Miért van szükségük a csecsemőknek anyatejre?

Születésekor az újszülött steril, de attól kezdve sok mikróbával találozik. Ezeknek a mikróbáknak a többsége teljesen ártalmatlan, sőt védő szerepe van, egy részük azonban – néha igen veszélyes – fertőzéseket okozhat a csecsemők szervezetében.

Jó darabig nem értettük meg, milyen fontos, hogy a kisbaba a megfelelő baktériumokra tegyen szert a születésétől kezdve. Azt sem gondoltuk végig, hogy az a legjobb, ha ezek a baktériumok születéskor az édesanya szervezetéből, a későbbiekben pedig az édesanya és a családtagok testéből kerülnek a csecsemőébe. Sokáig nagyon szigorú higiénés szabályok voltak érvényben a szülésnél annak érdekében, hogy megakadályozzák, hogy az újszülött kapcsolatba kerüljön az édesanya baktériumflórájával. Így a kisbabának a kórházi személyzetből, a kórházi környezetből (stb.) kellett megszereznie a baktériumokat. Újra átgondolva azonban rá kellett, hogy jöjjünk: az ember – a többi emlőshöz hasonlóan – az anya végbélnyílásának közelében jön világra. Ez azért van, mert az anya beleiben élő baktériumflóra a legjobb forrása azoknak a baktériumoknak, amelyek normális esetben benépesítik az újszülött szervezetét, és amelyek a legkevésbé ártalmasak a csecsemőre nézve.
Ennek két fő oka van. Először is, az anya beleiben és székletében lévő baktériumok 99,9%-a ártalmatlan, anaerob baktérium (ez azt jelenti, hogy oxigén jelenlétében életképtelenek). Majdnem az egész teret elfoglalják a vastagbélben, ahol a legtöbb bélbaktérium található, és elfogyasztják csaknem az összes, baktériumok számára fogyasztható élelmet, nagyon nehézzé téve ezáltal, hogy más, potenciálisan veszélyes baktériumok megtelepedjenek a bélben. Ilyen módon az anaerobok alacsonyan tartják a potenciálisan veszélyes baktériumok – mint az Escherichia coli, Klebsiella és mások – számát. Ez nagyon fontos, mert ha ezek a baktériumok kevés versengő anaerobbal találkoznak a bélben, igencsak el tudnak szaporodni, és fertőzéseket hozhatnak létre a csecsemő szervezetében.
A másik ok, amiért az édesanya bélbaktériumai veszélytelenek a szoptatott csecsemő számára az, hogy fehérvérsejtek (lympocyták) vándorolnak a szoptató anya beleiből az emlőmirigybe. Ott termelik azt a különleges szekretoros immunglobulin A (sIgA) ellenanyagot, amiből bőségesen van az anyatejben. Ennek az „entero-mammális” (bél-emlő) kapcsolatnak köszönhetően ezeknek az ellenanyagoknak jelentős része kifejezetten az anya beleiben élő baktériumok ellen hatásos. Így az anyatejben lévő ellenanyagok biztosítják, hogy azok a baktériumok, amelyek az édesanya szervezetéből származva megtelepednek az újszülött testében, nem tudnak behatolni a kisbaba szöveteibe, hogy ott fertőzést okozzanak. Ezek a speciális sIgA antitestek megakadályozzák a baktériumokat, hogy az újszülött bélfalához tapadjanak, így azok nem tudnak fertőzést létrehozni. A szoptatott kisbaba beleiben az anyatejből származó sIgA antitestek beburkolják ezeket a baktériumokat.
Néhány további körülmény különösen hasznossá teszi ezeket az anyatejből származó sIgA antitesteket a kisbaba számára. Az anya véréből származó IgG antitestek, amelyek a méhlepényen keresztül érik el a magzatot, szintén megvédik az újszülöttet a fertőzésektől, mégpedig olyan összetevők segítségével, amelyek a csecsemő szervezetében vannak jelen – pl. komplement faktorok és neutrophiloknak nevezett fehérvérsejtek. Csakhogy ezek még nem teljesen működőképesek az élet korai szakaszában, ráadásul, amikor működésbe lépnek a csecsemő védelme érdekében a szövetekben, ezt mindig úgy teszik, hogy közben gyulladást idéznek elő – rossz közérzetet, étvágytalanságot, és kimerültséget okozva ezzel. Ezzel ellentétben az anyatejben lévő sIgA antitestek és más fontos faktorok – pl. a laktoferrin – úgy védenek a fertőzések ellen, hogy közben nem okoznak gyulladást és nincsenek olyan mellékhatások sem, mint amilyenek a másikfajta védekezés közben mindig előadódnak.
A csecsemő rövid- és hosszútávú egészsége az anyatejben lévő számos összetevőtől függ, amelyek együtt dolgoznak a csecsemő éretlen immunrendszerével.

Dr. Lars Hanson

Dr. Hanson The Immunbiology of Human Milk c. könyvében további részletek olvashatók arról, hogyan védi az anyatej a csecsemőket.

Forrás

 

Fake ID requirements for www.lll.hu customers application, english version

buying fake id on sites like idhurry or idgod is not acceptable either for young mothers or for their children. These fake id are designed for students and alcohol purchases and are not accepted on LLL.hu