Alvás-tréning - szoptató anyáknak nem ajánlott!

Amióta szülői kézikönyvek tolakodtak be a családi hálószobába, szerzők tömegei kínálnak mágikus eszközöket, amelyekkel – ígéretük szerint - a gyerekek rávehetők arra, hogy átaludják az éjszakát és a szülők számára kényelmes ritmus szerint éljenek. Noha a gyerekek rengeteg csodálatos tulajdonsággal rendelkeznek, ez utóbbi nem éppen rájuk jellemző. Óvakodjunk attól, hogy valaki más által kidolgozott edzési módszert alkalmazzunk saját gyermekünk elaltatásához és megjósolható napirendhez igazításához!

Az ilyen módszerek többsége valamilyen változata a gyermek sírni hagyásának. Mielőtt bárki módszerét is kipróbálnánk, futtassuk azt át saját ösztönös bölcsességünkön. Észszerű a tanács? Passzol saját gyermekünk temperamentumával? Egyáltalán jól hangzik a számunkra?

A legtöbb baba-edzési módszer alkalmazásával abba a hibába eshetünk, hogy érzéketlenné válunk a csecsemő jelzéseire, különösen akkor, ha a „hagyjuk sírni a gyereket” típusúról van szó. Ezek a módszerek ahelyett, hogy segítenének megfejteni a gyerek jelzéseit, arra sarkallnak, hogy figyelmen kívül hagyjuk azokat. Sem az édesanya, sem a baba nem tanulhat belőlük semmi jót.

Ha a jelenlegi nappali vagy éjszakai menetrend nem megfelelő a számunkra, akkor érdemes azon elgondolkozni, hogy saját magunkban vagy saját életvitelünkben min lehetne változtatni, ami megkönnyítheti számunkra gyermekünk igényeinek kielégítését. Ez jobb megközelítés, mintha azonnal a gyereket próbálnánk megváltoztatni. Egyébként is, az ember a saját reakcióit tudja befolyásolni, gyermekének reakcióit nem.

Használjuk józan ítélőképességünket azokkal a tanácsokkal kapcsolatban, amelyek egy „éjszakát átalvó kényelmes babát” ígérnek, annál is inkább, mivel ezek a módszerek azt a veszélyt rejtik magukban, hogy távolságot teremtenek anya és gyermeke között, és aláássák az egymás iránti kölcsönös bizalmat. Felszínesen nézve a baba-edző módszerek könnyebbséget hoznak, de ez csupán rövid távú haszon hosszú távú veszteséggel. Az anya így elszalasztja a lehetőségét annak, hogy igazán megismerje és megértse gyermekét, a gyermek pedig elveszti azt a lehetőséget, hogy teljes bizalmat tápláljon a róla gondoskodók felé. Az anya ilyenkor saját biológiai jelzései és ítélete helyett olyanok tanácsát követi, akiknek sem biológiai, sem gondozói kötődésük nincs a gyermekhez.
A sírni hagyásos módszer alkalmazása attól is megkíméli az anyát, hogy az éjszakai ébredések esetleges orvosi és fizikai okai után kutasson, mint például a refluxbetegség vagy az étel allergia.

Maradjon rugalmas! Nincs olyan módszer, ami mindig minden babával működik, de olyan sem, amelyik ugyanannál a babánál minden alkalommal beválik. Ne tartson ki egy rossz kimenetelű kísérletnél! Ha az „alvásprogram” nem működik a családjában, egyszerűen hagyja el!
Kívülállók tanácsa helyett kövesse inkább a szívét, és Ön és a babája végül egész biztosan ki fogják alakítani az Ön családja számára megfelelő éjszakai menetrendet.

Dr. William Sears

Fordította: Verdes Dóra

Az eredeti cikk a www.askdrsears.com weboldalon található.

HírLLLevél: 

témák: