Miért késleltessük a szilárd ételek bevezetését?

Egészségügyi és szoptatási szakemberek megegyeznek abban, hogy a legjobb, ha megvárjuk gyermekünk hat hónapos korát a szilárd ételek bevezetésének megkezdésével. A közelmúltban rengeteg kutatást végeztek ebben a témában, és a legtöbb egészségügyi szervezet frissítette ajánlásait, hogy azok megegyezzenek az érvényes kutatásokkal. Sajnos az egészségügyi dolgozók közül sokan nem naprakész információkkal szolgálnak a szülők számára, és nagyon-nagyon sok könyv sem naprakész.

A következő szervezetek ajánlják, hogy minden csecsemőt kizárólagosan szoptassanak (gabonaféle, gyümölcslé, víz és minden más adása nélkül) az első hat hónapban (nem az első 4-6 hónapban!):

  • WHO (Egészségügyi Világszervezet)
  • UNICEF
  • US Department of Health and Human Services
  • American Academy of Pediatrics
  • American Academy of Family Physicians
  • American Dietetic Association
  • Australian National Health and Medical Research Council
  • Royal Australian College of General Practitoners
  • Health Canada

A legtöbb kisbaba hat-kilenc hónapos korára jut odáig a fejlődésben, hogy készen áll a szilárd ételek fogyasztására. Egyes csecsemők számára hasznos lehet hat hónapos kornál későbbre tolni a szilárd táplálékok bevezetését; ha például a családban allergia fordul elő.

A szilárd táplálék késleltetésének okai

Bár az itt felsorolt okok némelyike feltételezi azt, hogy gyermekét szoptatja, vagy kizárólag anyatejjel táplálja, a szakemberek azt javasolják, hogy a tápszerrel táplált csecsemőknél is várjunk a szilárd ételek bevezetésével.

A szilárd táplálékok bevezetésének késleltetése nagyobb védelmet ad a betegségek ellen.

Bár a gyermekek mindaddig sok immunanyaghoz jutnak hozzá, amíg anyatejet kapnak, a legtöbb ellenanyagot mégis akkor kapják, amikor kizárólag szopnak a babák. Az anyatejnek ötvennél is több immunfaktorát ismerjük, és sok továbbiról valószínűleg még nem is tudunk. Egy tanulmány kimutatta, hogy azoknak a csecsemőknek, akiket több mint négy hónapig szoptattak, 40 százalékkal kevesebb fülfertőzésük volt, mint azoknak a szoptatott kisbabáknak, akik más táplálékot is kaptak az anyatej mellett. A légzőszervi betegségek megjelenésének valószínűsége a gyermekkor bármely szakaszában jelentősen csökken, ha a gyermek legalább 15 hetes koráig csak anyatejet kapott, és ezen időszak alatt semmilyen szilárd táplálékot nem adtak neki. (Wilson, 1998). Sok más tanulmány is azt találta, hogy minél inkább kizárólagosan szoptatták a kisbabákat, annál nagyobb mértékű volt a szoptatás egészségükre gyakorolt jótékony hatása.

A szilárd táplálékok bevezetésének késleltetése időt ad a csecsemő emésztőrendszerének a megérésre.

Ha a szilárd ételeket azelőtt kezdjük el adni, mielőtt a csecsemő szervezete felkészült arra, hogy feldolgozza azokat, akkor megemésztődésük elégtelen lesz, és kellemetlen reakciókat okozhatnak (emésztési rendellenesség, gáz, székrekedés, stb.). A fehérjeemésztés csecsemőkorban még nem teljes. A gyomorsav és a pepszin születéskor kezd kiválasztódni, és szintjük a következő három-négy hónapban emelkedik a felnőttkori értékekig. A hasnyálmirigyben termelődő amiláz enzim nem éri el a keményítők megemésztéséhez szükséges szintet nagyjából hat hónapos kor előtt, és a szénhidrát-emésztő enzimek mint a maltáz, az izomaltáz és a szukráz nem éri el a felnőttkori szintet kb. hét hónapos kor előtt. A fiatal csecsemőknek alacsony a lipáz- és az epesó-szintje is, így a zsíremésztés nem éri el a felnőttek szintjét 6-9 hónapos korig.

A szilárd ételek bevezetésének késleltetése csökkenti az ételallergia veszélyét.

Nagyon jól dokumentált tény, hogy a hosszan tartó kizárólagos szoptatás eredménye a kevesebb ételallergia. Születéstől kezdve nagyjából 4-6 hónapos korukig a gyerekeknek „nyitott” a bélrendszere. Ez azt jelenti, hogy a vékonybél sejtjei közötti réseken teljes makromolekulák is átjutnak, többek között teljes fehérjék és patogének, és ezek közvetlenül a véráramba kerülnek. Ez nagy hasznára van a szoptatott csecsemőnek, mert lehetővé teszi, hogy az anyatejben lévő hasznos antitestek sokkal közvetlenebbül jussanak a baba véráramába, de ez azt is jelenti, hogy más ételek nagy fehérjemolekulái (amelyek allergia veszélyének teszik ki a kisbabát), és betegségeket okozó patogének is könnyedén átjutnak. A csecsemő életének első 4-6 hónapjában, amikor a bélrendszer még nyitva van, az anyatej antitestjei (sIgA) bevonják a kicsi emésztőrendszerét, és passzív immunitást alakítanak ki, ezzel csökkentik a betegségek és az allergiás reakciók valószínűségét a bélhámsejtek közötti záródás megtörténte előtt. A csecsemő szervezete ezeket az antitesteket a hatodik hónap környékén kezdi termelni, és erre az időre már be kell fejeződnie a záródásnak.

A szilárd ételek bevezetésének késleltetése segít megóvni a csecsemőt a vashiányos vérszegénységtől.

A vaskiegészítés és vassal dúsított ételek bevezetése elsősorban az első hat hónapban rontja a vasfelszívódás hatékonyságát. Egészséges, időre született, 6-9 hónapos korig kizárólag szoptatott csecsemőkről kimutatták, hogy normális a hemoglobinszintjük, és megfelelő vasraktárakkal rendelkeznek. Egy tanulmányban (Pisacane, 1995) arra jutottak a kutatók, hogy a hét hónapig kizárólag szoptatott csecsemők (akik nem kaptak vaskiegészítést, vagy vassal dúsított gabonaféléket) magasabb hemoglobinszinttel rendelkeznek egyéves korukban, mint azok a kisgyermekek, akik hét hónapos koruk előtt már kaptak szilárd táplálékot. A kutatók nem találtak vérszegénységet egyetlen esetben sem a hét hónapig kizárólag szoptatott csecsemők körében, és arra a következtetésre jutottak, hogy a hét hónapig tartó kizárólagos szoptatás csökkenti a vérszegénység veszélyét.

A szilárd ételek bevezetésének késleltetése segít abban, hogy megóvjuk a csecsemőt a későbbi elhízástól.

A szilárd ételek korai bevezetése és a gyermekek szervzetének zsírtartalma, valamint a túlsúly között összefüggést találtak. (ld. Pl. Wilson, 1998).

A szilárd ételek bevezetésének késleltetése segít az anyának fenntartani a tejtermelést.

Tanulmányok megmutatták, hogy egy fiatal csecsemő számára a szilárd étel helyettesíti az anyatejet, nem pedig többletként jelentkezik, azaz a baba összességében nem vesz magához több táplálékot. Minél több szilárd ételt eszik, annál kevesebb tejet szopik, és a kevesebb tejfogyasztás kevesebb tej termelődését okozza. Azok a csecsemők, akik sok szilárd ételt fogyasztanak, vagy túl korán kapnak kiegészítő táplálékokat, hajlamosak a korai elválasztódásra.

A szilárd ételek bevezetésének késleltetése segít a családtervezésben.

A szoptatás a terhesség megelőzésében sokkal hatékonyabb, ha kizárólag szopik a baba, és minden táplálék- és szopási igényét a mellen elégíti ki.

A szilárd ételek bevezetésének késleltetése könnyebbé teszi a bevezetést.

Azok a csecsemők, akik később kezdenek szilárd ételt fogyasztani, már egyedül tudnak enni, és kisebb a valószínűsége annak, hogy allergiával reagálnak az ételekre.

Forrás
Fordította: Dénes Anna
Irodalom

HírLLLevél: 

témák: