Mezei Orsolya

Mezei Orsi és családjaKedves Orsi, mesélj magadról, a családodról!

2004-ben házasodtunk össze a párommal. 2006-ban született első csillagunk, Marci, aki azóta is örökmozgó, és most kezdte az iskolát. Virágunk pontosan 2 évvel később jött, aki szinte mindenben más, mint a bátyja. Egy nagyobb szünetet terveztünk gyerekvállalásban, de Simon nagyon szeretett volna már megszületni, aminek nagyon örülünk, mert vele teljesedett ki 2010-ben – ez idáig – a családunk. Másfél éve Németországba költöztünk családostól, aminek vannak előnyei és nehézségei egyaránt.

Mivel foglalkoztál mielőtt megszülettek a gyerekeitek?

Szociális munkás voltam, mentálhigiéniás képzettséggel. Drogos fiatalokkal és családjaikkal, ill. hajléktalan fiatalokkal foglalkoztam. Nagyon szerettem a hivatásomat, bár lehet, hogy az LLL-hez képest nagyon más vonalnak hangzik, pedig egyáltalán nem az. Nagyon nagy hasznát vettem szoptatási tanácsadóként a korábbi segítői tapasztalataimnak.

Nem hiányzik-e az otthontól távoli munka, a munkahelyed, a hivatásod?

Nem. Szeretek kimozdulni a családdal, sokat megyünk a gyerekekkel mindenfelé, akár programokra, vagy csak kószálni, felfedezni. A munkatársaimmal tartom a kapcsolatot, vannak rokoni szálak, keresztszülőség, barátságok. A terveim között sem az szerepel, hogy egyszer majd visszamegyek: szívesebben kezdenék egy vállalkozást, mely kézzel készített, natúr játékok, dekorációk megalkotásával foglalkozna.

Voltak esetleg olyan nehézségeid a szoptatással kapcsolatban, amire nem, vagy nehezen kaptál segítséget?

A középső gyermekemnél jelentkezett egy tejcsatorna tágulat, ami a legkisebbnél is előjött újra. Az okát nem sikerült 100 %-osan felderíteni.

Bizonyára sok olyan tapasztalatot szereztél a gyerekeiddel, amik segítenek, hogy könnyebben beleéld magad más mamák helyzetébe. Mesélnél nekünk néhányat?

Örülök, hogy megélhettem, hogy a Marci születése utáni fájdalmas szoptatást hogyan lehet egy csapásra megszüntetni helyes technikával; hogy a növekedési ugrás mennyire meg tud ijeszteni; hogy az, hogy nem a nagykönyvben leírtak szerint gyarapodik egy baba, attól még lehet egészséges; de a legnagyobb tapasztalat a tandem szopi volt 2 alkalommal is.

Mikor találkoztál először a LaLeche Ligával?

„Véletlenül”, egy ismeretlen édesanya helyére kerültem be Rózsa Ibolya szülésfelkészítőjére, ott hallottam először, bár nem nagyon ragadt meg bennem a fura név. De amit mondott, az igen. Aztán 4 hetes volt Marci, amikor egy kezdődő tejcsatorna-elzáródás közepette láttam meg a hirdetést, hogy Békásmegyeren szopis csoport indul. Elmentem, és Tőzsér Bertától nagyon hasznos segítséget kaptam, aztán ott ragadtam.

Mikor éreztél igazán igényt arra, hogy megoszd a tapasztalataidat más édesanyákkal?

Először csak hallgattam másokat, de hamar észleltem, hogy sok mama van információ vagy támogatás nélkül.

Mikor gondoltál arra, hogy csoportvezető legyél?

Hát nagyjából a második csoport után, de lehet hogy már az első után is. Segítő vagyok egyébként is, és tényleg nagy élmény volt Berta segítsége.

Mikor akkreditáltak LLL szoptatási tanácsadóként?

2008 szeptemberében.

Működik/működött-e csoportod? Mik a terveid ezen a téren?

Nem volt sosem saját csoporton, mert ahol laktam, ott már volt egy. Aztán meg Simon születése és a 3 gyerekes család élete foglalt le. Most pedig sajnos nem tudok annyira jól németül, hogy csoportot indíthassak. Pedig nagy szükség lenne itt is a mamák támogatására.

Milyen tortája lenne a 20 éves LLL Magyarország Egyesületnek, milyennek képzeled el?

Mindenképpen egy házi készítésűt képzelek, ami egészséges, pl. gyümölcstöltelékkel, házi készítésű piskótalapokkal körberakva. A díszítése is egyszerű, természetes, de gyönyörű, ünnepélyes, mint pl. egy orchidea.

Fake ID requirements for www.lll.hu customers application, english version

buying fake id on sites like idhurry or idgod is not acceptable either for young mothers or for their children. These fake id are designed for students and alcohol purchases and are not accepted on LLL.hu