Bárcsak végigaludhatnám az éjszakát

Ki ne sóhajtana fel így sok-sok átvirrasztott éjszaka után? Szinte minden szülő tapasztal olyan periódusokat már a születéstől fogva, amikor a baba gyakran felébred éjjel, nehezen lehet megnyugtatni, és az eredmény az, hogy a család egyik tagja sem tudja kipihenni magát. Ahhoz, hogy megoldhassuk ezt a nehézséget, értenünk kell a baba éjszakai alvási periódusait, melyek különböznek a felnőttekétől. Az elalvástól kezdve először egy éberebb periódusba kerülünk, majd mély álomba. Ezek a periódusok többször ismétlődnek a felébredésig. Átlagosan egy felnőtt a 8 óra alvásból összesen 6 órát tölt mély álomban. Ezzel szemben az újszülöttek az alvás egy kicsit több, mint 1/3-át töltik mély álomban, a többi éber alvás, illetve a kettő közötti átmenet. Ebben az átmeneti szakaszban ébred fel legkönnyebben a baba. Az alvásnak ez a szakasza többször fordul elő, és tovább tart, mint a felnőtteknél. Hogy minél nyugodtabban pihenhessünk, meg kell találnunk azt a módot és helyet, ahol mindhárman (mama, papa, baba) a legjobban érezzük magunkat. Ez ahány család, annyiféle megoldás lehet.

Az egyik változat a családi ágy. A baba az együttalvás során nemcsak a helyet osztja meg az édesanyjával, hanem az alvási ciklusaik is egymáshoz igazodnak.

A családi ágynak többféle megoldása van. Ha olyan nagy dupla ágyunk van, hogy a szülők mellett kényelmesen elfér a kisbaba, akkor ő a fal felőli oldalra kerülhet, ahonnan nem gurulhat le. Ez azonban csak akkor jó megoldás, ha az ágy olyan széles, hogy a szülőknek elég helyük marad a nyugodt pihenésre. Egy másik lehetőség, hogy az ágyat megszélesítjük egy másik ággyal, vagy a kiságy egyik oldalát levéve a szülők ágyához toljuk. Az is egy lehetőség, hogy a hálószobába egy nagy, vastag szivacsot teszünk, ahol valóban kényelmesen elfér három ember, és legurulni sem tud a baba.

Az együttalvásnak sokféle előnye van. A kisbaba a terhesség ideje alatt hozzászokott az ismerős szívhanghoz, légzéshez, melegséghez, melynek a születéssel nem kell feltétlenül megszakadnia. Ezért a baba mindenképpen nyugodtabban alszik éjszaka, ha szülei közelében lehet.

Az édesanyák pihenése is zavartalanabb lesz. Az újdonsült mamák sokszor aggódnak, ha a babájuk nincs a közelben, hogy vajon jól van-e a kis újszülött. Ismerős helyzet, amikor a baba már nem először kér enni, és a mama fáradtan kibújik a jó meleg ágyból, és egy fotelban, fázósan igyekszik megnyugtatni a babáját. A családi ággyal ezt teljesen kiküszöbölhetjük. A baba olyan közel van, hogy már az első nyöszörgésre tudunk reagálni és megszoptatjuk, még mielőtt akár a baba, akár mi magunk igazán felébrednénk.

Ezeken kívül az édesapák és a család többi tagjai is csak nyernek a családi ágy kialakításával, mert senkinek sem kell a síró kisbaba éles hangjára ébrednie, ha a mamája rögtön megszoptatja a babát, amint az ébredezni kezd. Bárhogyan alakítja ki a család az alvási rendjét, a legfontosabb, hogy mindenki, a kisbabát is beleértve, a lehető legnyugodtabban pihenhessen éjszaka.

Martinovichné Debulay Bianca

HírLLLevél: 

témák: