Érzékeny mellbimbó

Sorszám: 28A

Magyar változat: 2002. január

A szoptatás általában fájdalommentes, de az érzékeny mellbimbó hosszú idő óta gondot okoz a szoptató anyáknak. Az évek során sokféle gyógymód jött divatba, majd tűnt el újra. Az érzékeny mellbimbó gyakori oka annak, hogy a nők abbahagyják a szoptatást.

A mellbimbó érzékenysége csökkenthető vagy teljesen el is kerülhető, ha a szoptató anya megfelelő tájékoztatást és segítséget kap egy tapasztalt szoptatási tanácsadótól.

Ha Önnek érzékeny a mellbimbója, a legelső teendő, hogy ellenőrizze a baba testhelyzetét, és azt, hogy hogyan kapja be a mellet ill. hogyan szopik. A fájdalmas mellbimbó oka legtöbbször az, hogy a baba nem jól kapja be édesanyja mellét, a szája nem a megfelelő helyzetben van. A legtöbb édesanyának azonnal megszűnnek a mellbimbó-problémái, amint a megfelelő helyzetben teszi mellre a babát.

Mit kell tennünk?

A csecsemő mellre helyezése. A leggyakoribb szoptatási testhelyzet a bölcsőtartás. Üljön le egy kényelmes székbe, és tegyen párnát a babát tartó karja alá. Háta mögé is helyezzen párnát, és az ölébe is, hogy a baba szája egy magasságba kerüljön a mellbimbóval. Egyenesen üljön, vagy kicsit dőljön hátra, és a babát húzza magához közel, ne pedig előrehajolva próbálja elérni a babát.

A baba feküdjön az oldalán, egész testével Ön felé fordulva. Ne kelljen elfordítania a fejét ahhoz, hogy elérje az Ön mellét. A baba fejét a könyökhajlatában tartsa, a testét az alkarján fektesse végig, és kezével tartsa a kicsi combját vagy fenekét. A baba füle, válla és csípője egyenes vonalban legyen.

A mellét úgy kínálja fel a babának, hogy szabad kezével megfogja a mellet, oly módon, hogy hüvelykujja legyen felül, a többi ujja pedig alul, "C" alakot képezve. Ujjai jóval a bimbóudvar (a mellbimbót körülvevõ sötétebb rész) mögött legyenek. A mellbimbóval gyengéden érintse meg a baba alsó ajkát, hogy a kicsi jó nagyra nyissa ki a száját. Ha a baba szélesre tátotta a száját, mintha ásítana, helyezze a mellbimbót a szájába, és hirtelen vonja egész közel magához. A babának a bimbóudvar nagy részét be kell kapnia, mielőtt szopni kezd. Olyan közel vonja magához a babát, hogy a kicsi orra és álla érintse az Ön mellét. Nem kell attól félni, hogy ez gátolni fogja a babát a légzésben, de ha mégis úgy tűnik, hogy a mell elzárja a kicsi orrát, próbálja feljebb emelni a mellét vagy közelebb vonni magához a babát. Ha lenyomja a mell felső részét, hogy jobban kaphasson levegőt a kicsi, ezáltal a baba szájának elülső részébe húzódik vissza a mellbimbó, és ez a bimbó érzékenységét okozhatja.

Ne vonja túl közel magához a babát, amíg rendesen ki nem tátotta a száját. Ha ugyanis nem tátja ki elég nagyra, lehet, hogy csak a mellbimbó végét kapja be. Ha ez történik, dugja az ujját a baba szája sarkába, hogy megszüntesse a vákuumot, vegye le a babát a melléről, és kezdje elölről a mellretételt.

Ha a nagyon pici babát arra akarja ösztönözni, hogy nagyra tátsa a száját, ismételgesse azt, hogy "NYISD KI", és közben érintse a mellbimbót a szájához. Azt is kipróbálhatja, hogy nagyra tátja a saját száját, mert a tapasztalatok szerint még az újszülöttek is utánozzák anyjuk arckifejezését.

Hatékony szopási módszerek. A baba csak úgy tud jól szopni, ha a mellbimbóval együtt a bimbóudvar nagy részét is bekapja. Azok a tejgyűjtő csatornák, melyeket a tej kibocsátásához össze kell préselni, a bimbóudvar szélén helyezkednek el. A baba ínye érjen teljesen túl a mellbimbón, és a szája a bimbóudvar 2,5 - 3 centiméteres részét, vagy még többet fogjon át. A mellbimbó a baba szájának közepén helyezkedjen el, a nyelve felett.

Érzékeny vagy fájó mellbimbó. Nem kell, hogy a szoptatás fájjon, ha a baba jól bekapta a mellet, és rendesen szopik. Ha úgy tűnik, hogy a baba nem jól szopik, vagy a szoptatás fájdalmas, szüntesse meg a vákuumot ujját a baba szája sarkába dugva, és kezdje elölről. Ne hagyja, hogy rossz módon szopjon a baba, mert az a mellbimbó fájdalmassá válhat, és a rossz szopási beidegződést nehéz késõbb korrigálni. Addig próbálkozzon, amíg nem sikerül a babát rávenni a helyes szopásra. Ha Ön vagy gyermeke ideges a sikertelen próbálkozás miatt, hagyják abba egy kicsit, és folytassák, mikor mindketten lenyugodtak. Kellő gyakorlattal a babák többsége egy-két nap alatt megtanulja, hogyan kell helyesen szopni.

Ha a mellbimbó-panaszok nem enyhülnek, próbálja ki a következőket:

 • Ne hagyja, hogy a baba csak beszippantsa vagy a szájába csúsztassa mellbimbót. Nagyra kell kitátania a száját, hogy jó mélyen bekaphassa a mellbimbót.
 • Ha a szopás megkezdésekor a baba mindig túl korán harap rá a mellre, a mellet tartó kéz mutatóujjával le kell nyomni az állát, és közben tisztán, határozott hangon azt kell mondani neki, hogy "Nyisd ki!".
 • Ha a szoptatás alatt a mellbimbó folyamatosan fáj, ellenőrizni kell a baba alsó ajkát. Előfordulhat ugyanis, hogy a baba a mellbimbóval és a bimbóudvarral együtt az alsó ajkát is beszívja.
 • Szoptatás alatt a baba alsó ajkát lejjebb húzva ellenőrizze, hogy a baba nyelve látható-e az alsó ajak és a mell között. Ha nem lehet látni a nyelvet, akkor lehet, hogy a baba a nyelvét is beszívta az Ön mellbimbójával együtt. Ilyen esetben a babát le kell venni a mellről és elölről kezdeni a mellretételt, ügyelve arra, hogy a baba nagyon nagyra tátsa a száját, és a nyelve a mellbimbó alá kerüljön, mikor összecsukja a száját.

Váltakozó testhelyzet. A nagyon érzékeny mellbimbón az is segíthet, ha minden szoptatáskor más testhelyzetben szoptatja meg a babát. A megváltozott testhelyzet miatt a mellbimbónak mindig más részét éri a legnagyobb nyomás. Érdemes például egyszer ülve szoptatni, aztán pedig fekvő helyzetben. Néha "hónalj alatti" tartásban is meg lehet próbálni a szoptatást: tartsa a baba fejét a tenyerén, hátát az alkarján megtámasztva. A baba feneke a széktámlához érjen, lábai felfelé álljanak. Mindegy, hogy Ön és a baba hogyan ül vagy fekszik le szoptatáshoz, mindig ügyeljen arra, hogy a baba elég közel legyen a testéhez, hogy jól bekaphassa a mellet és megfelelően szophasson.

A szoptatás végén fejjen ki pár csepp tejet, és gyengéden kenje rá a mellbimbóra, mert az anyatej és a kolosztrum gyógyító ereje jót tesz a mellbimbónak. A megfelelő szellőzés is segíti a gyógyulást, ezért ha csak lehet, hagyja lehajtva a szoptatós melltartó legombolható részét, és puha pamutblúzt vagy pólót viseljen.

Mit kell elkerülnünk?

Önnek biztosan sokan adnak majd tanácsot arra, hogyan kezelje az érzékeny mellbimbót, de a javasolt gyógymódok többsége csak ront a helyzeten:

 1. Az érzékeny mellbimbó gyógyulása érdekében sokszor javasolják, hogy le kell csökkenteni a szoptatás idejét, de ez nem jó megoldás. Ha a baba jól bekapja a mellet, és hatékonyan szopik, hagyni kell, hogy szopjon, ameddig csak akar.
 2. Nem a gyakori szoptatástól válik érzékennyé a mellbimbó. Az újszülötteknek 24 óra alatt tíz-tizenkét alkalommal kell szopniuk.
 3. A szoptatás alatt viselt bimbóvédők nem segítenek az érzékeny mellbimbón, sőt, inkább még rontanak a helyzeten, mert használatuk miatt a baba nehezebben fog megtanulni szopni a bimbóvédők nélkül. Ezen kívül a bimbóvédők a tejtermelés csökkenéséhez vezethetnek.
 4. Ne használjon túl szűk melltartót, mely rászorul a mellbimbókra. Ne használjon műanyag bélésű melltartót vagy melltartóbetétet sem, mert ez visszatartja a nedvességet, és nem szellőzik.
 5. Korábban az volt az általánosan elterjedt álláspont, hogy nagyon fontos szoptatás után megszárítani a mellbimbót, és ehhez hajszárítót javasoltak. A legújabb nézetek szerint azonban a mellbimbók túl gyors száradása árt a bőrnek.
 6. Korábban ultraibolya lámpát javasoltak az érzékeny mellbimbó gyógyítására, de a legújabb kutatások alapján a bőrgyógyászok már nem hisznek az ilyen lámpák szövetgyógyító hatásában.
 7. Az antibiotikumokat, szteroidokat, érzéstelenítőket tartalmazó kenőcsök, fertőtlenítő hatású összehúzó szerek, valamint szappan és alkohol használata a mellbimbóra nem javasolt. Az érzékeny mellbimbó kezelésére kapható gyógyászati készítmények között sok olyan is akad, amely a baba egészségére ártalmas anyagokat tartalmaz. Figyelmesen olvassa el az ilyen készítmények használati utasítását, és ne használjon olyan terméket, melyet szoptatás előtt el kell távolítani a mellbimbókról.

Csak óvatosan alkalmazzon kölnit, dezodort, hajlakkot vagy púdert a mellbimbók környékén. A mellek és mellbimbók tisztán tartására a legmegfelelőbb a tiszta vizes mosakodás.

Az érzékeny mellbimbók kezelése

Azok az anyák, akiknek nagyon érzékeny vagy berepedt a mellbimbójuk, ha nagyon szükséges a saját tejükön vagy kolosztrumukon kívül is használhatnak gyógyító készítményeket.
Fontos, hogy csak olyan krémet használjon, mely nedvesítő, bőrpuhító hatású, és a baba egészségére nem ártalmas, tehát szoptatás elõtt nem kell lemosni.

Egyéb megoldások

Nagyon telt, megduzzadt mell esetén a mellbimbó ellaposodhat, és ez megnehezítheti a baba számára, hogy bekapja. Próbáljon meg először kézzel kifejni egy kevés tejet, hogy a mellbimbó megpuhuljon.

A kézzel történő fejés módja:
Vegye kézbe a mellét úgy, hogy a hüvelykujja van felül, a többi ujja pedig alul tartja a mellet. Nyomja a mellet a mellkas felé, majd mozgassa előrefelé az ujjait, de az ujjai ne csússzanak a bőrén. Forgassa a kezét a mell körül, hogy a mellbimbóból elágazó összes tejcsatornából kiürülhessen a tej. Néhány percig folytassa ezt, majd a másik mellen is végezze el ugyanezt.

Vannak anyák, akik jéggel serkentik a mellbimbót hogy kiemelkedjen, ha az túl puha és kicsi, vagy túl duzzadt a mell. Törje össze a jeget, tekerje nedves ruhába, és szoptatás elõtt rövid időre helyezze a mellbimbóra, vagy benedvesített gézlapokat tegyen a fagyasztóba, és használja ezeket.

A lapos mellbimbón segíthet a merev műanyag bimbókiemelő viselése két szoptatás között, mert ezzel is ki lehet hozni a mellbimbót. Bimbókiemelőt lehet kérni az LLL csoportoktól, vagy megrendelni az LLL Katalógusból.

Vigyázz magadra!

A sok pihenés, megfelelõ táplálkozás és sok folyadék fogyasztása meggyorsítja az érzékeny mellbimbó gyógyulását. Ne fogadjon annyi látogatót, különösen olyanokat ne, akiket nem kedvel vagy akik elbátortalanítják, és fogadja el, ha mások besegítenek a háztartási munkákba, míg Ön és a baba pihennek. Ne hagyja abba a gyakori szoptatást, és ne próbálja meg késleltetni a szoptatásokat.

Az érzékeny mellbimbójú édesanyák gyakran szoronganak, mikor szoptatásra kerül a sor, és ez rossz hatással lehet a tejleadóreflexre vagy a tejbelövellésre. A baba nyűgös lesz, mert nem jön elég gyorsan a tej, és emiatt lehet, hogy rá fog harapni a mellbimbóra, amitől a fájdalom intenzívebb lehet – az anya pedig még idegesebb lesz. Mit lehet tenni ez ellen? Kézzel ki kell fejni egy kis tejet, hogy beinduljon a tejleadás, mielőtt a baba bekapja a mellet. A szoptatást érdemes a kevésbé érzékeny mellel kezdeni. Szoptatás előtt nyugodjon meg, ne idegeskedjen. Az orvosával esetleg felírathat fájdalomcsillapítót (nem aszpirint) arra az időre, amíg a mellei nagyon fájdalmasak.

A mellbimbó érzékenysége szerencsére ritkán tart tovább néhány napnál, különösen akkor, ha Ön betartja az itt javasoltakat. Figyeljen oda, hogy a baba megfelelően legyen mellre véve, és szoptassa meg gyakran. Ha az érzékenység nem múlik el néhány nap alatt, érdemes olyan szakértő tanácsát kérni, aki végzettséggel rendelkezik a babák hatékony szopásához történő segítségnyújtás terén. Ha a szoptatáshoz értő személy végignézi, hogyan szoptat Ön, akkor könnyebben kiderülhet, mi a gond. Segítségért és tanácsért forduljon La Leche csoportvezetõjéhez.

Nagyon ritkán – ha a baba nem a megfelelõ módon szopik – elõfordulhat, hogy a mellbimbó annyira fáj, hogy ideiglenesen szüneteltetni kell a szoptatást. Ezalatt az idő alatt az anya fejje ki a tejét, nehogy túltelített legyen a melle. A babát ilyenkor lehet kis pohárból itatni, kiskanállal, műanyag cseppentővel vagy etető fecskendővel etetni. Lehetőleg kerülje a cumisüveg használatát, különösen, ha a babának amúgy is szopási problémái vannak. Amint az anya melle meggyógyult, a babát meg kell tanítani helyesen szopni, hogy többé ne alakuljon ki érzékeny mellbimbó.

Szájpenész

Ha a mellbimbók érzékenysége nem múlik el, vagy többheti vagy havi problémamentes szoptatás után a mellbimbó begyullad, lehet, hogy Önnek ill. gyermekének szájpenésze van, mely a tejből táplálkozó gombás fertőzés. Ha a mellbimbó viszket, és a környező bőrfelület nagyon érzékeny, vagy ha a bőr rózsaszínes és pikkelyes lesz, szájpenész-fertőzésrõl lehet szó. Ez nem igazán komoly fertőzés, a babát ritkán zavarja. A baba szájüregében, ill. az ínyén vagy a nyelvén megjelenő fehér foltocskák jelezhetik a szájpenészt. Ehhez a fertőzéshez a baba esetében tartósan fennmaradó pelenkakiütés társulhat, Önnél pedig gombás hüvelyfertőzés. A szájpenész kialakulása összefügghet a szájon át szedett fogamzásgátlókkal ill. antibiotikumokkal. A fertőzés a meleg, nedves környezetben gyakoribb. Akkor is kialakulhat a mellbimbón, ha a baba szájában semmi nyoma.

Hetekbe is beletelhet, mire a szájpenész elmúlik, de emiatt nem kell abbahagyni a szoptatást. Felíratható olyan gyógyszer, melyet a mellbimbón és a baba szájában kell alkalmazni.

Az illemhely használata után alaposan mosson kezet, mert ezzel megakadályozható a szájpenész továbbterjedése. Javasolt a melltartóbetét cseréje minden egyes szoptatás után. Használat után az eldobható betéteket dobja ki, a textilanyagból készülteket pedig újrafelhasználás elõtt mossa ki forró, szappanos vízben. A szájpenészt a játékok és cumik is terjeszthetik, melyeket a baba a szájába vesz. Ezeket szappanos, forró vízzel kell lemosni, vagy kifőzni. Ezalatt az idő alatt ne fagyasszon le anyatejet későbbi felhasználásra, mert a fagyasztás nem öli meg a gombát.

A szájpenészt kezelni kell, mert újra meg újra előjöhet. De bármilyen kezelést javasol is az orvos, a szoptatást nem szabad abbahagyni.

A kiadvány a Szociális és Családügyi Minisztérium támogatásával készült.