Az egy éven túli szoptatásról

Amikor megszületik egy kisbaba, mindenki számára természetes, hogy szopik. A szopás számára több, mint egyszerű táplálék. Az igény szerinti szoptatás kielégíti a biztonság és melegség iránti vágyát is. Az első örömteli, de egyben nehéz feladat is egy anyuka számára, megérteni babája jelzéseit, és megfelelően válaszolni ezekre, szoptatással, ringatással, betakargatással, vagy amire éppen szükség van.

Körülbelül hat hónapos korban érkezik el az idő, amikor már más táplálékra is szükség van az anyatejen kívül. Ekkor döntenie kell az anyukának, hogy az anyatej mellett hozzátáplálni szeretné a gyermekét, megtartva az igény szerinti szoptatást, vagy elkezdi elválasztani, tudatosan, ő általa irányítva elhagyni a szoptatásokat. Ezzel az utóbbi döntéssel általában egyéves korra elválasztják a gyermeket. A mi kultúránkban és környezetünkben ez a gyakoribb, az elfogadottabb. Ugyanakkor a világ más tájain teljesen természetes az egyéves koron túli szoptatás, minimum két éves korig, de a gyermek igényétől függően négyéves korig vagy tovább is.

Az igény szerint szoptatott babáknál az egyéves kor elérkezésekor a gyermek még láthatóan nagyon élvezi a szoptatást, és szüksége van rá. Ebben az életkorban sok anyuka döntés elé kerül. Látja, hogy gyermekének még szüksége van a szopásra, ugyanakkor a környezete sokszor csodálkozik, vagy helyteleníti. Fontos, hogy saját maga döntsön és ne a kívülállók. Akár az elválasztás, akár a szoptatás mellett dönt, fontos, hogy ezeket úgy valósítsa meg, hogy mindkettőjük számára jó legyen.

Az igény szerint szoptatott babák lassabban térnek át más ételre és kevesebbet esznek, mint elválasztott társaik. Sokszor az étkezések előtt vagy után is szopnak. Az anyatej azonban a legjobb, amit kaphat, ezért nem baj, ha ez adja a táplálék legnagyobb részét és nem más ételek. Az anyatej a baba korától függetlenül olyan mennyiségben termelődik, amennyit a gyermek szopik. Az anyatej minősége nem romlik, nem lesz kevésbé tápláló az idő elteltével. Immunizáló, betegség-megelőző hatása is ugyanúgy megmarad.

Nagyon fontos, hogy a szopások továbbra sem csak a táplálkozásra szolgálnak. Az anyához bújva tud ellazulni a kis örökmozgó, vagy éppen így merít energiát, bátorságot, magabiztosságot további felfedezéseihez.

Az igény szerint szoptatott babáknál a mozgással, a világ felfedezésével fokozatosan csökken a szopások száma. Ez a természetes elválasztás, amit a gyermek maga szabályoz. Ez egy folyamat, amelynek megvan a maga üteme. Ezt siettetni ugyanúgy nem helyes, ahogy a mozgásfejlődés során a járást erőltetni.

A gyermekeknél a szopási igény velük született ösztön, amit idővel kinőnek. A megfigyelések szerint ez a 15 hónapos és a négy éves kor között következik be, gyermekektől függően. A korai elválasztástól nem növi ki a szopási igényét, ez más formában fog jelentkezni, például cumizik, szopja az ujját, párna csücskét, vagy valami póttárgyat.

Az anyatej előnyös hatásai egy éves koron túl is megvannak. Az egy évesnél nagyobb gyermek szoptatása egy más élmény. Ekkor már jól kommunikál, egyezményes jelek vannak, és mindkét fél élvezi ezeket az intim összebújásokat. Nagy segítség, mivel a szoros kapcsolat révén könnyebb megérteni a gyermeket. Ekkor kezdi önálló akaratát próbálgatni, érvényesíteni. A világgal való találkozás feszültségeket kelt benne, melyek sokszor összegyűlnek, és már egy kisebb ok miatt is kitörnek. Ez megviseli a gyermeket és az anyát is. Ilyenkor nagyon megnyugtató lehet mindkettőjük számára a szoptatás. Egy fáradt, sírós gyermeket is így lehet a legjobban megnyugtatni, elaltatni. Az anya számára is felüdülés lehet ez a kis pihenő, amit összebújva, ellazulva töltenek, és amíg az örökmozgó gyermek biztosan nem dönti össze a lakást.

Érdemes felkeresni egy LLL csoportot, ahol találkozhat hasonló helyzetben levő anyukákkal és sok hasznos tanácsot, ötletet adhatnak egymásnak. Ilyen gyakorlat például, hogy a szopásnak valamilyen közös megegyezéses nevet adjanak, így ha a gyermek idegenek elő hangosan kéri, nem kell zavarba jönni.

Egyéves kor utánra a legtöbb gyermeknek kialakul egy napi rendszere. Kialakulnak kedvenc szopási időpontok. Ezek általában az elalvásokhoz és ébredésekhez kötődnek. A programokat ezek figyelembevételével lehet szervezni.

Figyeljünk a valóban igény szerinti szoptatásra. Az elutasító magatartáshoz hasonlóan az sem jó, ha mindig megszoptatjuk, ha kell, ha nem. Nem biztos, hogy mindig szoptatásra van szüksége a babának, amikor azt kéri, mivel még másképp nem tudja elmondani, mire van szüksége. Lehet, hogy éhes, vagy szomjas, vagy csak egy kis babusgatásra van szüksége. Ahogy egyre nagyobb a baba, az igényei is változnak. Az anyukának is mindig másképp kell reagálnia. Egyre több aktív foglalkozást, játékot igényelnek. Sokszor egyszerűbb megszoptatni a gyermeket, mint felkelni és játszani vele. Ez persze nem elégíti ki, nyűgösebb, még többször szeretne szopni, ami idegesíti az anyát, és úgy érzi, hogy ez már sok. Ilyenkor lehet, hogy unatkozik a kicsi. Ebben a korban már nagyon élvezik az otthonon kívüli felfedező utakat. Be lehet vonni őket az otthoni tevékenységekbe. Ha odafigyelünk rá, azzal segítjük a függetlenedését.

Fiamnál másfél éves kora körül kialakult, hogy reggel ébredés után, délben elalváshoz, és este is az elalváshoz szopott. Időnként délután is, ha valami miatt nyűgösebben ébredt, így mindig meg tudtam nyugtatni. Ha valami betegség jött közbe, átalakult a napirend, sokkal többször szopott. Így én is nyugodtabb voltam, hogy hozzájut a megfelelő-táplálékhoz.

Az esti szopást másfél éves kora körül az én kezdeményezésemre hagytuk abba, mivel kisbabát várok, és ha megszületik, az esti 45 perces, csendben és sötétben történő altatás nem lesz megvalósítható. Fokozatosan próbáltam ki, hogy mit szól. Először megszoptattam, de nem olyan sokáig és nem vártam meg, amíg a mellemen elaludt. A szopás után verseket olvastam, énekeltem, babusgattam, majd betettem az ágyába aludni. Ezután, amikor már ismerős volt számára a helyzet, elhagytam a szoptatást. Nem is tiltakozott miatta, tehát már nem a szopásra volt igénye, csak valami esti szertartásra az elalvás előtt. Reggel viszont szüksége van még a szopásra, mert, ha hamarabb abba kellett hagynia, vagy valami miatt kimaradt, egész nap sokkal nyűgösebb volt. A déli szopás mindkettőnknek kellemes, ő könnyen ellazul és elalszik, és nekem is jó, mivel 5-10 perc alatt le tudom tenni aludni. Nálunk ez így alakult ki, a családunk minden tagjának így a legjobb. A környéken lakó hasonló helyzetben lévő családban más időpontokat választottak, mivel nekik másképp volt kényelmes.

Mindenhol kialakul a mindenki számára elfogadható, az adott családnak megfelelő megoldás.

Babó Krisztina

HírLLLevél: 

témák: