Kosár
Események
Már
1
pén
09:30 Gyömrői csoport
Gyömrői csoport
Már 1 @ 09:30 – 12:00
Csoportvezető: H. Molnár Anikó A 2018. januári csoport elmarad.
Már
4
hét
10:00 Zuglói csoport @ Zuglói Családsegítő és Gyermekjóléti Központ
Zuglói csoport @ Zuglói Családsegítő és Gyermekjóléti Központ
Már 4 @ 10:00 – 12:00
Csoportvezető: Orsovai Szilvia  
Már
6
sze
09:25 Fóti csoport
Fóti csoport
Már 6 @ 09:25 – 10:25
Rákosi Dóra
Kiadványok

FACEBOOK

Csörgő Andrea

Csörgő Andrea perinatális szaktanácsadó fényképe.Kedves Andi, mesélj magadról, a családodról!

A férjemmel és öt gyermekünkkel Érden lakunk, a napunk nagy részét Budapesten töltjük, mindenki ide jár iskolába és dolgozni.

Mivel foglalkoztál mielőtt megszülettek a gyerekeitek?

Általános iskolában tanítottam. Előbb abban az iskolában, ahol édesapám is tanított nyugdíjazásáig, aztán is Budapest melletti településen.

Nem hiányzik – e az otthontól távoli munka, a munkahelyed, a hivatásod?

Mindig is volt valamilyen elfoglaltságom, munkám a családom mellett, így ez egyáltalán nem hiányzik már. Nem tudnék egy fix állást elképzelni a gyerekek mellett. Sokkal jobban illik az életünkhöz a jelenlegi formában végzett munkám.

Voltak esetleg olyan nehézségeid a szoptatással kapcsolatban, amire nem, vagy nehezen kaptál segítséget?

Sajnos igen, a második fiam nyelve le volt nőve, amit senki sem vett észre. Így őt nem tudtam szoptatni, csak néhány hónapig.

Bizonyára sok olyan tapasztalatot szereztél a gyerekeiddel, amik segítenek, hogy könnyebben beleéld magad más mamák helyzetébe. Mesélnél nekünk néhányat?

Amíg nem találkoztam a Ligával, kevés információm volt a szoptatásról. Betartva az ajánlásokat, elég hamar áttértek a hozzátápláláskor a gyerekeim a szilárd ételre, én pedig csalódottan láttam, ahogyan így elválasztódnak idejekorán, anélkül, hogy a valódi okot sejteném. A tápszeres pótlás és a szoptatás elmaradása nagy fájdalmat jelentett nekem, így átérzem azok helyzetét, akik nem tudnak szoptatni, és azt is el tudom fogadni, ha valakinek későn jön a segítség és már kimerült ahhoz, hogy vissza tudja hozni, amiről már le is mondott.

Mikor találkoztál először a La Leche Ligával?

Amikor a negyedik fiamat vártam egy barátnőm hívott el magával, amiért nagyon hálás vagyok neki. Már előtte olvastam a Liga honlapját és rájöttem sokmindenre az olvasottak alapján, hogy mi miért történt. De az igazi nagy segítség a valódi, személyes támogatás volt a csoportban.

Mikor éreztél igazán igényt arra, hogy megoszd a tapasztalataidat más édesanyákkal?

Már a Ligával találkozásom előtt előfordult, hogy megkerestek más anyukák például a fejéssel kapcsolatban, olykor a védőnők kért, hogy segítsek más mamáknak, mondjam el a tapasztalataimat.

Mikor gondoltál arra, hogy csoportvezető legyél?

Rögtön, amikor az első találkozóról hazamentem 🙂 Ez áprilisban volt, a kisfiam májusban született és mi a barátnőmmel novemberben elindítottuk a százhalombattai szoptatást támogató csoportot laikus édesanyaként. Ezt 5 évig vezettem, nagy örömömre a csoport ma is működik, egy önkéntes szoptatási segítő édesanya vezeti.

Működik/működött-e csoportod? Mik a terveid ezen a téren?

Az Újbudai La Leche Liga baba-mama csoport 2015. februárja óta működik. MInden hónap 3. szerdáján várjuk az érdeklődőket a Zypernovsky Házban (Budapest XI: ker. Bartók B. út 33.) 10.00 és 12.00 óra között.