Ne mikrohullámú sütőben melegítsük az anyatejet!

Egy mikrohullámú sütő hihetetlenül praktikus tud lenni, hiszen egyszerűen és gyorsan felolvaszthatjuk, megmelegíthetjük vagy akár meg is főzhetjük benne az ételt. A mesterséges csecsemőételeket is felmelegíthetjük a mikróban, az anyatej kiolvasztására és felmelegítésére azonban nem alkalmas.

Az anyatejet lehetőleg mindig nagyon kíméletesen kell kiengedni és felmelegíteni. Több oka is van annak, miért nem tanácsos mikrót használni az anyatej melegítéséhez és kiolvasztásához.
A mikróban nem lehet egyenletesen felmelegíteni az anyatejet, s ha nem keverjük el alaposan, akkor megégetheti a csecsemő száját, nyelvét vagy lenyeléskor a nyelőcsövét (ez természetesen a tápszerek felmelegítésére ugyanúgy igaz).
Míg a forrázást kellő körültekintéssel megakadályozhatjuk, azt azonban nem, hogy az anyatej értékes tápanyagai elvesszenek.
Az anyatej mikróban történő felmelegítésekor már egészen alacsony hőmérsékleten (20-25 fokon) csökken a lizozim valamint az IgA, IgM és IgG mennyisége.
77 fokos hőmérsékletnél az immunglobulinok teljes inaktiválódása mutatható ki. Az IgA és a lizozimtartalom csökkenése olyan baktériumok elszaporodásához vezethet, mint például az Eserichia coli. Az anyatej baktériumölő hatását a mikrohullám jelentősen károsítja. Minél magasabb a hőmérséklet, annál több negatív hatás éri az anyatej fertőzésekkel szembeni kedvező tulajdonságait.
Ezen kívül a telítetlen zsírsavak, a lactoferrin és a limphocyták is károsodhatnak a mikrohullám hatására.
Egyértelműen csökken az anyatej C-vitamin tartalma, ha mikrohullámú sütőben melegítik. A B12 vitaminra gyakorolt hatás még nem bizonyított egyértelműen, de a tehéntejjel végzett kísérletek során ez a vitamintípus inaktív B12-re bomlott.
A fentieket figyelembe véve az anyatej felengedéséhez és melegítéséhez mindig a legkíméletesebb eljárást válasszuk, például keringetett levegővel működő elektromos üvegmelegítőt, vagy vízfürdőt alkalmazzunk. Ezeknél a berendezéseknél pontosan beállítható a hőfok, s így elkerülhető a túlmelegítés. Ha gyorsan akarunk végezni, akkor egyszer-egyszer akár meleg folyóvíz alatt is felmelegíthetjük a tejet.
Az etetés előtt jól rázzuk össze a tartóedényt és ellenőrizzük még egyszer a tej hőmérsékletét.

Denise Both

Megjelent:buLLLetin 2003/3

Fordította: Somogyi Boglárka

HírLLLevél: 

témák: