Dr. Wiliam Sears: Éjszakai gondoskodás

Könyvajánló

Dr. William Sears "Éjszakai gondoskodás” című könyve a szerző saját és számos gyakorló anya tapasztalataira alapozva íródott.
Az elkülönítő nevelést szembeállítja a kötődést segítő neveléssel, mely utóbbi képes harmóniát teremteni a gyermek és a szülei között. Ezáltal a gyermekben kifejlődő bizalom érzése - amely különösen fontos a többemberes babák gondozásakor - , az, hogy úgy érzi “különleges vagyok” létfontosságú a kicsik személyiségfejlődésében.

Átlátható diagrammokat láthatunk a babák alvási ritmusáról, a REM és nem REM szakaszokról és megtudhatjuk azt, hogy a babák alvása szoros összefüggésben van agyi érettségükkel.
A szerző jelentős fejezetet szentel a családi ágy témakörének, hasznos javaslatokat tesz arra, hogy hol aludjon a baba. Alaposan megvizsgálja, milyen előnyökkel jár az, ha a szülő közelében lehet a gyermek és felhívja a figyelmet azokra a különleges helyzetekre is, amikor nem szabad ezt a módszert választani (pl.: dohányzás, drogok)
Kitér arra is, hogy sok szülő miért olyan bizonytalan az együttalvás tekintetében. Ahogy a számos kétkedő kérdésre válaszol a szerző egy-egy a gyakorlatából vett példával teszi még emberközelibbé a problémát. Ezeket a kis keretezett kérdezz-feleleket olvasva, ki-ki ismerős gondolatokra lelhet.
Különböző tippeket olvashatunk az esti lefektetésről és arról, mit lehet tenni, ha éjjel felriad, vagy reggel túl korán ébredne a baba vagy a kisgyerek, illetve a nappali pihenésről.
Még mindig sok tévhit uralkodik arról, hogy hagyjuk-e sírni a babát vagy vegyük-e fel. Vajon elkényeztetjük-e azzal gyermekünket, ha hamar reagálunk sírására? A szerző elmagyarázza, hogy nem rontunk el azzal semmit, ha dajkáljuk a síró babát, sőt...
Dr. Sears gyermekorvosról lévén szó, nem feledkezik meg néhány alvási rendellenesség megemlítéséről és ezek kezelési lehetőségeiről sem. Pl.: lidércnyomás, bepisilés, alvajárás, SIDS.
Ajánlom elolvásásra minden szoptatással foglalkozó szakembernek és tanácsadónak és mindenekelőtt minél több édesanyának. Hiszen mi anyák szívesen vesszük, ha megerősítenek bennünket abban, hogy merjünk a szívünkre hallgatni. Az éjszakai gondosodásnak ez a formája nem csodaszer, nem is valami különleges módszer, csupán a világ legtermészetesebb és legegyszerűbb dolga: szeretet és odafigyelés. Mindamellett, hogy nagyon jól beválik, még sokszorosan meg is térül a befektetett energia. :-)

Remete Angéla

HírLLLevél: 

témák: