Az APA szerepe a szoptatásban

A szoptatást ábrázoló képeken általában csak az anya és gyermeke szerepel, pedig – igaz, indirekt módon – az apa is fontos szereplője a szoptatási kapcsolatnak. Ha a szoptatás terén legsikeresebb pácienseimre gondolok, egyvalami mindannyiuknál közös: az édesapa odaadó támogatása.
Harmincévnyi gyermekorvosi tapasztalattal, nyolc anyatejjel táplált saját gyermekkel és egyre több anyatejes unokával a hátam mögött szilárd meggyőződésem, hogy a gyermekek számára édesanyjuk teje mindennél jobb táplálék. A szívem mélyéből kívánom minden újdonsült édesapának, hogy lehetőségein belül tegyen meg mindent a felesége és kisbabájuk közötti egészséges szoptatási kapcsolat kialakítása és fenntartása érdekében. A szoptatás jóval több, mint a babák táplálásának egyik módja. A szoptatás olyan életvitel, melynek révén Ön és felesége azt nyújthatja gyermekének, amire leginkább szüksége van a benne rejlő képességek kibontakoztatásához. A szoptató anya és kisbabája megértő támogatása a legjobb befektetés, mellyel egy apa gondoskodhat családja jövőbeli testi és lelki egészségéről.

AMIT MINDEN APÁNAK TUDNIA KELL

Ahány emlős faj, annyiféle tej

Csakúgy, mint a várandósság kilenc hónapjában, az anyák a szülés után is képesek gyermekük táplálására. Az emlősök saját fajukra jellemző összetételű tejet termelnek, amely kifejezetten az adott faj utódainak túlélését, illetve lehető legtökéletesebb fejlődését biztosítja. A tejet, éppúgy mint a vért, a természet tökéletesítette, hogy biztosítsa az adott faj életképességét saját környezetében. Példaként említhetjük a fókákat vagy más jeges-tengeri emlősöket, melyek magas zsírtartalmú tejet termelnek, mivel a hideg miatt utódaik szervezetében magas szinten kell tartani a zsírokat. A tehenek és egyéb szabadon legelő állatok teje igen sok ásványi anyagot és fehérjét tartalmaz, melyek elősegítik a pusztán élő állatok túlélése és helyváltoztatása szempontjából nélkülözhetetlen gyors csont- és izomnövekedést. A kis borjak születésük után alig néhány órával lábra állnak és szaladni kezdenek. Az ember teje olyan speciális zsírokat és fehérjéket tartalmaz, melyek fajunk fennmaradása szempontjából legfontosabb szervünk, az agy fejlődését segítik. A kutatók szerint az emberi tej számos speciális összetevője révén egyedülálló módon képes a gyermekek fejlődésének segítésére.
A tej összetétele alapján következtethetünk egy adott faj természetes táplálkozási ritmusára. Egyes állatfajok esetében az anya hosszabb időszakokra magukra hagyja kicsinyeit, vadászat vagy másféle táplálékszerzés céljából. Az ilyen állatok teje igen zsír-, illetve kalóriadús és fehérjékben is bővelkedik, hogy az utódok hosszú órákig kibírják két étkezés között. Az ilyen lassabban emészthető tejtől hosszabb időre eltelik a kicsinyek gyomra. Ezek az állatok az időszakos kapcsolatot igénylő fajok közé tartoznak. Ezzel szemben az emberi tej viszonylag alacsony zsír-, illetve fehérjetartalma arra utal, hogy a gyermekek alapvetően gyakori táplálást igényelnek a nap minden szakában. Ezért az embert (és számos egyéb főemlőst) folyamatos kapcsolatot igénylő fajként tartjuk számon. Ha Ön úgy érzi, hogy kisbabájuk egész nap csak szopna és az egész napot felesége karjában tölti, gondoljon arra, hogy mindketten csak a természet erejének engedelmeskednek.

A SZOPTATÁS ELŐNYEI

Biztonság

A szoptatás fokozatos átmenetet biztosít a születés előtti és a születés utáni lét között. Ha a világra jövetel feszültségét, illetve megpróbáltatásait frissen átélt csecsemőt az édesanyja mellére teszik, nem érzi magát kiszakítva abból a megszokott világból, ahol addig élt és fejlődött. Hallja az ismerős szívdobogást, az ismerős légzést, az ismerős hangot; érzi az őt körülvevő anyai test melegét és érintését; anyja mellére tapadó szájacskája szintén segíti a feszültség levezetésében. Édesanyja arca ott van a közelében, alig 20-25 cm távolságra a kisbaba arcától (az újszülöttek éppen ekkora távolságra látnak a legélesebben), így már a legelső néhány csepp anyatejjel együtt magába szívja édesanyja látványát is.
A baba biztonságban és otthon érzi magát - minden a lehető legnagyobb rendben van…

Az anyatej segít a fertőzések leküzdésében

A baba rendelkezésére álló előtej (kolosztrum) már röviddel a szülés után rengeteg baktériumölő immunanyagot tartalmaz. Az újszülöttek különösen érzékenyek a bakteriális fertőzésekre, s az anyatej abban az időszakban bővelkedik leginkább ellenanyagokban, amikor a kicsik leginkább védelemre szorulnak. A kolosztrumot a baba első védőoltásának is tekinthetjük, ugyanis közvetlenül juttat a szervezetbe antitesteket. Az anyatejet gyakran "fehér vér"-ként is emlegetik, mivel ugyanolyan élő sejteket tartalmaz, mint a vér. Ezek a sejtek speciális fehérjebevonattal látják el a csecsemő beleit, s ezáltal megakadályozzák, hogy a veszélyes baktériumok felszívódva a vérébe jussanak.

Az anyatej a baba fejlődésével párhuzamosan változik

A tápszerek mindig egyforma, nap mint nap ugyanolyan összetételű táplálékot kínálnak a gyermekeknek. Az anyatej ezzel szemben képes alkalmazkodni a baba folyamatosan változó igényeihez. Az emberi tej nyújtotta kalóriamennyiség döntő részét a zsír alkotja, ami egyben a tej legtáplálóbb alkotórésze is. Amikor kisbabája éhes, úgy szopik, hogy hozzájusson a kalóriában gazdagabb, zsíros utótejhez. Amikor csak szomjas vagy egy kis "harapnivalóra" vágyik, megelégszik a hígabb, magasabb víztartalmú elsőtejjel.

Az anyatej könnyen emészthető

Az anyatejben a babák számára szükséges tápanyagok (zsírok, cukrok, fehérjék, ásványi anyagok, vas, vitaminok és enzimek) mindegyike megfelelő arányban van jelen. Ettől válik a csecsemők tökéletes táplálékává. Olyan enzimeket is tartalmaz, melyek segítségével szinte tökéletesen emészthetővé válik a tej zsírtartalma. Mivel a tápszerekből és a tehéntejből hiányoznak az ilyen enzimek, a bennük lévő zsírokat, a babák csak részben tudják megemészteni. A felesleges zsír a széklettel együtt ürül ki szervezetükből, ezért a tápszeres csecsemők pelenkája kellemetlen szagot áraszt. Az alacsonyabb zsírtartalom, továbbá a tejcukrok és baktériumfajták különbözősége miatt az anyatejes széklet szaga édeskés, a tejre emlékeztető. Az apák számára sokszor vonzóbb feladat egy anyatejes baba pelenkáját kicserélni, mint egy tápszeresét. A tápszeres babák széklete keményebb, ami nem csak a cserélő számára kellemetlen. Az anyatej természetes hashajtó hatásának köszönhetően az anyatejjel táplált csecsemők széklete is lazább, és kevésbé viseli meg a babák popsiját.

Az anyatejben lévő fehérjék is könnyebben és gyorsabban emészthetők, mint a tápszerek hasonló összetevői. A tápszerekben lévő zsírok és fehérjék nem emészthetők meg tökéletesen, ezért a tápszeres babák telítettségérzete tovább tart, mint anyatejes társaiké. Utóbbiak tehát gyakrabban kérnek enni, ezért érezhetik az édesapák úgy, hogy gyermekük egész álló nap szopik. A különféle tejekben még a cukrok is különböznek egymástól: az anyatej például több laktózt tartalmaz mint tápszerek vagy a tehéntej, és ettől az íze sokkal édesebb.

Az anyatej segíti az agy fejlődését

A szoptatás támogatói már régóta sejtik, hogy az anyatejjel táplált csecsemők nagyobb valószínűséggel válnak felnőtt korban intelligensebbé. Ezt a feltételezést mára több kutatás eredményei is alátámasztják. Az anyatejjel táplált gyermekeket tápszeres társaikkal összehasonlító, számos gondosan előkészített tanulmány az anyatejes csoport átlagos IQ-ját 5-7 ponttal magasabbnak találta a kontrollcsoporténál. Minél tovább szoptak a gyermekek, annál nagyobb előnyre tettek szert intelligenciahányadosukat jelző pontszámaikban. Más tanulmányok azt hangsúlyozzák, hogy az anyatejben lévő speciális zsírok jótékonyan járulnak hozzá az idegrendszer fejlődéséhez.

Az anyatejes babák egészségesebbek

Tápszeres társaikkal ellentétben a szoptatott csecsemők kevesebb légúti és emésztőrendszeri megbetegedésnek vannak kitéve és kevésbé hajlamosak az allergiára. Ez az apák szempontjából azért is megnyugtató tény, mert így kevesebbet kell áldozniuk orvosra és gyógyszerekre. A szoptatás ezen kívül a fogászati költségeket is csökkentheti. A sajátos szájmozgás, melyet a baba szopás közben végez, segíti a szájizmok és az arccsontozat fejlődését. A fogszabályzásra szakosodott orvosok szerint a szopás segít abban, hogy a gyermek állkapocscsontja jobban igazodjon felső fogsorához. A baba szopás közben tett erőfeszítései tehát később egész arcának fejlődésére kihatnak.

A szoptatás jót tesz az anyának

A szoptatás segít az anya szervezetének szülés utáni regenerálódásában. Segíthet a felesleges kilók leadásában is anélkül, hogy az anyának fogyókúráznia kellene. A szoptatás természetes nyugtató hatásának köszönhetően a szoptató anyák jobban bírják a stresszt. Azoknál a nőknél, akik többször, hosszabb ideig szoptatnak, csökken a mell-, illetve petefészekrák kialakulásának esélye. Az intenzív szoptatás egy újabb fogantatás esélyét is csökkenti.

A szoptatás erősíti az anya-gyermek kapcsolatot

A gyermekek fejlődését vizsgáló újabb kutatások kimutatták, hogy a babák viselkedési és fejlődési képességeit leginkább édesanyjuk reakciói befolyásolják. Az, hogy egy anya hogyan reagál gyermeke jelzéseire, nagymértékben meghatározza a gyermek fejlődését. Amikor a baba azt jelzi, hogy éhes vagy nyugtalan, és édesanyja azonnal válaszol jelzésére azzal, hogy felveszi és a mellére teszi, a csecsemő két dolgot tanul meg. Egyrészt rájön, hogy sikeresen kommunikál – hiszen egyetlen jelével válaszadásra késztette gondozóját. Ez növeli önbizalmát. Másrészt megtanul bízni abban, hogy a kellemetlenséget megkönnyebbülés követi, illetve, hogy éhsége kielégítést nyer.
A szoptatós anyák ösztönösebb, természetesebb módon reagálnak gyermekük jelzéseire. A baba éhségére, illetve kényelmetlen érzetére utaló jelzések spontán biológiai reakciót váltanak ki az anyában (ezt hívjuk tejleadó reflexnek), aki azonnali késztetést érez, hogy felvegye és megszoptassa kicsinyét. Az ilyen anyai reakció az anyát és a kisbabát egyaránt jó érzéssel tölti el. Ha egy anya cumisüvegből táplálja gyermekét, a baba éhségére vagy rossz kedvére egész másként reagál. Először is el kell terelnie a figyelmét a babáról és helyette egy tárgyra, a cumisüvegre kell koncentrálnia. Azután időbe telik, míg előveszi az üveget és előkészíti az ételt. A kutatások szerint a babák memóriája az első hat hónapban 4-10 másodpercig terjed. A nem biológiai reakció, például a tápszer elkészítése, ennél hosszabb időt vesz igénybe. Ezért a cumisüvegből táplált babák jelzései nem nyernek olyan azonnali megerősítést, mint anyatejes társaiké.

MIT TEHETNEK AZ APÁK?

Az újdonsült szülők gyakran kérdezik, mi a véleményem arról, hogy a baba időnként cumisüvegből kapja táplálékát, hogy édesapjának is legyen alkalma megetetni őt. Nem helyeslem a dolgot, különösen az első hónapokban, mivel megzavarhatja az anya és gyermeke között komoly erőfeszítések árán megteremtett harmóniát. Egy műanyag cumiból egész más módon jön a tej, mint szopás közben, ezért néhány újszülöttnél szopási nehézségeket okozhat, ha egyidejűleg cumisüveggel is táplálják. Szívből kívánom az édesapáknak, hogy megértsék, tiszteljék és támogassák a szoptatás résztvevőinek kizárólagos voltát – ez biztosan távol tartja tőlük a kirekesztettség érzését.
Az apák számos egyéb módon bekapcsolódhatnak a baba ellátásába: játszhatnak vele, fürdethetik, hordozhatják, ringathatják. És természetesen részt vehetnek majd etetésében is, amikor eljön az ideje a szilárd táplálékok bevezetésének. Addig azonban az apának szerencsésebb a szoptató édesanyáról gondoskodnia.
Vigyen párnákat, harapnivalót szoptató feleségének; vigye oda neki a könyvét vagy kapcsoljon be valami kellemes zenét. Ha a kicsi felsír a kiságyban, legyen Ön az, aki elsőként ugrik és odaviszi anyjához etetésre. Segítsen kényelmes körülményeket teremteni feleségének a szoptatáshoz, bárhol és bármikor is kerüljön sor rá. Előfordulhat, hogy út közben meg kell állnia, hogy a babát kivehessék a gyermekülésből a szoptatáshoz. Ha vendéglőben esznek, kérjen egy félreeső asztalt a pincértől, hogy felesége diszkréten meg tudja etetni a kisbabát, amíg Önök az ebédjükre várnak. A legfontosabb, hogy éreztesse feleségével: bízik abban, hogy táplálni tudja gyermeküket. Hadd lássák a kétkedők, hogy a szoptatás milyen nagyszerű és fontos dolog, és hogy Ön minden erejével támogatja feleségét abban, hogy gyermeküket a lehető legjobb táplálékban részesítse.

ELVÁLASZTÁS VAGY ELVÁLASZTÓDÁS

Az apáknak gyakran kell szembesülniük környezetük elválasztással kapcsolatos nyomásával: "Még mindig szoptatja a feleséged ezt a gyermeket?" vagy "Most kellene leszoktatni róla, különben a gyermek majd délben hazajön a suliból egy kis szopizásra."
A korai elválasztás a nyugati társadalmakban elterjedt, félreértéseken alapuló gyakorlat. A szoptatással kapcsolatban az emberek hónapokban gondolkodnak, nem pedig években. A rendelőmben lóg egy kis tábla a következő felirattal: "A korai elválasztás csecsemők számára nem javasolt!". Az egyik legbölcsebb befektetés, amit gyermeke testi-lelki egészsége érdekében tehet, hogy mindaddig bátorítja a szoptatás folytatását, amíg az édesanya és gyermeke képes rá és igényli azt. A praxisomból ismert, fizikai és lelki értelemben is legegészségesebb gyermekek többsége évekig szopott. A gyermekek nemcsak abban különbözhetnek egymástól, hogy milyen gyakran igénylik a szoptatást, hanem abban is, hogy mennyi ideig igénylik azt.
Az élet tulajdonképpen elválások sora: először az anyaméhtől, majd anyánk mellétől kell megválnunk, aztán mikor iskolába megyünk, az otthonunktól, amikor pedig dolgozni kezdünk, az iskolától kell elbúcsúznunk. Minden ilyen mérföldkőnél tekintettel kell lenni arra, hogy a gyermek érett-e már arra, hogy a következő fázisba lépjen. Ha siettetjük a dolgot, akkor nem tiszteljük gyermeki méltóságát, illetve jogát ahhoz, hogy apróság létére nagy igényei legyenek. Egyszer hallottam, hogy a La Leche Liga tagjai "anyatejes csecsemők" helyett "anyatejes emberkék"-ről beszéltek, ami jól kifejezi a már totyogó gyerekek iránti tiszteletüket. Azokat a gyermekeket, akiktől megvonják, amire még szükségük van, és túl korán egy következő fejlődési fázisba kényszerítik őket, áldozatául eshetnek annak, amit én "felkészületlenségi betegség"-nek hívok, és ami agresszivitás, dühkitörések és heves hangulatváltások formájában ölt testet.
Ne feledjük, hogy a szoptatás egyszerre testi és lelki táplálás. A tápanyagellátás szemszögéből nézve a legtöbb állatfaj addig szoptatja kicsinyét, amíg az meg nem háromszorozza születési súlyát, ami az embernél általában az első életév végére szokott bekövetkezni. Azoknál a gyermekeknél, akiket egyéves koruk előtt elválasztanak, röviddel a szoptatás befejezése után gyakran fordul elő középfülgyulladás, hasmenés, illetve allergia. A korai elválasztás tehát az orvosi költségek növekedését vonhatja maga után.
Több apa beszámolt már nekem félelméről, hogy úgy érzi, gyermeke a túl sokáig tartó szopástól függővé válik. Szeretném megnyugtatni őket: aggodalmuk – bár természetes és sok más apában is megfogalmazódott – teljesen indokolatlan. Az általam ismert legmagabiztosabb és legönállóbb gyermekek többségét édesanyjuk akkor választotta el, amikor a gyermekek már érettek voltak erre.

AZ APA SZEREPE AZ ELVÁLASZTÓDÁS FOLYAMATÁBAN

Az apák nemcsak abban játszanak fontos szerepet, hogy a szoptatás jól kezdődjön, hanem abban is, hogy jól végződjön. Az elválasztás lényege, hogy arra késztessük gyermekünket, hogy az anyatej helyett más táplálékot vegyen magához. Az anya és a gyermek megtanulnak új szálakkal kötődni egymáshoz, az apa pedig fontosabb szerephez jut az érzelmi "táplálás" terén.
Az elválasztódás folyamat, nem pedig olyan esemény vagy cél, amit egy adott időpontra vagy életkorra teljesíteni kell. Akkor kezdődik, amikor a kisbaba először vesz magához más táplálékot, és egészen addig tart, amíg teljesen abba nem hagyja a szopást. Az elválasztódás tehát nem egyik napról a másikra történik. Ideális esetben fokozatosan megy végbe, ahogy a gyermek megérik rá. Ahogyan minden szoptatási kapcsolat más és más, az elválasztódás folyamata is egyedi módon alakul minden édesanya és kisbabája között.