A szoptatás világnapja

1990. augusztus 1-én 32 ország kormánya és 10 ENSZ szervezet (köztük a UNICEF és a WHO) írta alá az "Innocenti Nyilatkozat a Szoptatás Védelméről, Elősegítéséről és Támogatásáról" című dokumentumot, amely kimondja: "Annak érdekében, hogy megvalósuljon az édesanyák és gyermekek egészségi és táplálkozási optimuma, globális célként tűzzük ki, hogy minden nő kapjon lehetőséget a kizárólagos szoptatásra és minden csecsemő születésétől 4-6 hónapos koráig kizárólag anyatejjel táplálkozzon. Ezután megfelelő minőségű és elegendő mennyiségű kiegészítő táplálék mellett a szoptatás folytatódhasson egészen a gyermek két éves koráig, vagy még tovább."

A nyilatkozatban foglaltak megvalósítására 1991. február 15-én megalakult a Szoptatást Támogató Szervezetek Világszövetsége (World Alliance for Breastfeeding Action - WABA), amelynek munkájában részt vesz a La Leche Liga is. A WABA szerint a szoptatás minden anya és gyermek alapvető emberi joga. E szervezet indította útjára a "Bababarát Kórház" kezdeményezést, amelyben a résztvevő kórházak szoptatást elősegítő környezetet biztosítanak az édesanyáknak a WABA által kidolgozott "10 lépés a sikeres szoptatáshoz" felhasználásával.

Augusztus 1-ét 1992-ben nyilvánították a Szoptatás világnapjának. Ezen a napon a La Leche Liga világszerte megrendezi a "Séta a Szoptatásért" (World Walk for Breastfeeding) című rendezvényét, amelyben 1995 óta a La Leche Liga Magyarország is részt vesz.

Augusztus első hete a Szoptatás Világhete (World Breastfeeding Week), amelynek témája ebben az évben a WABA ajánlása szerint: "Szoptatás - a természetes út" volt.

Ebben az újságban főleg a LLLM idei rendezvényérőlszámolunk be.

HírLLLevél: 

témák: