Öt ok, amiért a „többemberes” babák máshogy alszanak

„Miért van az, hogy a „többemberes” (nagyigényű) babák mindenből többet igényelnek társaiknál, kivéve az alvást?” - kérdezte egyszer tőlem egy fáradt anyuka. Amíg meg nem született az első „nagyigényű” babánk, addig azt gondoltam, hogy ezek a gyerekek a nap végére kimerülnek és végül valóban több alvásra van szükségük; ha nekik nem is, a szüleiknek azonban bizonyosan. Egy fáradt apuka egyszer azt mondta: „Ha alvásról van szó, én igazán nagyigényű apa vagyok.” Lássuk, miért mások a többemberes babák alvási szokásai!

1. Eltérő temperamentum

A többemberes babák nappali és éjszakai nyugtalansága, nyughatatlansága mögött a személyiségükre jellemző feszült figyelem áll. Náluk a napközben tanúsított nagyfokú érzékenység alvási szokásaikban is tükröződik. Környezetük felé tanúsított állandó aktivitásuk és kíváncsiságuk éjszakai éberséget és ébrenlétet eredményez. Úgy tűnik, ezekben a babákban egész nap valami éber belső fény világít és ezt éjszakára sem könnyű leoltani.

2.Eltérő ingerküszöb

Elgondolkoztunk valaha azon, hogy miért van az, hogy néhány csecsemő egy zajos összejövetel közepette is könnyen elalszik és nem is ébred fel, míg mások arra is felriadnak, ha lábujjhegyen osonunk el az ágyuk mellett? Ez azért van, mert minden babának különböző az ingerküszöbe, ami pedig azt határozza meg, hogy mennyire képesek kizárni a zavaró ingereket. Néhány baba csodálatos képességgel rendelkezik a zavaró ingerek kizárására, mintha egyszerűen így határoznának: „nem tudok mit kezdeni ezzel a nagy zűrzavarral, inkább kikapcsolok.” És elalszanak. A nagyigényű babák alvással nem képesek a túlzott mértékű ingerekkel szemben védekezni, ők túlreagálják azokat.
Az éretlen ingerküszöb nem csak az elalvásban akadályozza a babákat, hanem alvásuk közben is megzavarja őket. Az érettebb ingerküszöbbel rendelkező babák átaludhatnak néhány kisebb kellemetlenséget, mint például azt, hogy fáznak, melegük van, kicsit éhesek vagy még akár azt is, hogy egyedül érzik magukat. Ezek az éjszakai kellemetlenségek azonban a nagyon érzékeny babákat felébresztik.

3.Eltérő mértékű alkalmazkodási képesség

A többemberes babák nem alkalmazkodnak könnyen. Nem igazán hajlandók sebességet váltani. Kézből autósülésbe, onnan megint kézbe és aztán bele a bevásárlókocsiba, mindez számukra nagyon nehéz. Az ébrenlét és az alvás közötti átmenet egy igen jelentős váltás, éppen azok egyike, amelyiket ezek a babák nem tudnak megtenni segítség nélkül. Míg vannak csecsemők, akiket le lehet tenni a bölcsőbe, és egyszerűen elalszanak, addig a nagyigényű babáknak mélyen aludniuk kell, mire az ember le tudja őket tenni. Az ilyen típusú gyerekeknél később is előfordul, hogy nehezen merülnek álomba szülői segítség nélkül, éppen azért, mert agyuk ilyenkor is intenzíven dolgozik.

4.Eltérő mértékű alvási érettség

A fiatal csecsemők alvási idejük nagy részét felületes alvásban, úgynevezett gyors szemmozgásos (REM) fázisban töltik, amiből könnyen felébreszthetők. Éjszaka váltakozva kerülnek mély és felületes alvási fázisba, minden órában kétszer váltanak e két fázis között. Ezek az átmenetek érzékeny szakaszok, ilyenkor könnyen felébredhetnek. Ahogy a babák nőnek, a mély alvási szakaszok hossza is nő, így aztán 4-6 hónapos kor körül hosszabb időszakokat képesek átaludni. A többemberes babáknak azonban hosszabb időre van szükségük, hogy ugyanazon érettséget elérjék az alvás területén. Ők hajlamosabbak a két alvási fázis közötti átmenetben felébredni. Ennek ellenére a mély alvási fázisban gyakran úgy tűnik, hogy ágyúszóval sem lehetne őket felébreszteni. Ezek a csecsemők képesek több időt tölteni a mély alvási fázisban, mégsem alusszák át az éjszakát olyan hamar, mint kevésbé érzékeny társaik.
„Hamarosan felismertem, hogy gyermekem alvási problémája igazándiból a társadalom problémája, amely azzal a téves elvárással él, hogy a babáknak át kell aludniuk az éjszakát. Az én gondom pedig az volt, hogy ő nem úgy aludt ahogy azt én vagy a kulturális normák elvárták volna.”

5.Eltérő éjszakai igények

A folyamatos testkontaktus iránti igény, illetve az önmaguk megnyugtatására való képtelenség nemcsak nappal jellemző a nagyigényű babákra, hanem éjszaka is. A nap 24 órájában ugyanazt a biztonságérzetet követelik ki maguknak, amit leginkább az édesanyjukkal való szoros fizikai együttlét és együttalvás adhat meg számukra. Nem hajlandók erről lemondani még egy nagyon vágyott szundítás erejéig sem. Úgy tűnik, napközben és éjjel is egy, az anyaméhre emlékeztető közegre van szükségük. Azonban - pusztán a következetlenség kedvéért - ezeket a csecsemőket az idő előrehaladtával a család többi tagjának testi közelsége egyre könnyebben fel tudja ébreszteni. A szeparációs félelem is fokozottan jelentkezik náluk, ami szintén elalvás körüli problémákhoz vezet később.
„Még mellettem sem volt hajlandó elaludni. Egyszerűen rajtam kellett, hogy aludjon.”

Dr. William Sears
Fordította: Verdes Dóra

Az eredeti cikk a www.askdrsears.com weboldalon található.

HírLLLevél: 

témák: