A diszkrét szoptatásról

Negyedik gyermekünk, Kristóf születése nagy örömmel várt esemény volt az egész családban. Az első háromhoz képest már a várandós időszak is más volt a nagyobb testvérek boldogságát látva, akik nagyon szerettek volna egy kisbabát. Az időzítés, ami nem rajtunk múlt, nem is lehetett volna jobb, mert Kristóf május 31-én, Pünkösd vasárnap hajnalban érkezett meg. Ez azt jelentette, hogy Kristóf életének első 3 hónapja a nyári vakáció idejére esett. Iskolás testvérekkel ez mindenképpen könnyebbséget jelentett, mert a napi különórák, illetve házi feladat kikérdezése alól mentesek voltunk. Ezzel szemben Kristófnak - hasonló korú csecsemőkhöz képest több jövés-menésben volt része, mivel a nagyobbakkal nem ülhettünk itthon egész nyáron.
A szoptatás, ahogy ezt az első három gyerekünknél már megtapasztalhattam, óriási könnyebbséget jelentett mozgalmas életünkben. A diszkrét szoptatást pedig sokkal több helyen volt módom "gyakorolni", mint korábban. Ezek közül csak néhány hely : áruház, vonat, vendégségek sokasága, templom, stb. Különösen nagy segítség volt ez abban a 2 hétben, amikor az édesanyám kórházba került és naponta kétszer látogattam őt. Szerencsére nem bánták, hogy a 2 hónapos babával mentem, ha kellet megszoptattam és az anyatej jótékony hatása miatt a fertőzésektől sem tartottam. Ezen kívül az idős nénik napjának fénypontja volt, mikor megérkeztünk, és egy idő után csodálkozva látták, hogy ez a baba soha nem sír.

Amiért eszembe jutott egyáltalán életünkről írni, annak oka egy ruhadarab, amely a diszkrét szoptatásnál nagy segítségemre volt. Ez egy kötényruha, amit ugyan nem a szoptatáshoz találtak ki, de remekül működött, és olyan egyszerű a szabása, hogy otthon is könnyen megvarrható. Az enyém rövid fazonú és farmer anyagból van, de más anyagból és hosszabb formában is elkészíthető. Nyáron ujjatlan vagy rövid ujjú trikókkal hordtam, most ősszel, vékonyabb pulóverekkel lehet viselni. A szoptatás mellett az az előnye is megvan, hogy a fazonja ügyesen álcázza a baba kihordása közben megváltozott formákat, amíg fel tudjuk venni a régi ruháinkat. A ruha viszonylag nagy kar-kivágása lehetővé teszi, hogy a trikót kicsit felhúzva a baba tényleg diszkréten szophasson anélkül, hogy ki kellene gombolni a ruhát. A mellékelten megadott szabásminta méreteihez szabásnál hozzá kell adni másfél-másfél cm varrásráhagyást.

Martinovichné Debulay Bianca

HírLLLevél: 

témák: