"Önfenntartó" mellszívó házilag - a hajgumis megoldás

Ezt az ismertetőt szoptató anyáknak, szoptatási tanácsadóknak, nővéreknek, védőnőknek, orvosoknak és egyéb egészségügyi dolgozóknak állítottuk össze azzal a céllal, hogy azoknak a szoptató anyáknak segítsünk, akiknek rendszeresen fejniük kell. Külföldön ma már rengeteg, a kezeket szabadon hagyó mellszívó érhető el a piacon, de sok közülük viszonylag bonyolult és drága, és/vagy különleges melltartót vagy felszerelést igényel. Ez az egyszerű módszer olcsó és eleve elérhető felszerelést használ, továbbá a legtöbb nőnél jól működik.

Vegyél két vékony hajgumit. (Használhatsz helyette hagyományos befőttes gumit is, de a befőttes gumi nem olyan erős és ismételt használattól elszakadhat.) A hajgumi nem drága és könnyen beszerezhető.
Tedd a két hajgumit egymásra.
Hurkold össze őket a képen látható módon úgy, hogy végül 8-as alakot kapj.
Húzd szorosra a csomót.
Szeretném bemutatni “Mimit”, a próbababámat. Ha Mimi egy kicsit szomorúnak tűnik, az biztosan azért van, mert barna csomagolópapírból készült. “Ő” az én saját kezűleg készített próbababám, régebben varráshoz használtam. Nem fiatal már, és nincs túl jó formában néhány alagsorban töltött év után. Újra kellene gondolnia a melltartóméretét, de most fogadjuk őt el így. Kérlek, a testén lévő vonalakat és jeleket ne vedd most figyelembe, a varráshoz használtam ezeket.
Készítsd elő a mellszívót. Húzd rá a nyolcas egyik szárát a tölcsér szárára.
A nyolcas másik felét pedig a szoptatós melltartó kapcsára akaszd rá.
Helyezd rá a melledre a mellszívót. A melltartót be tudod úgy állítani a tölcsér körül, hogy támasztást adjon, a pólódat pedig a tölcsér tetejére teheted, ami szintén segít a tölcsért és a tartályt a helyén tartani. Ahogy megtelik a tartály, a tej súlya további stabilitást biztosít.
Ezt a rendszert az olyan melltartóknál is lehet használni, amelyeken nincs hasonló kapocs, vagy középen nyílnak. Mielőtt felhelyeznéd a mellszívót, húzd át a nyolcas formájú hajgumit a melltartó pántja alatt, ahogy a képen látod.
A melltartó pántja alatt vezesd a nyolcas egyik szárát, a másikat pedig fölötte, majd húzd át az egyik szárat a másikon.
Az egyik szárat áthúzzuk a másikon.
A szárakat feszesre húzzuk.
Folytasd úgy, ahogy már leírtam, azaz húzd rá a mellszívó tölcsérére a hajgumit és helyezd a tölcsért a melledre.
A tölcsér elhelyezése középen nyíló melltartó esetén.
Ezen a fényképen a mellszívó "önfenntartó" használatát látjátok a hajgumis módszerrel, szoptatós pólóban. A szoptatós póló (vagy más póló is!) segít az egész szerkezetet a helyén tartani, ha a tölcsér körül eligazgatod.
Minden készen áll a fejéshez. Ahogy látod, ez a módszer nagyon diszkrét is tud lenni, főleg akkor, ha az anya szoptatós ruházatot visel. Bármilyen más póló is eltakarhatja a mellszívó tölcsérének a felső részét. Figyeld meg, hogy habár a fényképek csak egy oldali fejést ábrázolnak, a módszer tökéletesen alkalmas mindkét mell egyidejű fejésére, vagy akár az egyik mell fejésére, amíg a másikból szoptatsz.

Megjelent a Kellymom.com weboldalon az eredeti szerző engedélyével.*

*Egészségügyi szakemberként vagy segítőként nyugodtan másold le és oszd meg az illusztrációkat és az utasításokat a édesanyákkal, vagy más egészségügyi dolgozókkal, szoptatási szakemberekkel is. Ez az anyag azzal a céllal készült, hogy oktatási célból megoszd és terjeszd. Engedélyezem, hogy oktatási céllal kinyomtasd, másold és terjeszd. Továbbá engedélyezem, hogy saját szoptatási információs weboldaladra bemásold.

Írta: Catharine Decker, MD Family Medicine/Urgent Care Luther-Mayo-Midelfort Health Systems

Fordította: Wouters-Kozma Krisztina

LLL-megjegyzés: mi magunk is kísérleteztünk "önfenntartó" mellszívókkal. A hajgumik mindenképpen jó szolgálatot tehetnek, mert nélkülük a mellszívó súlya csak nagyon erős anyagú sportmelltartóval, és az azon vágott valóban nagyon kicsi lyukkal tartható meg... de kíváncsian várjuk a ti tapasztalataitokat is!

témák: