Tévhit: A jó babák végigalusszák az éjszakát

A nyugtalan csecsemők, akik felületesen, többszöri megszakítással alszanak nagy valószínűséggel lesznek felnőttként is nyugtalanok, akik felületesen, többszöri megszakítással alszanak. Gondoljuk csak végig a felnőttkori rossz alvás okait: éhség, magány, félelem, egy rossz nap, fájdalom, a szeretett személy hiánya, stb. Ugyanezek a tényezők a kisbabáknál is jelen lehetnek.

Az "éjszakai baglyok" reggel sokáig alszanak, késő éjszakáig ébren maradnak, míg a korán kelők éppen fordítva tesznek. Éppannyira nehéz az éjszakai baglyokat rávenni arra, hogy reggel korán keljenek, mint a hajnali kukorékolókat arra, hogy sokáig aludjanak, és sokáig maradjanak fenn. Erős a gyanúm, hogy születésünktől kezdve így vagyunk beállítva. Mindhárom gyermekemnek különböző alvási szokásai voltak már a megszületésük előtt is, és ezek lényegében két évtizeddel később is változatlanok maradtak, tehát jóval azután is, hogy elválasztották magukat.

A csecsemők különböző fejlődési szakaszai nagyon jelentős szerepet játszanak alvási igényeik alakításában. Az „egyensúly hiányának” évei, illetve lépcsői mindenképpen hatással vannak az alvásra. A kisbabák nagyon gyors ütemben igyekeznek gyarapodni – ha nekünk 5 hónap alatt meg kéne dupláznunk a súlyunkat, akkor mi is éjjel-nappal ennénk.

Még egy dolog. Ki állítja azt, hogy a 8 órányi magányos, megszakítás nélküli alvás (1) normális, (2) egészséges vagy egyáltalán (3) lehetséges? 52 éves vagyok, nem akarom megduplázni a súlyomat, mégis felébredek 3-4 óránként. Egy másik emberi lénnyel, egy horkoló kutyával és alkalmanként egy macskával alszom együtt. Szóval? Ez vajon azt jelenti, hogy alvásból megbuktam?

Linda J. Smith, BSE, FACCE, IBCLC
Fordította. Verdes Dóra

HírLLLevél: 

témák: