Bemutatkozás: Vető Lilla

Vető Lilla fényképeKedves Lilla, mesélj magadról, a családodról!

3 gyermeket nevelgetünk, az 5 éves Bencét, a 3 éves Zsombort és a 8 hónapos Annát.

Mivel foglalkoztál mielőtt megszülettek a gyerekeitek?

Közalkalmazottként dolgoztam egy egészségfejlesztéssel foglalkozó országos intézetben a nemzetközi részlegen. WHO-s és Európai Uniós egészségfejlesztési programok koordinálása volt a feladatom.

Nem hiányzik-e az otthontól távoli munka, a munkahelyed, a hivatásod?

Nem, jelenleg tökéletesen kitölti a napjaimat és a szabad kapacitásaimat a családanyaság és az önkéntes munka. Úgy gondolom, ez még egypár évig így is lesz.

Voltak esetleg olyan nehézségeid a szoptatással kapcsolatban, amire nem, vagy nehezen kaptál segítséget?

Igen, mint olyan sokan közülünk, én is személyes érintettség kapcsán kerültem először kapcsolatba a La Leche Ligával. Bencével nehezen indultak a dolgok, az első hetekben sokat szenvedtünk, rengeteget segített akkor, hogy rátaláltam többek között a Ligára mint hiteles forrásra a rám zúduló információ-áradatban.

Bizonyára sok olyan tapasztalatot szereztél a gyerekeiddel, amik segítenek, hogy könnyebben beleéld magad más mamák helyzetébe. Mesélnél nekünk néhányat?

Főleg az új testvér érkezése, testvérféltékenység, nevelési kérdések témakörökben, illetve a „hogyan préseljünk bele mindent 24 órába” típusú nehézségekkel kapcsolatban érzem magam ilyen értelemben jól képzettnek. Nagyon együtt tudok érezni a kimerült, kétségbeesett mamákkal, azt hiszem, a személyes tapasztalataim segítenek őket könnyebben és hitelesen megnyugtatni. Azt tapasztalom, általában arra van szükség, hogy több lazaságra, nagyobb önbizalomra biztassam őket az anyasággal, szoptatással járó kihívásokkal kapcsolatban és bízom abban, hogy a beszélgetéseink segítenek nekik kitartani a nehéz helyzetekben is.

Mikor találkoztál először a La Leche Ligával?

2007-ben, Bence születése után.

Mikor éreztél igazán igényt arra, hogy megoszd a tapasztalataidat más édesanyákkal?

Az első találkozást követően lassan alakult ez az igény, ahogy folyamatosan képeztem magam, illetve a környezetemben is kezdtek megtalálni az ismerős édesanyák és a szoptatással kapcsolatos témák. Akkorra már régóta szerettem volna valamilyen segítő munkát végezni, gyorsan megszületett a gondolat, hogy a Liga keretében lenne mindez ideális számomra. A képzésem nagy részét a Zsomborral való várandósságom idején végeztem el.

Mikor akkreditáltak LLL szoptatási tanácsadóként?

2010 elején.

Működik/működött-e csoportod? Mik a terveid ezen a téren?

Még nincs csoportom. Most a 3 pici nevelgetése és a telefonos segítségnyújtás tökéletesen kitöltik az életemet. Amint elérkezettnek érzem az időt, mindenképpen szeretnék majd csoportot indítani.

témák: