2006/2-3

50 éves a La Leche Liga

Ami 1956-ban egy kedves kis helyi csoport találkozójaként indult, az mára egy világméretű nemzetközi szervezetté alakult, ami immár 50 éve segíti az édesanyákat és a babákat világszerte szoptatással, anyasággal kapcsolatos kérdésekben. A Liga története 50 évvel ezelőtt egy pikniken kezdődött, amikor is Mary White és Marian Tompson egy fa alatt ülve szoptatták babáikat és csodálkozva vették észre, hogy milyen sok édesanya áll meg mellettük azzal a sóhajjal, hogy „Én is szerettem volna szoptatni, de…”

HírLLLevél: 

témák: 

A La Leche Liga rövid története

  • 1956 – Az Egyesült Államokban a szoptatási arány közel 20%-ra esik; Október 17, Mary White lakásán az első találkozó
  • 1957 – Dr. Grantly-Dick Read, szülészeti szakértő, az LLL kérésére a helyi középiskolában teltház előtt előadást tart
  • 1958 – Az alapítók tisztázzák a céljukat, és jogi testületté alakulnak LLL of Franklin Park néven; megjelenik a Womanly Art of Breastfeeding első kiadása, valamint a tagok számára kéthavonta megjelentetett kiadványa, az LLL News

HírLLLevél: 

témák: 

A Szoptatás Világhete: augusztus 1-7

A Szoptatás Világhete a leghatásosabb figyelemfelkeltő eszköz a szoptatási kezdeményezések népszerűsítésére. 1992 óta minden évben, napjainkban már a világ 120 országában ünneplik az UNICEF, a WHO és a FAO jóváhagyásával. A Szoptatás Világhetének teljes körű szervezését a WABA malajziai központja végzi, ahol kiválasztják az adott év témáját és jelmondatát. Az általuk készített tájékoztató anyagok segítenek a Szoptatás Világhetének országos vagy helyi szintű megünneplésében.

HírLLLevél: 

témák: 

Közös alvás: Igen, nem, néha?

Folytatás...

Történetek a babájukkal közösen alvó szülőktől: a közös alvás védelmező hatásai

A következő idézetek „tanácsadóimtól” származnak. Ők olyan képzett anyák, akiknek jól működnek az ösztönös megérzéseik. Sokan közülük gyermekápolóként dolgoznak. Néhányan a hirtelen bölcsőhaláltól való félelem miatt aludtak a babájukkal. Ezek az aszszonyok ismerik a kisbabákat.

HírLLLevél: 

témák: 

Dr. Wiliam Sears: Éjszakai gondoskodás

Könyvajánló

Dr. William Sears "Éjszakai gondoskodás” című könyve a szerző saját és számos gyakorló anya tapasztalataira alapozva íródott.
Az elkülönítő nevelést szembeállítja a kötődést segítő neveléssel, mely utóbbi képes harmóniát teremteni a gyermek és a szülei között. Ezáltal a gyermekben kifejlődő bizalom érzése - amely különösen fontos a többemberes babák gondozásakor - , az, hogy úgy érzi “különleges vagyok” létfontosságú a kicsik személyiségfejlődésében.

HírLLLevél: 

témák: 

Az én történetem

7 évvel ezelőtt lettem várandós első kisfiammal. Ez idő alatt írtam a szakdolgozatomat a szülésről pszichológia szakon a másoddiplomás képzésen. A lehető legtöbb fellelhető szakirodalmat elolvastam, a leghagyományosabbtól kezdve a legalternatívabbig. Úgy éreztem felkészült vagyok, minden simán fog menni. Félelmeim természetesen voltak az ismeretlentől, de kinek nincsenek. A szoptatással kapcsolatban semmilyen negatív előérzetem nem volt. Úgy gondoltam, mi sem lesz egyszerűbb, mint hogy igény szerint szoptatom majd a babát.

HírLLLevél: 

témák: 

Ikrek szoptatása

Megrémítheti a hír, amikor megtudja, hogy ikreket vár. Hirtelen sok elvárása, terve és korábbi döntése megváltozik. Az a döntése azonban, hogy szoptatni fog, nem kell, hogy megváltozzon. A humán tej különösen fontos az ikrek számára, hiszen ők gyakran kis súllyal születnek, és szükségük van az emberi tej által biztosított összes egészségi előnyre. Ezen túl a szoptatás segíthet Önnek megteremteni a különleges és szükséges köteléket mind a két kisbabájával. Sok édesanya szoptatja ikreit csodálatos eredményekkel; Ön is élvezheti kisbabái táplálásának ezt a csodálatos módját!

HírLLLevél: 

témák: 

Segítség! Nyílt levél ikres édesanyák házastársa, barátai és rokonai részére

Az ikres édesanyáknak segítségre van szükségük ahhoz, hogy túléljék az első évet. Ez talán drámainak hangzik, de akkor is igaz. A legnagyobb probléma az ikres anyukák számára az, hogy elegendő alváshoz jussanak, lépést tartsanak a minimálisan szükséges házimunkával, megtalálják negatív érzéseik kifejezésének módját, és valahogy feloldást találjanak elszigeteltségükre. A barátoktól és rokonoktól kapott segítség és támogatás akár döntő is lehet abból a szempontból, hogy az édesanya sikeresen csinálja mindezt végig, vagy éppen teljesen összeomlik újdonsült ikres anyukaként.

HírLLLevél: 

témák: 

Oldalak

Feliratkozás RSS - 2006/2-3 csatornájára