Nehézségek a babahordozás során

... s néhány javaslat azok megoldásához

Néhány évvel ezelőtt nagy örömmel hordtam mindkét gyermekemet. Közben szabadnak, biztosnak és öntudatosnak éreztem magam. Élveztem, hogy a testemen éreztem a gyerekeket, s nekik is tetszett a kendőjükben való hordozás. Részt vettek az életemben, vagy nyugodtan és biztonságban aludhattak a helyükön. Közben különböző nehézségekkel is szembe kellett néznünk. Újra meg újra más megoldásokat kellett keresnünk, néhány probléma azonban megoldatlan maradt. Idővel - más anyákkal, LLL-tanácsadókkal való beszélgetés során, valamint különböző szakirodalmak olvasásakor - rábukkantam néhány válaszra. Más valószínűleg örökre titok marad.

Ez a cikk a tapasztalataim és ismereteim alapján jött létre. Néhány olyan helyzetre koncentráltam, amelyek a babahordozást megnehezíthetik. Ez az összeállítás aligha tekinthető a nehézségek és a megoldási javaslatok szempontjából teljesnek. Ám remélem, hogy segíteni fog mindazoknak, akik nehézséggel találkoznak a babahordozás során, hogy megtalálják egyéni megoldásaikat és ráleljenek a baba hordásának/ (gond)viselésének egyéni módjára. ( a német "tragen" ige magyar megfelelője hord, visel stb. egyaránt lehet, s ez a kettősség a cikk további részeiben is szerepet játszik - a fordító megjegyzése)

A baba sír a hordozás során

 • Ha egy baba sír a hordozás során, akkor ezzel a szükségleteit jelzi. Talán éhes, túlságosan melege van, vagy fázik. Esetleg nedves pelenkája zavarja, vagy fáj valamije. Ha a szükségletét kielégítették, a baba többnyire ismét élvezni tudja a hordást.
 • Néhány baba sír, az első néhány alkalommal, amikor beletesszük a hordozó kendőbe vagy más hordozóba. Az egész szituáció új és ismeretlen számára, néha maga a hordozó személy még kissé bizonytalan a felkötésben, és talán izgatott. Gyakran segít, ha az első néhány alkalommal akkor kötjük fel a babát, amikor jóllakott és nyugodt. Egy tapasztalt segítő személy biztonságot adhat neked és babádnak. Olyan hordási módok, ahol a gyermeket a kendőbe csak annak megkötése után tesszük be, rendszerint jobban megfelelnek az elején. Beszélj gyermekedhez, és add meg neki azt az érzést, hogy minden rendben van. Talán gyermeked is megnyugszik, ha rögtön a felkötés után fel, s alá járkálsz és megvigasztalod őt.
 • Néhány baba akkor lazul el, amikor sír a hordozókendőben. Érzik, hogy hordozzák őket, s így meg tudnak szabadulni feszültségeiktől, pl. izgalmak után, vagy elalvás előtt. A hasfájós csecsemőknek gyakran különös módon szükségük van a hordozásra. Gyakran hasznos, ha már a hasfájás előtti időszakban hordjuk őket. A hasfájás idején a hordás többek között a szülőknek is segít abban, hogy gyermeküknek vigaszt, biztonságot és védettséget nyújtsanak.
 • A baba esetleg akkor is sír, ha feszültséget és bizonytalanságot érez a hordozó személynél. Sok anya tapasztalta, hogy ekkor pl. egy séta a babával, vagy egy barátnővel folytatott beszélgetés (a babával a hordozókendőben) segített. Talán más módon szeretnéd megnyugtatni babádat ( lásd:"A babahordozás alternatívái"), vagy valaki más hordja a gyermekedet, miközben önmagadnak szerzel valami örömet.

A baba tiltakozik a hordozás ellen

 • Ha a baba tiltakozik az ellen, hogy hordják, mert pl. éhes, mászni vagy járni szeretne, akkor a probléma gyakran egyszerűen megoldható azáltal, hogy kielégítjük ezen igényeit. Amennyiben ez nem lehetséges azonnal, akkor éppen a hordozás segít a gyermeknek abban, hogy ezeket a frusztrációkat bizonyos ideig jobban elviselhesse.
 • Sok gyerek tiltakozik a kendő ellen, ám egész elégedettek akkor, ha úgy kötjük fel őket, hogy jól kilátnak.
 • Más babáknál nem olyan világos, mi okból tiltakoznak a hordás ellen. Úgy vélem, néhányan közülük félnek hordozáskor. Ekkor az segíthet a babának, ha ezt a félelmet komolyan vesszük és megbeszéljük vele, megnyugtatjuk, vigaszt és biztonságot nyújtunk neki, és bátorítjuk is. Gyakran nagyobb biztonságban érzi magát a baba, ha elöl, esetleg kiegészítőül még a karunkkal is megtámasztva hordjuk. Azt tapasztaltam, hogy éppen azoknak a babáknak, akik hordozáskor a legnagyobb félelmet mutatják, van szükségük a hordva-levés érzésére azért, hogy megtanuljanak a félelmeikkel bánni. Talán segít, ha a babát lassan, de kitartóan szoktatjuk rá a hordozásra, s talán az is szükséges, hogy a hordva-levést más módon biztosítsuk számára.(lásd: "A babahordozás alternatívái").
 • Más babáknak a hordozó személytől való nagyobb távolságra van szükségük pl. hogy előre felé nézhessen (erra alkalmas a csipőn vagy háton hordozás, kifelé fordítva tilos a babát hordozni!).

Ha egy baba elutasítja a hordozást, lehetséges, hogy te is szomorúnak és elutasítottnak érzed magad, különösen akkor, ha szívesen hordtad volna gyermekedet. Ekkor segítséget jelenthet számodra, ha érzéseidet megosztod másokkal, pl. egy LLL-tanácsadóval.

Beteg, vagy fogyatékos gyermek hordása

A hordozás a beteg gyermeknek védettséget nyújt, a szüleinek pedig biztonságot és gyakran tehermentesítést is, hiszen egy gyakran igazán megterhelő időszakban kezük felszabadul. Mivel a hordozás pozitívan befolyásolja az anya-gyermek kapcsolatot, az immunrendszer és az idegrendszer fejlődését, gyakran éppen a beteg és fogyatékos gyerekek számára a legfontosabb, hogy hordják őket. Ráadásul a hordozás módját (különösen a hordozókendőnél) a gyermeknek megfelelően lehet kiválasztani, adott esetben szakemberrel megbeszélve.

Ha a babahordozás teherré válik

Ha hordozás közben fájdalom kínoz (hát, térd, stb.), vagy ha közben túlterhelve, kényelmetlenül, vagy bosszúsnak érzed magad, akkor azáltal talán megelőzheted a fájdalmat és a "már nem szeretem a babahordás"-t, ha

 • olyan hordozási módot választasz, amelynél testileg is jól érzed magad
 • már a kicsi és könnyű gyermekedet is rendszeresen hordod
 • gyermekedet akkor hordod, amikor mindkettőtöknek örömet okoz
 • tudatosan fordítasz időt a saját ellazulásodra (pl. egy meleg fürdőre, hát- és nyakmasszázsra, vagy gimnasztikára)

Ha túlterheltnek érzed magad, akkor megkérdezheted magadtól, milyen terheket viselsz még a gyerek mellett kiegészítőleg (bevásárlás, mosott ruha, nagyobb gyerek, a felelősség stb.) Talán van valami olyan is, ami pillanatnyilag elviselhetetlen? Néhány dolgot talán át tudsz adni másoknak, esetleg meg tudsz változtatni valamit a hétköznapjaidban, hogy minden némileg egyszerűbben elviselhetőbbé váljon?
A fájdalom, a mérgelődés, a visszatetsző érzések testünk és lelkünk üzenetei. Ha hallgatsz rájuk, nagyon jót teszel magadnak. Előfordulhat, hogy ezek az üzenetek azt közvetítik, hogy (pillanatnyilag) nem kellene gyermekedet hordanod. (lásd: "A babahordozás alternatívái")

Ahogy nő a gyermek

Ahogy a gyermek idősebb és egyre nehezebb lesz, valamikor eljön az a pillanat, amikor már nem akarja, hogy úgy hordjuk, ahogy eddig, amikor ez már neked nem felel meg, vagy amikor egy kisebb testvér kerül a hordozókendőbe, vagy más babahordozóba. A gyermek most már maga képes kielégíteni néhány azon szükségletét, amelyet eddig a hordozás elégített ki, míg másokban továbbra is rád van utalva. "A babahordozás alternatívái" című fejezetben találsz néhány ötletet, hogyan adhatod meg gyermekednek a hordva-levés érzését a továbbiakban egész életútjára szólóan.

A babahordozás alternatívái

Egészen különböző szituációk léteznek, amikor egy anya nem tudja vagy nem szeretné csecsemőjét vagy kisgyermekét igény szerint hordani. A "Nehézségek a babahordozás során..." című részben kifejtettem ezek közül néhányat. Az okok, amelyek ehhez vezetnek különbözőek. Közös azonban mindannyiukban, hogy a gyermeknek más módon meg lehet adni a hordva-levés/ gondviselés érzését. Az alábbiakban felvázolok néhány lehetőséget arra, hogyan élvezheti a gyermek más módon a hordozás előnyeit.

 • más személlyel hordoztatni a gyermeket (apa, nagymama stb.)
 • sok testi érintkezést, közelséget és szeretet adni
 • igény szerint szoptatni
 • a gyermeket ölben tartani, térden lovagoltatni
 • közösen fürödni a gyermekkel
 • a gyermeket vízben hordani (uszodában)
 • a gyermekkel együtt aludni a családi ágyban
 • babamasszázs (gyakran a nagyobb gyermekek is szeretik)
 • hintaszék anya és gyermeke számára
 • ringató mozgás a babakocsiban, bölcsőben
 • játék a gyermekkel, elsősorban cirógatós játékok
 • közös beszélgetés, éneklés, a gyermek meghallgatása
 • hagyni, hogy a gyermek részese lehessen az életünknek
 • és sok más.

A baba hordozókendőben vagy más babahordozóban történő hordása gyakran a leginkább időt megtakarító és idegkímélő módja annak, hogy a gyermeknek a hordva-levés érzését közvetítsük. Aki nem tudja gyermekét hordani, talán kicsivel több időre van szüksége ahhoz, hogy gyermekének igényeit kielégítse, ám bizonnyal sok minden a szülőknek is örömet szerez. Az is biztos, hogy a babahordozás nem zárja ki a babával való foglalatoskodás fent leírt lehetőségeit. Így minden család a szituáció és igényei szerint választhat a különböző lehetőségek közül, hogy a gyermek olyan légkörbe nőjön bele, amelyben a hordozási időszakon túl még sokáig úgy érzi, hogy hordozzák/gondját viselik.

Yvonne Antener

Fordította: Mészáros Csilla

A fordítás a BuLLLetin 1997/6. száma alapján készült

HírLLLevél: 

témák: