Hasznos könyvek

 • Márta Guóth-Gumberger – Elizabeth Hormann: Szoptatás (Sanoma kiadó)

  Sok javaslatot, gyakorlati tanácsot és hasznos ötletet ad, hogy a szoptatás sikerüljön és örömet szerezzen. Két nemzetközi vizsgával rendelkező, tapasztalt szoptatási szaktanácsadó a szerző. Megtudhatja például, hogyan készülhet fel a szoptatásra, milyen jelentősége van a szoptatásnak a kisbabára nézve, hogyan segítheti elő a szoptatás jó indulását, mit tehet azért, hogy a szoptatás gondtalan élménnyé váljon, mit kell tennie nehézségek esetén, milyen gyakran és milyen hosszú ideig tegye mellre gyermekét.

 • Dr. William Sears: Éjszakai gondoskodás (Sanoma kiadó)
  Szülőnek lenni több, mint bármilyen főállású munkavégzés, mert a nap huszonnégy óráját öleli fel. Dr. William Sears amerikai gyermekgyógyász, nyolcszoros édesapa és többszörös nagypapa azért írta az Éjszakai gondoskodást, hogy megkönnyítse a szülők dolgát, segítsen megtaláni a módszert, amellyel a család minden tagja a lehető legjobban tud aludni. A könyvből megtudhatjuk többek közt, hogyan alakítható ki a biztonságos együtt alvás, melyek az éjszakai szoptatás előnyei, milyen okai lehetnek az éjszakai ébredésnek, hogyan fektessük le a kicsit veszekedés nélkül.
 • W. Ungváry Renáta: A Kismama babakonyhája (Sanoma Kiadó)
  Fontos, hogy az étkezés a vidám családi együttlét és az öröm forrása legyen. Jó, ha ezt már újszülött kortól tapasztalhatja a gyermek, hiszen édesanyja táplálja a saját tejével, majd amikor már nagyobb, ő kínálja neki az egészséges, finom ételeket. Később a nagyobbak szívesen részt vesznek az ebédkészítés körüli munkában. Ehhez találunk a könyvben egyzserűen elkészíthető recepteket, melyek felhasználásával nem csak a kicsiknek, hanem az egész család számára ízletes fogásokat tálalhatunk fel.
 • W. Ungváry Renáta: Kistestvérem születik (A Szoptatásért Magyar Egyesület kiadványa)
  Mesekönyv a nyagobb testvérnek arról, hogy kistestvére születik, aki szopik, és kezdetben nagyon sok figyelmet és törődést igényel. Hogyan békél meg az elsőszülött ezzel a helyzettel? Frici kandúr története segít neki megérteni, milyen fontos minden kisbaba számára az anyatej.
 • Marshall H. Klaus – Phyllis H. Klaus: A csodálatos újszülött
  Az újszülött csodálatos önálló képességeiről kevés szó esett mostanáig – pedig a baba már születése előtt is számos fontos cselekvésre képes: lélegző- és fogómozgást végez, mosolyog, grimaszol, szopja az ujját, megfogja a lábát, ásít… Az orvos-pszichoterapeuta szerzőpáros svéd szülésznők tapasztalatait felhasználva az újszülöttel kapcsolatos legfrissebb megfigyeléseket adja közre ebben a könyvében. Megszületése után fél órával a kisbaba, ha az édesanyja hasára helyezik, már egyedül eltalál a mellbimbóig, és szopni kezd. Néhány naposan már kommunikál a környezetével és felfedezi a külvilágot. Különösen kedveli az emberi arcot és hangot, szemkontaktust tud kialakítani, és ezzel megkezdődhet az első párbeszéd a szülő és gyermeke között. A szülők egyik legfőbb feladata, hogy megtanulják értelmezni a baba jelzéseit. Ebben nagy segítséget nyújt a könyv.