Amikor a házaspár szülővé lesz

KÉRDÉS:

Olyan sokat változtam az első gyermekem születése után, hogy ez szinte kihívást jelentett a házasságunk számára. Például teljesen világos volt számomra, hogy szoptatni akarom totyogós korban is, és addig akarom táplálni, amíg ő abba nem akarja hagyni. Újonnan megtalált önbecsülésem és az a tudat, hogy ki vagyok én, ami a fentiekből következett, és minden más, ami az anyaságom része volt azt jelentette, hogy teljesen más személy lettem a férjem számára.
Hogy tudok neki segíteni abban, hogy igazodjon ehhez? Van valami tanácsod, amely működött nálatok?

 1. Azt hiszem, a legfontosabb, hogy kezdjetek el beszélgetni a férjeddel. Keress egy csendes percet (jó, jó, tudom, hogy ez viccesen hangzik), amikor egyikőtök sem túl fáradt. Az emberek változnak – ez része annak, hogy élőlények vagyunk, és ez életben tart bennünket és ettől vagyunk érdekesek. De egy erős kapcsolatban fel kell ismerni a változások partnerre gyakorolt hatását, és törődni kell vele. Tehát először kérdezz és figyelj. Az is segíthet, ha beszélsz a személyes filozófiádról: miért választottad az anyai gondoskodásnak ezt a módját.

  Egyik ötlet, amely sok családban bevált: ha felfedezik, mi az, amelyben mindkét fél változást szeretne, és megpróbálják ezt a változást beépíteni az életükbe. Ismerjük a történetet az asszonyról, aki végigtakarította az egész házat, mielőtt a férje hazaért, hogy beszélgethessen vele, aztán a férjet egyáltalán nem érdekelte volna a rendetlenség, inkább szeretett volna enni valamit. Később kiderült a beszélgetésnél, hogy ez a „valamit enni” nem feltétlenül főtt vacsorát jelentett, csak egy kis harapnivalót. Amikor kevés az idő, fontos, hogy minden percet kihasználjunk. Randevú otthon, vagy séta a parkban elegendő együtt töltött időt jelenthet úgy, hogy a totyogótól ne kelljen elválni. Csak ültök együtt fogva egymás kezét, és így kapcsolatban maradhattok egymással. Légy kreatív!

  A férjednek azt is tudnia kell, hogy még szereted őt és kívánatosnak tartod (meglepő, hogy ez az üzenet milyen gyakran elvész), és hogy az anyaságnak ez az intenzív időszaka viszonylag rövid ideig tart még akkor is, ha most egyáltalán nem tűnik így. Néhány rövid év és a gyermek egyre függetlenebb lesz, bár ha egyszer visszatekintesz, rájössz, hogy könnyebb volt a totyogóval, mint a kamaszokkal (de jobb, ha ezt nem mondod nekik!)
  Soha nem leszel ugyanaz a személy, aki azelőtt voltál, és a férjed sem. De egy kis jószándékkal és igyekezettel, hogy hatásosan tudjatok kommunikálni, mindketten megszerethetitek az új életeket.

  Eileen Harrison, Rennes Franciaország (négy felnőtt gyermek édesanyja, aki 32 éve él férjével, és élvezi kettőjük kizárólagos kapcsolatát)

 2. Amikor változol, a társadnak nincs más választása, mint szintén változni. Lehet, hogy a férjed egyszerűen csak több időt szeretne. Azt hiszem, hogy ha a férj érzi, hogy szeretik és a felesége kedves, türelmes, idővel alkalmazkodni fog az új helyzethez. A totyogó szoptatásán néha összevitatkoztunk. Kérdezgette, hogy mikor lesz vége, de nem tudtam válaszolni, mert magam sem tudtam a választ. Gyakran azt éreztem, hogy csak arra van szüksége, hogy meghallgassák, és ez nem a legalkalmasabb idő volt, hogy értelmesen megbeszéljük. Csak figyelmeztetés volt a számomra, hogy szeretetre és ölelésre van szüksége. Néha egy olyan egyszerű dolog, mint egy kis ajándék, vagy egy levélke segített.

  Mi, nők sok segítséget kapunk a totyogók neveléséhez a Ligától, gyermekünk apja viszont többnyire nem kap ilyesfajta támogatást, és nekik néha hosszabb időbe telik, amíg megbarátkoznak a gondolattal. A férfiakat többnyire érdeklik a tények és az ábrák, tehát amikor csak találsz egy tudományos kutatást a totyogók szoptatásáról, legjobb, ha megosztod vele. ( A Breastfeeding Atlas egy ilyen jó hely, ahol találhatsz kutatásokat)

  Jacqui Maclean

 3. A legjobb házasságok nem állandó, hanem kiteljesedő kapcsolatok. Mind a férfiak, mind a nők változnak akkor, amikor szülők lesznek, és jó, ha felismerjük, hogy ez a változás velünk is megtörtént. Szerintem nekünk értékelnünk kell azt a fajta szülői szerepet, amelyet a társunk hoz a családba. Valószínűleg a kommunikáció a kulcs ahhoz, hogy egy kapcsolat erősödjön és ne szétessen.

  Sue Whitaker

HírLLLevél: 

témák: