Törj utat a könnyeiden át!

Avagy: Amikor a szoptatás nem úgy megy ahogy tervezted

A szoptatási nehézségekkel szembesülő anyák között gyakori beszédtéma a reményvesztettség érzése és az elvesztett várakozások miatti szomorkodás. A várandósság időszaka alatt bizonyára elképzelted magadban, hogy milyen lesz majd a szoptatás. Ha azonban a dolgok nem úgy jönnek össze, ahogyan azt eltervezted, úrrá lehet rajtad a kétségbeesés és a kiábrándultság.

Talán Te vagy az az anyuka, akinek kevés a teje, ezért szoptatsz, fejsz és pótolsz egyszerre. Az is lehet, hogy Te az az anya vagy, aki kizárólag fejsz, mivel a kisbabád nem hajlandó szopizni. Előfordulhat, hogy krónikus és fájdalmas mellgyulladástól szenvedsz, vagy esetleg "többemberes" kisbabád van. Akármelyik illik is rád, valószínű, hogy kimerült vagy, magányosnak érzed magad és talán úgy érzed, hogy ezt így egy napig sem bírod tovább.

Akkor most hogyan tovább?

Ennek a cikknek éppen az a célja, hogy erőt adjon ahhoz a nehéz feladathoz, amivel jelenleg küzdesz. Bízunk benne, hogy ráébredsz: nem vagy egyedül és rengeteg lehetőséged van rá, hogy a jelenlegi helyzetet pozitív tapasztalatszerzésnek éld meg - még akkor is, ha ez a tapasztalatszerzés teljes mértékben különbözik másokétól. Bármire képes vagy ha akarod.

A Ti történetetek különleges

Azok az anyák, akik túljutottak a szoptatási nehézségeiken rájöttek, hogy erőt meríthetnek abból, ha megosztják egymással saját személyes történeteiket. Az első csalódást az a tévhit okozza, hogy a szoptatás minden nőnek ugyanazt jelenti. A Te tapasztalataid, nehézségeid, érzelmeid egyedülállóak, rád jellemzőek. Éppen ezért senki nem mondhatja meg, hogy mi lenne a legjobb neked vagy a családodnak.

A nehézségekkel küzdő édesanyák gyakran őrlődnek két vélemény között. Egyik oldalon azok a nők állnak, akik számára a szoptatás teljesen természetes és problémamentes volt. Biztosan úgy érzed, hogy ők nem értik meg, neked miért nem sikerül mindez. Talán attól félsz, hogy bírálnak, amiért nem próbálkoztál elég kitartóan, mert akkor biztosan sikerült volna.
A másik oldalon azok állnak, akik azt gondolják, "Miért kell akkora ügyet csinálni a tápszerezésből?" Lehet, hogy erős ellenérzéseid vannak a tápszerrel szemben, de az is előfordulhat, hogy fogalmad sincs, mit gondolj. Mindenesetre, fontos számodra, hogy megtaláld azokat a lehetőségeket, amik segítségével a kisbabádat anyatejhez juttathatod, különben nem lennél most itt.

Sokunk szemében a szoptatás elválaszthatatlanul az anyai énünkhöz tartozik. Amennyiben a szoptatás nem úgy megy, ahogy azt vártad, nagyon is valóságos gyászt élhetsz át emiatt: dühösnek, összezavarodottnak, reményvesztettnek, elkeseredettnek érezheted magad. Talán most nehéz elhinni, de ebből a helyzetből akár bölcsebben, elfogadóbban, humorral felvértezve is kikerülhetsz, úgy, hogy a megtett utat végeredményben nagyon nagyra becsülöd majd. Addig azonban bármit is érzel, teljesen rendben van.

Nem vagy egyedül

Egyedi vagy, de egyáltalán nem vagy egyedül. Amikor először elmentem egy szoptatási tanácsadóhoz és rájöttem, hogy a 7 hetes fiam egy teljes szoptatás alatt 18 ml tejet volt képes szopni, megrémültem és zavarba jöttem. Úgy éreztem, nincs a földön rajtam kívül senki, aki ennél kevesebb tejet termel. Senkit nem ismertem magamon kívül, aki képes lett volna naponta nyolc-tíz alkalommal bezárkózni egy szobába, hogy fejjen egy pár csepp tejet. Amikor megkérdeztem a szoptatási tanácsadót, hogy találkozott-e már olyannal, aki hozzám hasonlóan hosszú időn keresztül hozzápótolt a szoptatáshoz, azt válaszolta, "Nem. A legtöbb nő feladja az első pár hét próbálkozás után." Semmi ésszerű okom nem volt, hogy elhiggyem, nekem valaha is sikerülni fog.

Minden megváltozott, amikor felfedeztem más anyákat, akiknek szintén nem ment simán a szoptatás. Rengeteg hasonló sorsú nővel találkoztam és rájöttem, hogy a halványuló reményeinkkel kapcsolatban hasonlóan érzünk. Ugyanakkor inspirált ezeknek az édesanyáknak a kreativitása, elszántsága és elhivatottsága, akik annyira kitartóan próbáltak anyatejet biztosítani a kisbabájuknak.
Akár megtaláltad magatok számára a megoldást, akár nem, bízunk benne, hogy megosztod majd a történetedet más anyákkal, akik hasonló cipőben járnak, hogy érezzék, nincsenek magukra hagyva.

Tekintsünk előre. Mi a teendő akkor most?

Egy ideális világban minden kisbaba az anyatej 100 %-t egyenesen a csapból kapná, és mi mindannyian boldogan élnénk ezentúl. Igen ám, csakhogy mi egy valóságos világban élünk, ahol nehézségek merülnek fel, és a kismamák hús-vér emberek, valódi szükségletekkel és korlátokkal.

Minthogy nemrég szültél, átalakulóban vagy. Fizikailag felépülőben próbálsz megfelelni az új anya szerepnek, próbálsz alkalmazkodni a házasságodban, vagy párkapcsolatodban történő változásokhoz. Talán anyagilag vagy egészségileg is megterhelt ez az időszak. Lehet, hogy kimerült vagy, túlterhelt, elszigeteltnek érzed magad, vagy szülés utáni depressziótól szenvedsz. Mihez kezdjél most?

Légy türelmes magaddal!

Bármilyen kihívás előtt állsz is, fogd fel úgy, hogy tanulni fogsz belőle. Légy türelmes magaddal és a kisbabáddal! Képzeld el, hogy most valami új mesterséget tanulsz, ami tudást, gyakorlást, kísérletezést és kitartást igényel, amíg teljesen el nem sajátítod a fogásait!

Hagyj időt az érzelmeidnek is! Vannak jobb és rosszabb napok. Egy jó tanács: "Soha ne add fel akkor, amikor a legrosszabban megy!"

Tűzz ki magad elé rövid távú célokat!

Ha úgy érzed, hogy ezt egy percig sem csinálod tovább, határozz meg magadnak rövid távon megvalósítható célokat. Próbálj meg változtatni a napi rutinon! Adj magadnak három napot, egy hetet, vagy egy hónapot és figyeld hogyan változnak az érzéseid! Szívesebben kitartunk az elhatározásunk mellett, ha látjuk az út végét, ám ha sötétnek és véget nem érőnek látjuk, elveszítjük a kedvünket.
Ha a kitűzött célt elérted, ünnepeld meg!

Tudnod kell, hogy van választási lehetőséged!

Nagyon fontos, hogy tudd, van választási lehetőséged. Ne hagyd, hogy maga alá temessen a rád zúduló információtenger! A tudás hatalom. Ahogyan egy bölcs édesanya megjegyezte: a kísérletezés és a tapasztalás vezet el ahhoz, hogy megtaláld, mi a legmegfelelőbb neked és a családodnak. Fontos, hogy tudd: a szoptatás nem minden vagy semmi. Ha például szoptatással vagy fejéssel küszködsz és úgy érzed, hogy nem bírod tovább, feladod, lehet, hogy többet érsz azzal, ha szünetelteted a hősi küzdelmet, vagy csak egyszerűen kompromisszumot kötsz. Például, ha kizárólag fejsz, akkor esetleg elhagyhatod az éjszakai fejést, hogy inkább pihenj egy nagyot helyette. Vagy ha a tejtermelés fokozása érdekében minden szoptatás után fejsz, néhány alkalommal ezt kihagyhatod, hogy egyszerűen csak élvezd a kisbabád társaságát helyette. Vagy, ha vagyonokat költesz tejserkentő gyógynövényekre, kiválaszthatsz közülük egyet vagy kettőt, amik szerinted a leghatásosabbak, a többit pedig szépen elhagyhatod.

Hatással lesznek vajon ezek a lépések a tejtermelésedre? Valószínűleg. Nyilván úgy érdemes a változtatásokba belevágni, ha előtte tájékozódsz a következményekről, hogy jól átgondolt döntést tudj hozni. De akármilyen kevés anyatej jobb, mint ha nincs anyatej. Ahogy egy kiegyensúlyozott anyukától hallottam: "jobb egy boldog anya, aki 4dl tejet ad a babájának, mint egy szerencsétlen anya, aki 5 és felet."

Mondd el és hallgass meg!

Többé már nem vagyok meglepve, ha olyan anyákkal találkozom, akik szoptatási nehézségekkel küzdenek maguk is. Viszont mindig elszomorodom, ha olyasvalakivel futok össze, akinek problémái vannak és csalódottnak érzi magát, mert nem jut el hozzá elég információ vagy nem segít neki senki.

Az, hogy megosztjuk egymással a tapasztalatainkat nagyon sokat segíthet. A nehézségekkel küszködő anyák számos kreatív és felszabadító módját találták meg annak, hogy elfogadják a helyzetüket. Amikor egymást hallgatjuk és egymásnak mesélünk, visszanyerjük azt a képességünket, hogy a szoptatással kapcsolatos tapasztalatainkat újrafogalmazva, azok új jelentést nyernek, amit aztán a saját javunkra fordíthatunk. Másokat is szeretnénk erre bátorítani.

Néhányan kényelmetlenül érzik magukat a szoptatós baba-mama csoportokban, mivel nem tudnak a "hagyományos módon" szoptatni. Volt azonban olyan anya, aki rendszeresen részt vett a találkozókon, miközben szoptaníttal táplálta gyermekét. A többiek pedig, látva az ő helyzetét, bátorságot merítettek. Hála neki és minden édesanyának, aki megosztja a tapasztalatait minden nap, mert ezzel segít könnyíteni azok terhét akik a mélyponton vannak.

Összegzés

Lehet, hogy nem sikerül minden problémát megoldani egy nap alatt. De az bizonyos, hogy nem vagyunk egyedül a küszködéseinkkel. Türelmesnek kell lennünk magunkkal és másokkal, rövid távú célokat kell kitűznünk, és meg kell ünnepelnünk ha teljesítettük. Képeznünk kell magunkat és kihasználnunk a kreativitásunkat a nehézségeink közepette. Megoszthatjuk a történetünket, a tapasztalatainkat, tudásunkat és a következtetéseinket, hogy segítségükkel más szemszögből lássuk a saját problémánkat és megoldást találjunk rá. Folytatni kell a keresést és bátorítani kell másokat akik hasonlóképp éreznek. Így soha nem leszünk erőtlenek.

Sarah K. Beachy írását fordította Nagy Katalin

A szoptatási nehézségekkel küzdő édesanyák létrehoztak egy közösséget, aminek célja az extrém szoptatási nehézségekkel küzdő anyák támogatása. Miközben a nehézségek leírásával nem szeretnék az anyákat elriasztani a szoptatástól, tisztában vannak azzal, hogy sok édesanya azért hagyja abba a szoptatást, mert nehézség esetén nem kap megfelelő információt és segítséget. A non-profit szervezet honlapján található információk és on-line támogató csoportok célja éppen az, hogy a problémákkal küszködő anyák megkapják a kellő segítséget szoptatási céljaik eléréséhez. További információ: www.mobimotherhood.org

A La Leche Liga baba-mama csoportjaiban szeretettel várjuk azokat az édesanyákat is, akiknek nem úgy sikerült a szoptatás, ahogy szerették volna. A többi édesanya megértő közössége nekik is sokat segíthet kisgyermekük gondozásában és abban is, hogy a következő kisbabánál megvalósíthassák szoptatással kapcsolatos elképzeléseiket.
Negyedévente megjelenő hírlevelünkbe pedig várjuk a sikerekről és nehézségekről ill. azok leküzdéséről szóló történeteket (az írásokat a hirlevel@lll.hu címre várjuk).

HírLLLevél: 

témák: