Örökbefogadott kisgyermekek szoptatása

Folytatás...

Az anyák kétségei

A csecsemőkoron túli szoptatás kezdeményezését nem minden anya szeretné. Sok anya, aki megpróbálkozik a szoptatással, azzal kapcsolatos aggodalmát fejezi ki, hogy ő túl önző módon próbálja "ráerőltetni" a szopást a gyerekre. Meg lehet őket nyugtatni azzal, hogy a szopás a természetes fejlődés része, és semmi kárt nem okozhatnak azzal a gyermeknek, ha finoman a szopásra bátorítják. Sőt, a kezdetben a szopásnak ellenálló gyerekek néha nagyon lelkes szopóvá válnak, és egyértelmű, hogy ez nagy mértékben válik a javukra.

Az örökbefogadással foglalkozó szakértők gyakran tanácsolják, hogy a szülő adja meg az újonnan örökbefogadott gyermeknek azt a lehetőséget, hogy legalább naponta egyszer cumisüvegből ehessen (a szoptatás mesterséges helyettesítője) függetlenül attól, hogy mennyi idős (Hopkins-Best 1998). Ennek oka pedig az, hogy a gyermek érzelmi érettsége nagyon eltérhet valós korától. Gyakran mondják, hogy a gyermek érzelmi érettségét az alapján lehet megbecsülni, hogy mennyi ideje él az örökbefogadó családnál. A szoptatás segíthet táplálni a babát az idősebb testben is.

Egy idősebb örökbefogadott gyermek szoptatására tett kísérlet nem mindig úgy megy, ahogyan azt előre eltervezték. Néhány anya azon gondolkozik, hogy talán saját érzelmi biztonságuk érdekében biztonságosabb lenne, ha meg sem kísérelnék a szoptatást, hiszen lehet, hogy "kudarcot vallanak". Ha az anya szeretné szoptatni a gyermeket, de mégsem próbálja meg, akkor talán később sajnálni fogja ezt, és szeretné majd tudni, hogy mi lett volna, ha megpróbálja. Ha egy anya elhatározza, hogy megpróbálja idősebb örökbefogadott gyermekét szoptatni, akkor érdemes azzal a kitűzött céllal megközelítenie a kísérletet, hogy a tőle telhető legtöbbet teszi meg, miközben élvezni próbálja azt a sikert, amennyit a próbálkozás közben elér. Ugyanakkor a fájdalomra is fel kell készülnie, ha a szoptatás iránti vágya nem teljesül teljes mértékben; a vágyott szoptatási kapcsolat elvesztése nagyon is valós veszteség.

Az LLL vezetők szerepe

A La Leche Liga vezetőknek fontos szerepük van abban, hogy az idősebb örökbefogadott gyermeküket szoptatni kívánó anyákat támogassák és bátorítsák. Ennek a cikknek, illetve más szoptatással kapcsolatos információknak a megosztása mindenképpen hasznos. Az egészségügyi szakemberekkel való kapcsolattartásra speciálisan képzett, és így mélyebb ismeretekkel rendelkező ligavezetők értékes segítséget adhatnak azoknak a vezetőknek, akik még nem rendelkeznek megfelelő tudással vagy tapasztalattal az örökbefogadott gyermeküket szoptatni kívánó anyukák támogatásának gyakorlati kérdéseiben. Az örökbefogadó anyukáknak azonban mindennél nagyobb szükségük van egy vezető támogatására és bátorítására.

A La Leche Csoportok szintén támogatást adhatnak az anyának és a gyereknek azáltal, hogy "a szoptatás kultúráját" adják át nekik – egy olyan környezetet biztosítanak, ahol láthatják is a szoptatást, és közben bátorítják is őket erre. Ez nagyban növeli annak az esélyét, hogy egy idősebb örökbefogadott gyerek szopni kezd majd. A La Leche Csoportok légköre egy olyan fajta nevelést támogat, amely elősegíti az anya-gyermek kötődést, és ezáltal a szoptatást is. A vezetők bátoríthatják az örökbefogadó anyát a La Leche Liga találkozóin való részvételre, miközben azt is biztosítaniuk kell, hogy a csoport találkozókon az anyák örömmel fogadják az örökbefogadó anyát, aki talán még vár arra, hogy a gyermeket nála helyezzék el vagy aki talán üvegből eteti a gyermekét. A vezetők arra is biztathatják az anyát, hogy Interneten keresztül is lépjen kapcsolatba más olyan örökbefogadó anyukákkal, akik szoptatják gyermeküket (Gribble 2001).

További információk:

Irodalom

  • Gray, D.D. Attaching in Adoption. Indianapolis: Perspectives Press, 2002.
  • Gribble, K. Mother Comfort: The Breastfeeding of Older Adopted Children. International Lactation Consultants Association Conference, Sydney 1-3rd August, 2003.
  • Gribble, K. Mother-to-mother support via the Internet: a new method for an old model. Breastfeeding Review 2001; 9:13-19.
  • Hofer, M.A. Early relationships as regulators of infant physiology and behavior. Acta Paediatrica Supplement 1994; 397:9-18.
  • Hopkins-Best, M. Toddler Adoption: The Weavers Craft. Indianapolis; Perspectives Press, 1998.
  • Hughes, D. Facilitating Developmental Attachment. New Jersey: Jason Aronson Inc., 1997.
  • Thomas, N. "Parenting Children with Attachment Disorders," in Handbook of Attachment Interventions, (San Diego: Academic Press, 2000) 67-109.

Last updated Monday, October 15, 2006.

Írta: Karleen Gribble
Fordította: Verdes Dóra
LEAVEN, October-November 2004

HírLLLevél: 

témák: