Bemutatkozás: H. Molnár Anikó

Szandi kislányávalKedves Anikó, mesélj magadról, a családodról!

Gyömrőn élek férjemmel és négy gyerekemmel. A lányok 10 és 8 évesek, a fiúk pedig 6 és 4 évesek.

Mivel foglalkoztál mielőtt megszülettek a gyerekeitek?

Az ELTE Vegyész szakán végeztem, néhány évig, az első kislányom megszületéséig peptidkémiával foglalkoztam, szerves kémiai laborban dolgoztam.

Nem hiányzik-e az otthontól távoli munka, a munkahelyed, a hivatásod?

A babázós éveim alatt elvégeztem egy ayurvédikus babamasszázs oktatói tanfolyamot, baba-mama kört vezettem, majd 2014-ben lettem akkreditált tanácsadó a La Leche Ligában.

Mivel foglalkozol most a család és az önkéntes munkád mellett?

Eredeti szakmámat jelenleg sem gyakorlom, de több, mint két éve dolgozom egy kis stábbal, mely a nők önbecsüléséért és megbecsüléséért működtet projekteket. Nagyon szeretem ezt a munkát, nem csak az érdekes, izgalmas feladatok miatt, hanem azért, mert a munkaidőm nagy részét kötetlenül, saját otthonomban tölthetem. E mellett a munka mellet marad némi időm az önkéntes tanácsadásra, csoportvezetésre is. Régi álmom valósult meg az elmúlt évben, amikor a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karán, szülésznő szakirányon kezdtem meg tanulmányaimat, ami máris nagyon sokat ad nekem, hiszen igyekszem a főiskolán szerzett tudásomat is beépíteni a szoptatási tanácsadói munkámba.

Voltak esetleg olyan nehézségeid a szoptatással kapcsolatban, amire nem, vagy nehezen kaptál segítséget?

A gyereklétszámból talán egyenesen következik, hogy számos szoptatási problémával találkoztam személyesen is.

Bizonyára sok olyan tapasztalatot szereztél a gyerekeiddel, amik segítenek, hogy könnyebben beleéld magad más mamák helyzetébe. Mesélnél nekünk néhányat?

Magam sem tudom miért, de amikor az első babám megfogant, máris a szoptatásra kezdtem felkészülni, beszereztem a szükséges könyveket, olvasgattam a fellelhető szakirodalmat. Már ekkor hallottam a La Leche Ligáról, egyfajta biztonságot adott, hogy szükség esetén van kihez fordulni. A szülésre is vittem magammal a tanácsadók telefonszámait, és bár a szoptatás nem volt zökkenőmentes, végül nem kértem segítséget, szépen megoldódott minden. Számomra az egyik legmeghatározóbb élmény volt, amikor a kisfiamat 6 napos kórházi kezelés után először tehettem mellre, valamint a tandemszoptatások dinamikája is örök emlék marad a kisgyermekes időszakunkból.

Mikor éreztél igazán igényt arra, hogy megoszd a tapasztalataidat más édesanyákkal? Mikor gondoltál arra, hogy csoportvezető legyél?

A harmadik gyerekem születése után éreztem azt először, hogy elég sok saját tapasztalatot szereztem a szoptatás terén, ekkor kezdtem el anyacsoportot látogatni, miközben én magam is baba-mama kört vezettem Gyömrőn.

fotó: Szász Marcell

témák: