbetegségek megelőzésére és gyógyítására.

2. A szoptatott és tápszeres csecsemők bélflórája eltérő.

A szoptatott babák beleinek pH-értéke az első hat hét során alacsonyabb (savas környezet), körülbelül 5,1-5,4. Beleikben a bifidobaktériumok vannak túlsúlyban, és kevés kórokozó mikroba található. Az étrendfüggő bélflóra a 4. életnaptól kezdve van jelen: a szoptatott babák belében 47%-os, a tápszeres babáknál 15%-os bifidobaktérium aránnyal.

A tápszeres csecsemőknél az Enterococcusok jelenléte dominál. A tápszeres babák beleiben magasabb, kb. 5,9-7,3 a pH-érték, és megjelennek a rothasztó baktériumok különböző fajtái. A szoptatott, de tápszerrel hozzátáplált csecsemőknél az átlagos pH-érték 5,7-6,0 az első négy hét során, majd a hatodik hétre 5,45-re csökken. Ha a szoptatott babák az első hét életnap során tápszeres kiegészítést kapnak, az késlelteti az erősen savas környezet kialakulását, és annak teljes mértéke soha többé nem érhető el. A szoptatott, de tápszeres kiegészítést kapó csecsemők esetében a tápszeres csecsemőkéhez hasonló bélflóra és bélműködés fejlődik ki.

3. A gyomor-bélrendszer érése

Az újszülött gyomor-bélrendszere gyors növekedésen és érési folyamaton megy keresztül a születést követően. Az újszülött bélcsatornája születéskor működését tekintve és immunológiailag éretlen. A bélnyálkahártya sejtjei között lévő szoros összeköttetések több hét alatt alakulnak ki, és csak ezután zárják el a beleket a teljes fehérjék és a kórokozók elől. A bél áteresztőképessége gyorsabban csökken a szoptatott csecsemőknél, mint a tápszeres csecsemőknél.

A nyitott sejtközötti kapcsolatok és az éretlenség szerepet játszanak a súlyos, gyakran halálos kimenetelű NEC (enterocolitis necrotisans), a hasmenéses megbetegedések és az allergia kialakulásában.

4. Az anyatej által nyújtott passzív védelem

A kolosztrumban és az anyatejben található sIgA réteget képez a bélfalon, amely passzív védettséget nyújt az újszülöttkori csökkent bél-immunfunkció idejére. Az anya antitesteket termel, amikor a táplálkozás, a légzés során vagy más módon kapcsolatba kerül egy kórokozó mikróbával. Ilyen módon ezek az antitestek a baba közvetlen környezetében élő kórokozók ellen védenek.

5. A tápszerpótlás hatása a csecsemő bélflórájára

A szoptatott babának nem lenne szabad csecsemőtápszert adni mielőtt a bélnyálkahártya sejtjei közötti összeköttetések (tight junctionok) záródása bekövetkezik.

Amint a pótlás megkezdődik, a szoptatott csecsemő baktériumprofilja a tápszeres csecsemőkéhez válik hasonlóvá, amelyben már nem a bifidobaktériumok vannak túlsúlyban. A szoptatott csecsemők hozzátáplálása több, viszonylag kis adag tápszerrel (24 óránként egy étkezés) azt eredményezi, hogy az anyatejes bélflóratípus tápszeres bélflóratípussá alakul át.

A szilárd ételek bevezetése a szoptatott csecsemő étrendjébe, jelentős zavart okoz a bélflórában, melynek során az enterobaktériumok és enterococcusok száma gyorsan megemelkedik, majd pedig egyre inkább betelepednek a bacteroides, clostridium és anaerob streptococcus fajok.

A kiegészítő tápszer bevezetésekor az anyatejes baba bélflórája 24 óra alatt szinte megkülönböztethetetlenné válik a normális felnőtt bélflórától. Ha a babát ismét kizárólag anyatejjel táplálnánk, 2-4 hétig tartana, míg a bél belső környezete visszatérne ahhoz az állapothoz, amely kedvez a gram-pozitív flórának.

6. A tápszerpótlás hatása allergiára hajlamos csecsemőre

Az allergiára hajlamos családokban az anyatejes baba érzékennyé válhat a tehéntej-fehérjére, ha az újszülöttosztályon az első három életnap során akár egyetlen üveg tápszert is kapott (véletlen, szükségtelen vagy szándékos kiegészítés során).

A számítások szerint az atópiás betegségek kialakulásának valószínűsége, ha az egyik szülőnek van atópiás betegsége: 37%, ha mindkét szülő érintett: 62-85%, és lényeges, hogy a szülőknek azonos vagy eltérő a betegségük klinikai megjelenése; illetve azon csecsemők is a veszélyeztetettek közé tartoznak, akiknek emelkedett a köldökzsinórvérből meghatározott IgE-szintjük, függetlenül a család kórtörténetétől.

A szilárd ételek bevezetése hathónapos kor előtt, a tejtermékeké pedig egyéves kor előtt nem javasolt, és az anyának érdemes megfontolnia, hogy az étrendjéből kihagyja a mogyorót, a diót, a tehéntejet, a tojást és a halat.

7. Az arra hajlamos családokban korai találkozás a tehéntej fehérjéivel növelheti az inzulinfüggő diabetes mellitus (IDDM) kialakulásának kockázatát.

A rövid ideig tartó szoptatás és a tehéntej alapú csecsemőtápszer korai bevezetése az 1. típusú diabetesre genetikailag hajlamos fiatal gyermekeket különösen fogékonnyá teszi a betegség kialakulására.

A tehéntej-fehérjére való érzékennyé válás az IDDM kialakulásának egyik első lépése.

Az érzékenység kialakulása megtörténhet akkor, ha a baba nagyon korán, a bélsejtek közötti szoros kapcsolatok kialakulása előtt tehéntejet kap.

Az érzékenység kialakulhat úgy is, ha a tehéntej bevezetése akkor történik, amikor az emésztőrendszer fertőzés következtében megváltozik, és a bélnyálkahártya védőrendszere meggyengül, ezért átengedi az antigéneket, és immunreakciót vált ki.

Érzékenység alakulhat ki akkor is, ha a belekbe jutó tehéntej-fehérje – allergiás reakció következményeként – károsítja a nyálkahártya védőgátját, gyulladást okoz a bélben, és tönkreteszi a sejtek kötőelemeit.

A tehéntej-fehérje kihagyása az első néhány élethónap során csökkentheti az IDDM későbbi kialakulását, vagy késleltetheti a megjelenését az arra hajlamos egyéneknél.

Állatkísérletekben a szájon át adott emberi inzulin olyan aktív sejtmechanizmusokat indít be, amelyek gátolják az autoimmun diabetes kialakulását.

Az anyatej emberi (humán) inzulin tartalma jóval magasabb, mint a tehéntej szarvasmarha-(bovine)inzulin tartalma; a csecsemőtápszerek inzulintartalma pedig rendkívül alacsony.

Marsha Walker, RN, IBCLC írása alapján

HírLLLevél:

Fake ID requirements for www.lll.hu customers application, english version

buying fake id on sites like idhurry or idgod is not acceptable either for young mothers or for their children. These fake id are designed for students and alcohol purchases and are not accepted on LLL.hu