Szoptatás a hó fogságában

bőrkontaktus szülés utánRendkívüli időjárási helyzet alakult ki tegnap és ma az országban, különös tekintettel a nyugati országrészre. Az erőteljes havazás és a hófúvás következtében romlottak a látási viszonyok, hótorlaszok, jeges útszakaszok keletkeztek. Az utakon, autópályákon megbénult a közlekedés, rengeteg ember rekedt az autójában. Közülük sokan kisgyerekkel.

Katasztrófahelyzetben mutatkozik meg csak igazán, milyen jók az emberek! Sokan indultak el a közelben veszteglő autósokhoz, hogy élelmiszert, meleg teát vigyenek nekik, mások szállást adtak éjszakára. Még egy kisbaba is megszületett az egyik autóban. Neki vajon mi a legjobb a hidegben?

Nem tudjuk, mi történt pontosan, de azt elmesélhetem, mi a legjobb megoldás ilyen helyzetben. Hátha egyszer valakinek hasznára válik még!

A kisbabának megszületése után azonnali bőrkontaktusra van szüksége. Ha picit megtörölgetik, hogy ne maradjon nedves a bőre, azonnal a mamája hasára, mellkasára kerülhet, a mama ruhája alá, úgy, hogy összeérjen a csupasz bőrük, és máris alaposan be kell bugyolálni őket. Együtt. Az anya teste még akkor is melegíti az újszülöttet, ha körülöttük hideg van. A testkontaktus hatására a kisbaba kisebb stresszt él át, légzése, szívverése és vércukorszintje stabilizálódik. Az oxytocin hormon hatására más hormonok is termelődnek, melyek segítségével az anya is megnyugszik, ellazul.

A kisbaba várhatóan egy órán belül kezdi mutatni azokat a korai éhségjeleket, amelyek azt jelzik, ő már készen áll egy kis szopizásra. Ilyenkor cuppog, nyújtogatja a nyelvét, nyalogatja a mama bőrét, mozgatja a fejét jobbra-balra. Ekkor lehet őt odahúzni a mellbimbóhoz, hogy bekaphassa azt, majd elkezdje kortyolni a finom, meleg anyatejet. Gyomra még picinyke, olyan, mint egy cseresznye. Nyolc-tíz korttyal jóllakik, kicsit szopizgat még, majd békésen elalszik. A mamájával összebújva, jól betakarózva nem hűl ki, nem fázik meg.

A mostani helyzetben többen is felajánlottak tápszert azoknak a kisbabáknak, akik a szüleikkel együtt rekedtek az autóban, a hó fogságában. Az emberek jók, figyelmesek és segítőkészek! Azonban érdemes átgondolni, milyen nehézséget jelent a tápszer biztonságos elkészítése katasztrófahelyzetben! Szükség van megfelelő minőségű tápszerre, felforralt és megfelelő hőmérsékletűre hűtött, pontosan kimért vízre, fertőtlenített cumisüvegre. Az elkészített tápszert nem szabad újra felmelegíteni, mert elszaporodhatnak benne a kórokozók. Vajon van-e lehetőség arra, hogy az autóút közepén, a hidegben, eszközök nélkül ez mind megvalósulhasson, vagy az előre elkészített tápszer fogyasztásra alkalmas hőmérsékleten érkezzen meg az éhes kisbabához?

Mennyivel ideálisabb lenne, ha az édesanya meg tudná szoptatni kisbabáját, tipegő korú kisgyermekét! Az anyatej a szükséges mennyiségben, a kisbaba igényéhez igazodva termelődik, hőmérséklete, összetétele mindig megfelelő, biztonságos.

Ehhez azonban az kellene, hogy minden édesanya megkapja azokat az információkat, amelyek segítenek neki a szoptatásban, és azt a támogatást, segítséget, amely továbblendíti őt akkor is, ha kétségei, problémái támadnak kisbabája szoptatása körül. Még a kórházban, majd később otthon is. Ha kialakul a jó szoptatási gyakorlat, elegendő anyatej termelődik, akkor jöhet szél, jöhet hó, a kisbaba bármilyen körülmények között hozzájuthat az éltető anyatejhez.

Írta: Rózsa Ibolya

Kép forrása

témák: