A sorbanállás

Posta, orvosi rendelő, közért, pénztár. Hosszú sor, nagy meleg, kevés türelem. A gyerek persze nyűgös. "Uuunom! Mikor végzünk már? Strandra akarok menni! Fagyit/ csokit / a nagy mesekönyvemet akarom!" Persze ezek egyike sincs nálunk. "Most rögtön !!" - és már mindenki egyébként jólnevelt csemeténket nézi. Dühroham van kitörőben. Mit lehet tenni? - Felkészülni. Az alábbi eszköztár akkor a leghatásosabb, ha még a viharfelhők gyülekezése előtt vetjük be őket.

Kicsiknek

 • Vigyünk magunkkal játékot! Érdemes időnként eldugni, vagy egy kisgyermekes ismerőssel elcserélni a készlet egy részét, és ilyen alkalmakra tartogatni. Így újszerűen hat, és jobban leköti a kisgyermeket.
 • Játék a kezekkel és a pisze orrokkal. Az "Ez elment vadászni"-t majdnem mindenki ismeri. Íme két változat: " Hüvelykujjam almafa, mutatóujjam megrázta, középső ujjam felszedte, gyűrűsujjam hazavitte, a kisujjam mind megette, megfájdult a hasa tőle!" "Ez a malac piacra megy, ez itthon marad, ez kap finom pecsenyét, ez semmit se kap, ez a kicsi visít nagyot: Uí, uí éhes vagyok!"
  Jöhet még a "Kerekecske, dombocska", "Borsót főztem", "Csip-csip csóka", "Én is pisze, te is pisze", "Ciróka-maróka"...
 • Imádják tologatni a babakocsijukat, bebarangolni környezetüket. Menjünk velük, a sorban utánunk következővel megbeszélhetjük, hogy mikor jövünk vissza!
 • De ha éhes a gyerek minden hiába. Ezért nem árt vinni magunkkal úticsemegét, (például Korpovit keksz, gyümölcs, víz). Így nem vagyunk kiszolgáltatva az éppen a közelben kapható cukros és egészségtelen miegymásnak, és lehet, hogy nekünk is jól fog esni.
 • Nemcsak mi unatkozunk, hanem a sorban mindenki. Különösen a nagyszülő korú bácsik, nénik szórakoztatják szívesen gyermekünket, gügyögnek, kacsintgatnak. Bátorítsuk őket! Új arc, új játék. Közben múlnak a percek.
 • Egy játék, amit kizárólag sorbanállás közben lehet játszani: vizsgáljuk meg sorban az előttünk állókat, fejfedő szempontjából! Imígyen: Van kalap, nincs kalap, nincs kalap, van kalap... Ha már gyermekünk is tudja mondani a vankalap-nincskalapot, akkor kisebb lesz a furcsálkodás, és több a mosoly.

Nagyobbacskák

 • Megszámolhatják hányan vannak még előttünk.
 • Szójáték: azonos hanggal kezdődő szavak gyűjtése. Később lehet nehezíteni, például csak virágneveket gyűjtünk.
 • Barkochba.
 • A játék a földön hever. Ha a járólapok sakktáblaszerűen vannak lerakva (orvosi váróban tipikus), játszhatunk csak fehérre, vagy csak feketére lépős játékot. Rokon játék a "kötéltánc": a fugák mentén egyensúlyozva kell végighaladni.
 • Hivatalokban és sok más helyen gyakori burkolólap egy pirosas színű, márványszerűen erezett kőzet. Ez őstengerekben élő állatok meszes vázából keletkezett, és némi keresgélés után biztosan találunk benne szép "csigákat" (ammonitesvázat). Kezdőknek a kisföldalatti Deák téri megállóját ajánlom. Ha legközelebb arra járunk, ne felejtsük el üdvözölni a "mi csigánkat".
 • Meséljük el, hogyan működik, mire való ez a hely, hivatal, ahol éppen várnunk kell! Vonjuk be a gyermeket a teendőkbe! Hadd dobja be ő a levelet, vegye le az árut a polcról! Ha kitölteni valónk van, nosza, kérjünk egyből neki is egy űrlapot!
 • Ha minden kötél szakad, előre is kéredzkedhetünk ( ez valamikor természetes volt). A gyermek koránál lényegesebb szempont az állapota.
 • De ha hősiesen kibírtuk, akkor megérdemel valamilyen jutalmat. Kérjünk számára néhány "Légiposta" és "Expressz" matricát, vagy egy műanyagfecskendőt, mikor, mit!

Hargita Péterné levélírónk
Alison Langley és Ágoston Anikó

HírLLLevél: 

témák: