Biztonságos együttalvás

A sajtóban mostanában egyre többet hallani, hogy nem biztonságos a csecsemővel egy ágyban aludni, mivel ez a baba véletlenszerű fulladásához vezethet. Az Amerikai Fogyasztói Termékek Bizottsága (CPSC) 1999-ben tette közzé egyik népszerű kutatásának eredményét, amely szerint az 1990 és 1997 közötti 8 éves időszakban 515 csecsemő halt meg véletlenszerűen a szülői ágyban. Ez 65 olyan halálesetet jelent évente, amit nem a hirtelen bölcsőhalál kategóriájába soroltak, amikor is a halál oka ismeretlen. Néhány konkrét esetet a helyszín ismeretében és a boncolás segítségével vizsgáltak ki. Ezek között volt olyan, amikor a csecsemő fulladását akaratlanul a szülő okozta, volt, hogy a baba a szivacs és az ágy fejtámlája illetve egyéb bútordarab közé szorult be, és az is előfordult, hogy a puha vízágyon való alvás vezetett fulladáshoz.

Ebből a tanulmányból a kutatók azt a következtetést vonták le, hogy csecsemőnek sosem lenne szabad felnőttel egy ágyban aludnia, mivel ez ránézve veszélyes. Ez egészen addig észszerű következtetésnek tűnik, amíg nem egészében vizsgáljuk meg a hirtelen bölcsőhalál jelenségét. A tanulmány által felölelt 8 éves időszakban összesen 34000 hirtelen bölcsőhalál következett be (évente átlagosan 4500). Ha évente 65 véletlen, nem hirtelen bölcsőhalálnak minősülő ágyban bekövetkezett haláleset történt, és a valódi bölcsőhalálok száma évi 4500-ra tehető, akkor a felnőtt ágyban véletlenül bekövetkező csecsemőhalál mindössze 1,5%-a az összes hirtelen bölcsőhalál esetnek.

Hiányzik két kritikus adat, amelyek segítségével meg tudnánk határozni a hirtelen bölcsőhalálnak, illetve bármilyen felnőtt ágyban bekövetkező halálnak a kockázatát szemben a gyerekágyban való alvás alatt bekövetkező halál kockázatával.

 • Az összes valóban hirtelen bölcsőhalálnak minősülő eset közül hány következik be felnőtt ágyban és hány a gyerekágyban?
 • Az Egyesült Államokban hány baba alszik a szüleivel együtt és hány gyerekágyban?

Az első kérdésre választ adó adatok rendelkezésünkre állnak, de vajon megvizsgálta-e ezeket valaha bárki is? Egy független kutató megtette ezt, és a CPSC-vel ellentétes következtetésre jutott, tehát szerinte az adatok azt támasztják alá, hogy a babával való együttalvás valójában BIZTONSÁGOSABB, mintha a baba egyedül aludna (lásd. Mothering Magazine Sept/Oct 2002.). A második kérdéssel kapcsolatban sokan azt gondolják, hogy nagyon kevés baba alszik a szüleivel közös ágyban, de nem szabad túl elhamarkodottan ilyen kijelentést tennünk. Valószínűleg elég sokan veszik maguk mellé hajnali 4 óra körül gyermeküket. Néhány tanulmány szerint a szülőknek több mint fele legalább az éjszaka egy részében együtt alszik a babájával. Továbbá azoknak a szülőknek a száma is figyelemreméltó lehet, akik a teljes éjszakát együtt töltik a csecsemőjükkel. A babával való együttalvás a világ legtöbb országában a normát jelenti, nem a kivételt. És milyen arányban fordul elő a hirtelen bölcsőhalál ezekben az országokban? Az 1990-es években Japánban ez az arány egytizede, Hong Kongban pedig 3%-a volt az Egyesült Államokon belüli számnak. Ez csak két példa. Egyes országokban valóban magasabb a hirtelen bölcsőhalál előfordulási aránya, ez azonban leginkább azon múlik, hogy a hirtelen bölcsőhalál meghatározása nem mindenhol azonos.

Egészen addig, amíg nem készül egy alapos felmérés, amely meghatározza a szüleikkel együtt alvó gyerekek számát és ennek viszonyát a szülői ágyban és a kiságyban bekövetkezett bölcsőhalálok számával, addig alaptalan azon kijelentés, miszerint a kiságyban való alvás biztonságosabb a gyerekek számára.

Ha kiderül, hogy a gyerekágyban bekövetkező hirtelen bölcsőhalálok száma jelentősen nagyobb, mint a szülői ágyban előfordulóké, valamint ehhez hozzátesszük, hogy a véletlen beszorulások és fulladások száma mindössze 1,5%-a az összes hirtelen bölcsőhalálnak, akkor a családi ágyban való alvás sokkal biztonságosabbnak mondható, mintha a babát külön ágyba fektetnénk.

Nem azt kell tehát mondanunk a szülőknek, hogy ne aludjanak a babájukkal, hanem meg kellene őket tanítani arra, hogy hogyan alhatnak együtt úgy, hogy az a csecsemő számára biztonságos legyen.

Az Amerikai Fogyasztói Termékek Bizottsága (CPSC) és a Fiatal Termékelőállítók Társasága (JPMA) közös kampányt folytat 1999-es, 2000-es és 2001-es adatokra támaszkodva. Ebben a három évben 180 nem hirtelen bölcsőhalálnak minősített felnőtt ágyban bekövetkezett halálesetet regisztráltak. Ez évente kb. 60 esetet jelent hasonlóan a 1990 és 1997 közötti statisztikák számaihoz. Összesen hány hirtelen bölcsőhalál történt ebben a három évben? Kb. 2600 évente. Az előző évtizedhez képesti csökkenés a „háton alvás” jelszavú kampánynak tulajdonítható, amely arra hívta fel a szülők figyelmét, hogy csecsemőjüket a hátára fektetve altassák. Tehát az elmúlt három évre visszatekintve a nem hirtelen bölcsőhalálnak minősített halálesetek száma 2%-a az összes hirtelen bölcsőhalálnak.

Érdekek ütközése?

Ki áll az új kampány mögött, ami a gyermekükkel való együttalvástól óvja a szülőket? A JPMA, ami szintén támogatja ezt a kezdeményezést, nem más, mint gyerekágy-gyártóknak a szövetsége. Ez óriási érdekellentétet jelent. Valójában a kampány a JPMA érdekeit szolgálja.

Mit mond a kutatás?

A Mothering című folyóirat 2002. szeptember-októberi száma egy olyan tanulmányt közöl, ami az egész világra kiterjedően vizsgálta a biztonságos alvás kérdését, benne neves szakértők által készített tanulmányok sora található. És mi a folyóirat következtetése ezen kutatás alapján? Az, hogy a babával való együttalvás nem egyszerűen biztonságos, hanem tulajdonképpen sokkal biztonságosabb, mintha a csecsemő a kiságyban aludna. A kutatás szerint azoknak a csecsemőknek, akik gyerekágyban alszanak, kétszer akkora az esélyük, hogy alvással kapcsolatos halált szenvedjenek el, mint azoknak a társaiknak, akik a szüleikkel alszanak.

A biztonságos alvás oktatása.

Támogatom a CPSC-nek a biztonságos alvás kérdésének kutatására és a hirtelen bölcsőhalál előfordulásának csökkentésére tett erőfeszítéseit, de úgy érzem, máshogy kellene megközelíteni ezt a kérdéskört. A gyermekükkel való együttalvástól elriasztó kampány szervezése helyett, arra kellene inkább megtanítani a szülőket, hogy hogyan alhatnak biztonságosan együtt csecsemőjükkel, ha ők ezt szeretnék.

Íme néhány példa arra, hogy mire lehet felhívni a szülők figyelmét a biztonságos családi ággyal kapcsolatban:

 • Akkor is tegyünk óvintézkedéseket annak érdekében, hogy a baba ne guruljon le az ágyról, ha tudjuk, hogy ez ritkán szokott előfordulni az édesanyjuk mellett alvó babákkal. A hőérzékelő rakétákhoz hasonlóan ugyanis a babák automatikusan a meleg test irányába mozdulnak. A biztonság kedvéért azonban, a babát érdemes az anya és egy védőkorlát közé fektetni vagy a matracot egészen falig tolni, a babát pedig az anya és a fal közé tenni. A rugalmas anyagú hálószerű védőkorlát jobb, mint a rácsos, mert ez utóbbiba beszorulhat a baba lába vagy feje. Győződjünk meg arról, hogy a védőkorlát és a matrac között nincs rés, amibe a baba besüllyedhetne.
 • Tegyük a babát az anya oldalára, ne az apa és az anya közé. A közös alvással kapcsolatban megkérdezett anyák azt mondták, hogy alvás közben annyira tudatában vannak fizikailag és lelkileg is gyermekük jelenlétének, hogy szinte elképzelhetetlen, hogy ráfeküdjenek. Az apák egy része azonban nem ennyire érzékeny a baba jelenlétére alvás közben, így elképzelhető, hogy ők véletlenül ráfordulnak a babára vagy a kezüket ráejtik. Pár hónapnyi együttalvás után azonban bennük is kifejlődik a babájuk jelenléte iránti érzékenység.
 • A babát a hátára fektessük.
 • Használjunk nagy méretű ágyat. Egy hatalmas ágy néha a leghasznosabb bababútornak bizonyul. Ha egy éppen két személy számára kényelmes franciaágyunk van, akkor az egyébként rácsos ágyra vagy más kevésbé szükséges bababútorra szánt pénzünket költsük inkább egy biztonságos és kényelmes nagyméretű családi ágyra.
 • Néhány család akkor alszik jobban, ha a szülők olyan közel vannak a babához, hogy bármikor meghallják és megérinthetik a picit, de mégsem közös ágyban töltik az éjszakát. Náluk a szülői ágyhoz illesztett külön fekhely lehet a biztonságos megoldás.

Néhány kerülendő dolog:

 • Ne aludjon a gyermekével ha:

  1. bármilyen olyan szer (alkohol, nyugtató, drog) hatása alatt áll, amely csökkenti a baba jelenléte iránti érzékenységét. Ezek a szerek csökkentik az ember ébreszthetőségét.
  2. Ön rendkívül kövér. A kövérség önmagában is okozhat légzéskihagyást az anyánál, ezen kívül pedig a nagy mellek és a hatalmas zsírpárnák a baba számára kockázatot jelentenek a fulladás szempontjából.
  3. Ön a kialvatlanságtól teljesen kimerült. Ez az állapot szintén csökkenti az ébreszthetőséget és a baba iránti érzékenységet.
  4. a babáját süppedős, puha felületen szoptatja, például vízágyon vagy kanapén. Egy kimerült anya szoptatás közben könnyen elalhat és ráfekhet a babájára.
  5. Ön csak felügyel a babára, hiszen ebben az esetben az Ön baba iránti érzékenysége és ébreszthetősége nem olyan, mint az édesanyáé.
 • Kilenc hónapnál fiatalabb csecsemőt ne altasson együtt nagyobb testvéreivel. Az alvó gyerekek nincsenek annyira tudatában egy pici babának, mint a szülők, a túl kicsi és zsúfolt alvóhely pedig nem biztonságos egy pici baba számára.
 • Ne aludjon el babájával a heverőn, mivel ennek háttámlája és a felnőtt közé beszorulhat a baba, illetve a feje besüppedhet a heverő puha felületébe vagy a párnákba.
 • Vigyázzon, hogy a baba ne melegedjen túl, ne bugyolálja be túlzottan, különösen akkor ne, ha a baba a szülőkkel alszik, hiszen a közelben lévő meleg testek plusz hőforrást jelentenek a számára.
 • Ne viseljen olyan fehérneműt, amelyen 20 cm-nél hosszabb megkötők vannak, valamint hosszú, lógó ékszereket se, mivel ezekbe beleakadhat a baba.
 • Kerülje az erős kozmetikai szereket (hajspray, dezodor, parfüm), mivel ezek nemcsak elnyomják a baba által megszokott és szeretett természetes anyai szagokat, de irritálhatják és el is dugíthatják a baba parányi orrjáratait.

A szülőknek a józan eszüket kell használniuk, amikor az együttalvásról döntenek. Bármi, amitől a szülők mélyebben alszanak, illetve bármi, ami megváltoztathatja alvásuk jellegét, a csecsemő biztonságára is kihatással lehet. Majdnem minden általam ismert és vélhetően, de nem bizonyítottan, ráfekvés okozta halálnak minősített eset elkerülhető lett volna, ha a szülők hallgatnak a józan ész sugallta alvási gyakorlatra.

A lényeg tehát, hogy nagyon sok szülő alszik együtt gyermekével. A közös alvás biztonságosan is megvalósítható, ha a megfelelő óvintézkedéseket megtesszük. A kérdés nem az kellene, hogy legyen, hogy vajon „biztonságos-e a babával együtt aludni?”, hanem inkább az, hogy „hogyan alhatunk biztonságosan együtt a babával”. Mielőtt az egészségügyiek ítéletet hoznak a családi ágyban való alvás biztonságosságáról, azelőtt mindenképpen meg kell vizsgálni azokat az adatokat, amelyek a hirtelen bölcsőhalálnak a családi ágyban, illetve a gyerekágyban való előfordulási arányait tükrözik.

William Sears
Fordította: Verdes Dóra
Forrás

HírLLLevél: 

témák: