Hogyan készülhetünk fel a szoptatásra?

Elvileg a nők 98 %-a képes szoptatni. A maradék 2 %-ba azok az esetek tartoznak, ahol valamilyen anatómiai rendellenesség vagy szoptatással össze nem egyeztethető betegség fordul elő. Vajon miért van mégis az, hogy nagyon sok anyukának egyáltalán vagy nem teljesen úgy sikerül az első baba szoptatása, ahogyan azt ő elképzelte?

Várandósan próbáljuk követni a bennünk zajló testi és lelki folyamatokat, majd idővel egyre inkább a “finish” vagyis a szülés kerül gondolataink középpontjába. Ki így, ki úgy készül erre a nagy eseményre, érintve ebben a szoptatás témakörét is. Vannak akik megelégszenek azokkal a “jó”, de nem feltétlenül korszerű tanácsokkal, amelyeket anyukáiktól, anyósaiktól kapnak. Akadnak természetesen olyanok nők is – szerencsére igen szép számmal -, akik utánanéznek saját dolgaiknak.
A jótanácsok helyett inkább a naprakész információkat tudja sikerrel használni az ember a gyakorlatban, ezek fellelhetőségére számos fórum adódik. Manapság már nemcsak a munkahelyekről, hanem otthonról is elérhetjük az internetet. A különböző szoptatással foglalkozó honlapokon számos hasznos információt találhatunk. Itt útmutatókat kaphatunk naprakész szakirodalomról is. Találhatunk szoptatós baba-mama csoportokat, amelyeket már várandósan és később a babával is látogathatunk. Ezeken a foglalkozásokon olyan gyakorló szoptató anyákkal találkozhatunk, akiknek hasznos tapasztalatait, véleményeit meghallgathatjuk. Fontos, hogy várandósan tájékozódjunk az adott kórházi rutinról a szoptatással kapcsolatban is. Problémamentes szülés esetén hogyan alakulnak az első percek és az első órák a babával? Van-e rooming-in? Kapnak-e pótlást a babák? (cukros víz, tápszer, más anya teje, saját tej) Kapnak-e a babák cumisüveget, nyugtató cumit? Érdemes érdeklődni akár a kórházi felkészítő tanfolyamon, akár a szülészorvostól, akár a csecsemőoszályon, akár a védőnőtől. Ezekre a kérdésekre adott válaszokból ugyanis nagyon sok minden kiderül.
Tudjuk, hogy bárhogyan is tervezi az ember, az életben sokszor másként alakulnak a dolgok, mint ahogy mi azt szeretnénk.
Álljon itt egy valós eset, amely a közelmúltban történt:
A 30 éves nő első gyermekével várandós. Nyitott, szívesen olvassa az ajánlott korszerű irodalmat, számos gyakorlati kérdésére is választ kap és egy szakképzett segítő ellátja őt információkkal mind a szülés, mind a szoptatás témakörében. A biztonság kedvéért beszerzi azt a könyvet és füzeteket, amit úgy gondol, jó, ha megvannak, arra az esetre, ha bizonytalan valamiben, legyen hol utánanézni. Részt vesz a kórházi felkészítő tanfolyamon is.
Mondhatjuk tehát, hogy igen felkészült.
Egy intézményes kereteken belül egész szépnek és relatív nyugalmasnak mondható hosszú vajúdás után megszületik a baba, aki mellre kerül a szülőszobán. Baba és mama ismerkednek, próbálkoznak a szopizással. Átkerülnek a gyermekágyas osztályra együtt rooming-inbe. Folyamatosan próbálkoznak. A mamának lapos, kissé befelé forduló a mellbimbója, a baba pedig nem képez vákuumot. Igen aluszékony. Miután megtalálják a nekik legoptimálisabb testhelyzetet, a babának sikerül egyszer hatékonyan szopnia. A kórházban eltöltött 2 nap után otthon megtörténik a tejbelövellés, ami annyira megzavarja a babát, hogy úgy viselkedik, mint aki elfelejtett szopizni. Még mindig nagyon aluszékony......
Nem részletezem tovább, ezzel a példával csupán azt szerettem volna megvilágítani, hogy nem tudunk laikusként mindenre felkészülni. De hatalmas jelentősége van annak, ha tudjuk, hová, kihez fordulhatunk segítségért. Fontos, hogy fel tudjuk ismerni, ha problémánk adódik és tudjunk kérdezni. Ami pedig a leglényegesebb, hogy legyen, aki átsegít bennünket a nehézségeken.
Visszatérve még a fenti mama-baba párosra. A baba most 7 hetes, ügyesen szopizik, a mama boldog és meg van elégedve saját magával és a pici lányával.
Összefoglalóan tehát a címben feltett kérdésre a következő címszavakkal lehetne válaszolni:

  • információszerzés
  • tájékozódás
  • támogatottság
  • elszántság
  • ráhangolódás

Mindenkinek sok sikert a szoptatáshoz, hiszen ez a világ legtermészetesebb és legörömtelibb táplálási módja.

Remete Angéla

HírLLLevél: 

témák: