Indukált laktáció, avagy az örökbefogadott babák szoptatása

Lehet-e örökbefogadott babát szoptatni?

Igen, lehet. A történelemben rengeteg példa van arra, amikor egy árva kis csecsemőt az örökbefogadó szülő szoptatott.

Milyen előnyei vannak a szoptatásnak?

Az anyatej a legtökéletesebb csecsemőtáplálék. Minden fontos tápanyagot a megfelelő mennyiségben tartalmaz, könnyen emészthető, nem okoz szorulást, a szoptatott babák hasa ritkábban fáj, magas az ellenanyagtartalma, így véd a különböző betegségek, fertőzések ellen. Betegség esetén a szoptatott babákat ritkábban fenyegeti a kiszáradás veszélye, a gyógyulás pedig felgyorsul. Az anyatejes táplálás csökkenti a későbbi gyermekkorban és a felnőttkorban kialakuló betegségek esélyét, úgymint az allergia, asztma, elhízás, gyermekkori cukorbetegség valamint a korai bölcsőhalál veszélyét. A mindkét mellből szoptatott babák kéz-szem koordinációja javul. A szoptatás elősegíti a megfelelő állkapocs-, fogazat- és beszédfejlődést.

A szoptatás egyben lelki táplálék is. Az igény szerint szoptatott babák kiegyensúlyozottak, a gyakori testkontaktus elősegíti az anya és gyermeke közötti kötődés korai kialakulását. Az anya hamarabb megérti a kisbaba jelzéseit, a szoptatás megnyugtatja a fáradt, nyűgös, beteg csecsemőt. Az anyamellen való szopizás a megnyugvást, a közelséget, a biztonságot jelenti számára.

Hogyan fogjunk hozzá?

Kezdjünk el fejni 2-4 héttel a baba érkezése előtt! A leghatékonyabb az elektromos, automata, dupla mellszívó. Rendszeresen, 2-2,5 óránként, alkalmanként 5-15 percig fejjük mindkét mellet, először 5 perccel kezdve, majd fokozatosan emelve az időtartamot! Éjjel csak akkor fejjünk, ha pár napon belül megérkezik a baba!

Hagyjuk abba a fejést, miután a kisbaba megérkezett és csak szoptassunk!

Mennyi tej termelődik?

Vannak olyan örökbefogadó anyák, akik egy idő múlva annyi tejet tudnak termelni, amennyi a kisbaba teljes táplálékszükségletét fedezi. Ez főként a fejlődő országokban és a természeti népekre jellemző, akik bátran mellre teszik és szinte egész nap szoptatják a babájukat. A tej ugyanis a szopás hatására termelődik. A tejtermelés a kereslet-kínálat elvén alapul: minél többet szopik a baba, annál több teje lesz a mamának.

Vannak olyan anyák, akiknek egyáltalán nem indul be a tejelválasztásuk.

A leggyakoribb eset azonban az, amikor az örökbefogadó anyának valamennyi teje termelődik, s ez elegendő lesz a kisbaba táplálékszükséglete 25-75%-ának fedezésére. A fennmaradó mennyiség pótlására lesz szükség. A pótlás vagy más anya tejével történjék vagy tápszerrel.

Hogyan adjuk a pótlást?

Lehetőleg ne cumisüvegből. A cumi, a cumisüveg és a bimbóvédő használata cumizavart eredményezhet. A rugalmas, puha anyamellet egészen más technikával szopizzák a babák, mint a kemény, mesterséges cumit. A mellet úgy kell bekapni, hogy nem csak a bimbót szopogatják, hanem az areola (bimbóudvar) nagyobb részét is beveszik a szájukba. Alatta helyezkednek el a tejöblök, amelyek a tejet "tárolják". A bimbóban nincs tej, a tejmirigyekben termelődött tej a tejcsatornákon keresztül jut el a tejöblökbe, ahonnan a baba szívó, préselő mozdulatokkal nyeri azt ki. Ahhoz, hogy ez a szopás hatékony legyen, a baba nagyra tátja a száját, jó mélyen veszi be a bimbót és az areola nagyobb részét, vákuum keletkezik, a bimbó ellapul, hozzápréselődik a szájpadhoz. Ezzel a technikával olyan hatékonyan szopik a kisbaba, hogy a megfelelő ingerek eljutnak az agyalapi mirigyhez, ennek hatására prolaktin termelődik, amely a tejképződést beindítja.

A mesterséges cumit nem tudja a csecsemő ezzel a technikával szopni. Abból folyamatosan jön a tej, tehát a baba, ha nem akar fuldokolni, befogja a nyelvével a lukat, amíg levegőt vesz, újra szív, befogja, stb. Közben a fogínyével tartja a cumit. Az a baba, amelyik az anyamellet ezzel a technikával próbálja szopni, nem ér el eredményt. A bimbóvédőre és a játszócumira is igaz, hogy nem tudja a baba ugyanazzal a technikával szopni, mint a puha, rugalmas anyamellet. A kicsi nem jut elég tejhez, nem jut elég inger a prolaktin termelődéséhez, apadni fog a tej. A kisbaba súlygyarapodása is lassul, megállhat, hiszen nem jut hozzá megfelelő mennyiségben a tápláló hátsótejhez, ami a hatékony szopás eredményeként ürül. Ráadásul sok kisbabát már az első cumihasználat annyira megzavar, hogy többé nem, vagy csak nagyon nehezen fogadja el az anyamellet.

Vannak olyan babák, akiket egyáltalán nem zavar meg a cumi, és olyanok is, akiknél hetek, akár hónapok múlva jelentkezik először a probléma.

Legjobb, ha a pótlást a Szoptanít vagy az SNS készülék segítségével kapja a csecsemő. Az eredeti, angol neve supplementer vagyis hozzátápláló. Ez a készülék abban segít, hogy amíg nem indul be a tejtermelés, vagy kevés a tej, addig a pótlást ezzel adjuk a babának, megelőzve a cumizavart. A tej egy kis csövön keresztül áramlik, amelyet a mama mellére kell erősíteni. Így a baba akkor is stimulálja a mamája mellét, ha abban még nincs tejcsi, s közben hozzájut a táplálékhoz. Cumizavaros vagy sztrájkoló babák, akik nem fogadják el az anyamellet, nem veszik hasznát a hozzátáplálónak, náluk először a kialakult problémát kell orvosolni.

Jó tudni!

  • Minél fiatalabb és egészségesebb a baba, annál valószínűbb, hogy menni fog a szoptatás.
  • A laktáció beindítása idő- és energiaigényes, ezért kérjünk segítséget a házimunkában, egyéb kötelezettségeinket csökkentsük minimálisra!
  • Legyenek reális elvárásaink: ne a tej mennyiségén legyen a hangsúly, hanem a szoptatás adta testi és lelki közelségen!
  • Az apa támogatása nagyban segíti a szoptatás sikerét.
  • Próbáljunk kapcsolatba kerülni más, az örökbefogadott babájukat szoptató családokkal!
  • Minél előbb vegyük fel a kapcsolatot a La Leche Ligával, ahonnan gyakorlati tanácsot kaphatunk még a szoptatás megkezdése előtt, valamint később, ha probléma merül fel!
  • A szoptatásban az az egyik legnagyszerűbb dolog, hogy szinte semmi sem visszafordíthatatlan.

Rózsa Ibolya

HírLLLevél: 

témák: