A LLLI állásfoglalása az együttalvásról

Azonnali közlésre
Sajtókapcsolat: Diana West
Director of Media Relations LLLI
dwest@llli.org
847-592-7552
http://www.llli.org/about_us/press/presscontacts.html

A LA LECHE LEAGUE INTERNATIONAL
(LLLI, A LA LECHE LIGA NEMZETKÖZI SZERVEZETE)
TÁMOGATJA AZ EGYÜTTALVÁST A SZOPTATÓ ANYÁK MEGHATÁROZOTT CSOPORTJÁNÁL

SCHAUMBURG, Illinois (2013. május 22.) - Az újdonsült édesanyák általában kialvatlannak érzik magukat, emellett legtöbbjük aggódik gyermeke alvásának biztonsága miatt. A kutatások azt mutatják, hogy a szoptató anyák többsége hosszabb-rövidebb ideig együtt alszik a kisbabájával, mivel így több alváshoz jut, és egyszerűbbé válik az éjszakai szoptatás. Sok család eközben arra is ráérez, hogy az együttalvás örömteli dolog, ami közelebb hozza egymáshoz a családtagokat. Mégis van bennük aggodalom, hogy valóban biztonságos-e a családi ágy, és ezt különösen felerősíti a médiából érkező minden elriasztó üzenet.

Az egyik ilyen üzenet Carpenter és szerzőtársainak (Carpenter et al. 2013) friss metaanalízise, több korábbi vizsgálatot összegző elemzése eredményeként került a híradásokba. Pedig azok a csecsemőalvással foglalkozó kutatók, akik a szoptató anyák és kisbabáik normális viselkedését tanulmányozzák, több tévedésre is felhívták a figyelmet Carpenterék metaanalízisével kapcsolatban, mely friss kutatási eredmények helyett öt régebbi tanulmányt elemzett újra.

Az együttalvást ellenző híradásokat hallva azonban elképzelhető, hogy még egy alacsony kockázati csoportba tartozó, szoptató, nemdohányzó édesanya is otthagyja a viszonylag biztonságos családi ágyat, hogy az éjszakai szoptatáshoz inkább egy igazoltan veszélyes fotelt vagy kanapét válasszon, jelentősen nagyobb veszélynek téve ki így a kisbabáját. Annak is nagyobb a valószínűsége, hogy a szoptatási időszak hamarabb véget ér, ha az anyának fel kell kelnie az éjszakai szoptatás miatt. A nem szoptatott csecsemőknél pedig magasabb a SIDS, a bölcsőhalál kockázata.

Az együttalvás kevesebb veszélyt rejt szoptató édesanyák esetén, mert ők jobban rá vannak hangolódva gyermekük mozdulataira, szükségleteire, és általában testükkel körülölelik a kisbabát alvás közben, így védve őt. Eközben a szoptatott csecsemők inkább édesanyjuk mellét keresve mozdulnak éjjel, ahelyett, hogy a körülöttük lévő párnák, ágynemű felé vennék az irányt.

Nem minden család számára megfelelő megoldás az együttalvás, ám nagyon jelentős számú friss és alapos kutatás támasztja alá, hogy az együttalvás egyáltalán nem növeli a bölcsőhalál előfordulásának valószínűségét - amennyiben a biztonságos együttalváshoz szükséges 7 körülményt megteremti a család:

  1. nemdohányzó háztartás (ez vonatkozik az édesanya várandósság alatti dohányzására is)
  2. józan, éberségre negatívan ható szerek által nem befolyásolt együttalvó szülők
  3. szoptató édesanya
  4. egészséges csecsemő
  5. hanyattfekvő csecsemő
  6. nem túlöltöztetett, túltakargatott csecsemő (túlmelegedés elkerülésére)
  7. minden olyan tárgytól és hézagtól, bemélyedéstől mentes fekvőfelület, amely akadályt képezhet a kisbaba légzése számára

Ha ezek a körülmények biztosítottak, az édesanyjával együttalvó csecsemőt nem fenyegeti nagyobb bölcsőhalál-veszély, mintha egyedül aludna egy kiságyban.

A felnőttek ágyában lehetnek olyan részek, párnák, elemek, amelyek a csecsemő beszorulásához, fulladásához hozzájárulhatnak - ezeket a részeket előre el kell távolítani, vagyis az együttalvásnak egy átgondolt, előkészített tevékenységnek kellene lennie, nem ötletszerűnek. Egy jól előkészített ágy biztonságosabb, mint egy kanapé vagy fotel, ahol a bútorzat jellegéből fakadóan eleve nagyobb a fulladás esélye.

Mivel az együttalvásra gyakran akkor kerül sor, amikor az édesanya már kimerült, az LLLI arra biztat mindenkit - még azokat is, akiknél nincs biztosítva a biztonságos együttalváshoz szükséges összes körülmény -, hogy előre gondolják át az együttalvás módját, és tegyék fulladásveszélytől mentessé a fekvőhelyet.

A biztonságos együttalvásról további információk az LLLI "Safe Sleep for Breastfeeding Babies" című szórólapján olvashatóak, amely innen tölthető le: http://www.lllmarivt.org/wp-content/uploads/2012/07/Safe-Sleep-2010.pdf . A témában leggyakrabban feltett kérdések és a válaszok angolul az LLLI weboldalán találhatóak meg: http://www.llli.org/faq/cosleep.html

A Carpenter-tanulmány részletes értékelése a következő hivatalos kiadványban olvasható: “SIDS: Risks and Realities: A Response to Recent Findings on Bedsharing and SIDS Risk”, melyet Sarah Ockwell-Smith, Wendy Middlemiss, Tracy Cassels, Helen Stevens és Darcia Narvaez állított össze, és amely itt érhető el: praeclaruspress.com.

A biztonságos együttalvásról magyarul itt olvashat bővebben:
Együttalvás a csecsemővel
Biztonságos együttalvás


A La Leche League International-ről:

A La Leche Liga 1956-ban kezdte meg működését Chicago közelében, kis, támogató csoportként. Mára a szoptatás mellett kiálló legnagyobb szervezetté vált a világon. A La Leche Liga célja az, hogy az anyák közti segítségnyújtás, bátorítás, információátadás és képzés révén segítse a szoptatni vágyó anyákat, és hogy széles körben elfogadott és ismert legyen a szoptatásnak a csecsemők és édesanyák egészségéhez való hozzájárulása.

témák: