A szoptatás egészségügyi következményei az anyára és a babára

Azok az anyák, akiket anyatejjel tápláltak, és akik maguk is szoptattak egészségügyi szempontból előnyös helyzetben vannak.

Egy olasz közleményben 594 idült fekélyes vastagbélgyulladásban és 225 Chron betegségben /az előzőnek egy kiterjedtebb változata – a fordító megjegyzése/ szenvedő beteget vizsgáltak fogamzásgátló szedése, dohányzás és anyatejes táplálás ezen betegségekre való befolyásoló hatásának megállapítása céljából. Arra a következtetésre jutottak, hogy az anyatejes táplálás mellőzése fokozott kockázattal jár a krónikus vastagbélgyulladás kialakulása szempontjából, és ugyanaz vonatkozik a nők Chron betegségének legnagyobb hányadára. Az említett betegségek jelentős mértékben fenyegetik azokat, akiket csecsemő korukban nem szoptattak.
Epidemol 1998,27:397-404.

18 hónapig szoptató asszonyok csontsűrűségét vizsgálták, és hasonlították össze nem szoptató anyákéval. A szoptató anyák esetében az első 6 hónapban jelentősen csökkent a csontsűrűség, de ezt követően fokozatosan javult a helyzet, és 18 hónapig tartó szoptatás után a csontsűrűség már meghaladta a szoptatás megkezdése előtti szintet.
Obstet Gynecol 1999,94(1):52-56

Erős fizikai megterhelés tejelválasztásra gyakorolt hatását vizsgálták szülés után 6-8 héttel. A fizikai terhelés előnyösen befolyásolta a lelkiállapotot és a szív-érrendszeri fittséget, és nem volt negatív hatással a szoptatásra.
JOGNN 1999,28(1):41-49.

A környezetszennyezés ellenére a szoptatás még mindig a legjobb megoldás.

A poliklórfenilek hatásának kitett magzatok esetében a megszületéskor és 18 hónapos korban észlelt káros következmények 42 hónapos korban már nem voltak észlelhetőek. Az anyatej összetevői és a szoptatással kapcsolatos tényezők ellensúlyozhatták a mérgezés idegrendszerre gyakorolt káros hatását.
J Pediatrics 1999,134(1):33-44

Az asszonyok többsége szeretne fogyni a szülés után. Erős az aggodalom azonban amiatt, hogy a környezetszennyezésből származó, és a zsírban felhalmozott anyagok a zsírlebomlás során bekerülhetnek az anyatejbe. Egy vizsgálatban összehasonlítottak erős környezeti szennyező hatásnak kitett spanyol bevándorló, és ilyen hatás szempontjából kevésbé érintett californiai asszonyokat. A vizsgálat eredménye az volt, hogy közel azonos mértékű fogyás után nem találtak különbséget az anyatejben található szennyezőanyag mennyisége tekintetében a két csoport között.
J Hum Lact 1999,15(4):307-15

A poliklorfenolok és a dioxin elsősorban a tej- és tejtermékekben és a húsban halmozódik fel. Ezen környezetből származó szennyezőanyagok szintje jelentősen emelkedett a szoptatott csecsemőkben. Mégis, a szoptatástól való elfordulás helyett a poliklórfenolok és a dioxin szennyezés szigorú csökkentése, a tejtermékek és a húsok fogyasztásának korlátozása ajánlatos valamennyi korcsoportban.
Perspect 1999,107(1):45-51

Az anyatej biztosítja a csecsemők optimális növekedését, fejlődését, és sok kedvező hatása jóval a csecsemőkoron túl is érvényesül.

20 vizsgálat áttekintő tanulmányozása alapján megállapítható volt, hogy értelmi, érzékszervi szempontból a szoptatott csecsemők jobb teljesítményt értek el, mint a mesterségesen táplált társaik. A kétféle táplálási mód közötti különbség az alacsony születési súlyú gyermekek esetében volt a legnagyobb. A fejlettségbeli különbség legalább a serdülőkorig fennállt.
Am J Clin Nutr 1999,70:525-35.

A 4 hónapos korig történő kizárólagos szoptatás csökkenti az asthmás megbetegedések számát 6 éves korig. / Eddig terjedt ki a vizsgálat időtartama. – a ford.megj./
BMJ 1999, 318: 1316-20

Atüdőgyulladás világszerte a vezető halálok 5 éves kor alatt. A nem szoptatott gyermekek esetében még gyakrabban fordul elő. Minden egyes szoptatott csecsemőre 17 nem szoptatott esik, akik kórházba kerülnek tüdőgyulladás miatt.
BMJ 1999,318:1316-20

Látásélesség szempontjából hasonlították össze kizárólag anyatejjel, valamint dokozahexoénsavval és arahidonsavval kiegészített tápszert fogyasztók egy–egy csoportját átlagos tápszert fogyasztók egy csoportjával. A látásélesség a kiegészített tápszert fogyasztók körében jobb volt, mint az átlagos csoportban, de a legjobb eredményt a szoptatott gyermekek érték el a legtöbb korcsoportban. Az anyatejben közvetlenül hozzáférhető dokozahexoénsav elengedhetetlenül fontos alkotórész az agy és a szem optimális fejlődéséhez.
Pediatr Res 1998, 44/2/:201-09

A gyermekkori elhízás komoly, aggasztó probléma a fejlett ipari országokban, ami szív-érrendszeri és egyéb megbetegedések alapja lehet. Ebből a tanulmányból az derül ki, hogy 5-6 éves korra a nem szoptatott gyermekeknek 4,5 százaléka, míg a szoptatottaknak csak 2,8 százaléka válik kövérré. Az elhízás mértéke az anyatejes táplálás időtartamával is összefüggést mutat. A két hónapos korig szopó csecsemők 3,8 százaléka, a 3-5 hónapig kizárólag szoptatottak 2,3%-a válik elhízottá, a 6-12 hónapig anyatejjel tápláltak 1,7, a 12 hónapon túl is anyatejet kapó gyermekeknek csupán 0,8 százaléka lesz kövér.
BMJ 1999, 319:147-50.

Azon gyermekek esetében, akik nem, vagy csak rövid ideig szoptak, magasabb a Hodgkin kór (nyirokcsomó rák) kialakulásának kockázata, mint azoknál, akiket legalább 6 hónapos korig anyatejjel tápláltak. Az anyatejnek egy sor fertőzések ellen ható tulajdonsága van, ami úgy tűnik, hogy stimulálja a csecsemő immunrendszerét, hogy képes legyen visszaverni a rákos támadást.
Int J Cancer 1998,Suppl 11:29-33

Ebből a tanulmányból az derül ki, hogy a valaha anyatejjel tápláltak között 21 százalékkal kevesebb az acut limfoid és myeloid leukémia ( a fehérvérűség két formája). A különbség abban az esetben volt nagyobb, amikor az anyatejes táplálás 9-12 hónapig tartott.
J Nat’l Cancer Inst 1999,91(20):1765-72.

A koraszülöttek szoptatását bátorítani kell.

A koraszülöttek bélrendszerének baktérium összetétele változatos, ami ideális a számukra. Az anyatejjel táplált koraszülöttek bélrendszerében a baktériumok száma fokozatosan emelkedik. Ha a baktériumokat illetően nincs változatosság, akkor egyetlen baktérium fajta túlságosan elszaporodhat, ami betegséghez vezet. Az anyatej hiánya és az antibiotikum használat egyenként, és kölcsönösen negatívan befolyásolják a bélflóra változatosságát.
Arch Dis Child Fetal Neonatal Ed 1999,80:F167-73.

A koraszülöttek számára az anyatej magasabb koncentrációban szolgáltatja az ellenálló képességet elősegítő fehérjéket (Ig A, Laktoferrin, Lizozim), ami hozzájárul a bélhámsejtek hatékony passzív védelméhez. A koraszülöttet szoptató anya tejében a laktalbumin (tejfehérje) mennyisége rohamosan emelkedik, alkalmazkodva a baba igényeihez, így szolgáltatva magas tápértéket és aminosav összetételt.
J Pediatr Gastro Nutr 1999,29:75-78

Koraszülöttek egy-egy csoportját felerősített anyatejjel és koraszülöttek számára készült tápszerrel tápláltak. A felerősített anyatejjel tápláltakat hamarabb haza lehetett engedni a kórházból. Ebben a csoportban lényegesen kevesebb volt a bélelhalás és a késői kezdetű vérmérgezés. A baba és az anya bőrének közvetlen érintkezése fokozta az anyatej ellenanyag tartalmát, ami védelmet biztosított a kórházi fertőzésekkel szemben.
Pediatrics 1999,103(6):1150-57

A szoptatással járó intim anya-gyermek kapcsolat előnyös hatású a ragaszkodás és a kötődés szempontjából.

A kórházban ápolt szopós csecsemő számára lehetővé téve az anya folyamatos jelenlétét és biztosítva a szoptatást vagy egy a fejésre kijelölt helyet, szoptatást elősegítő alternatív táplálási módot, valamint a szülőkkel való foglalkozás és oktatás lehetőségét, kedvező hatást tapasztaltak a gyógyulás és az azt követő egészségi állapot tekintetében. Az anyákat bátorítani kell, hogy megvalósítsák és fenntartsák a szoptatást a kórházi ápolás alatt is. A szoptatást támogató társadalmi csoportoknak is fontos szerepük van ebben a tekintetben.
UNICEF Breastfeeding Paper of the Month 1999

Szoptatott és tápszerrel táplált csecsemőkről készítettek videofevételt etetés közben, hogy megfigyeljék az anya és gyermeke közötti kapcsolatot. A vizsgálatot 3 és 10 napos, valamint 1 és 3 hónapos korban végezték el. Megfigyelték, hogy a nem közvetlenül a táplálási folyamattal összefüggő érintés, simogatás, az anya csecsemőjére való nézése lényegesen több volt szoptatás közben. A csecsemők szopás közben olyan előnyös helyzetben vannak, ami nehézség nélkül teszi lehetővé számukra, hogy anyjuk arcát nézzék. Üvegből való etetés közben a gyors nyelés megakadályozza a csecsemőt az anyjával való tartós szemkapcsolatban.
Ínf Behav Dev 1998,21(4):667-84

Ez a tanulmány a csecsemőtáplálással kapcsolatos elhatározás megváltoztathatóságát vizsgálja 2 éves korig. 19 korán, 1 nap-3 hónapos kor között elválasztott csecsemőnél megtorpanást tapasztaltak mozgás és nyelvfejlődésben, valamint érzelmi zavarokat is mutattak. Az anyák a csecsemő elválasztásra adott reakciójára való válaszul képesek voltak újra elkezdeni a szoptatást. Az egészségügyi szakszemélyzetnek szorgalmazni kell korai elválasztás esetén a szoptatás visszaállítását.
Soc Sci Med 1998,47(5):645-56.

A szoptatás folytatása HIV-fertőzött anyák esetében

A HIV fertőzés átvitelének gyakoriságát vizsgálták kizárólagos szoptatás, részleges szoptatás és tápszeres táplálás esetén. A 3 hónapig tartó kizárólagos szoptatás HIV fertőzött anyák esetében megengedhető, kulturálisan elfogadható és hatékony módja a fertőzés átvitele csökkentésének fejlődő országokban, miáltal érvényesülhet az anyatejes táplálás kiváló hatása.
Lancet 1999,354(9177):1517-24.

A HIV-fertőzött anya tejének számos alkotóeleme specifikus védelmet nyújt a csecsemő számára a fertőzés átvitelével szemben. Az anya által lefejt és kezelt tej egy választási lehetőség, melyet ki kell használni. További kutatásokra van szükség, hogy megállapítható legyen, hogy felhasználható-e a fertőzött anya teje, mennyi ideig alkalmazható, milyen hőfokon, milyen körülmények között tárolható. A hőkezelt anyatej megfelelőbb lenne, mint egyéb propagált helyettesítő táplálék.
Breastfeed Rev 1999,7(3):11-19

Fordította: Dr. Koós Csaba

HírLLLevél:

Fake ID requirements for www.lll.hu customers application, english version

buying fake id on sites like idhurry or idgod is not acceptable either for young mothers or for their children. These fake id are designed for students and alcohol purchases and are not accepted on LLL.hu