Rettenetes Tanácsok (3)

Egy mama meséli: Amikor a doktornénink megnézte a 3 hónapos babámat, aki remekül szopizott és havonta több, mint egy kilót hízott - azt mondta, a súlyfejlődésével meg van elégedve, csak nem találja a gyereket elég hurkásnak, ezért adjak neki tápszert szoptatások előtt. De hogy ne legyen túl nagy a térfogata a tápszernek, és ne legyen vele tele a baba pocakja, csak egy kevés vízben oldjam fel és úgy adjam oda neki ezt a pempőt.

Mit mond az LLL: A csecsemők átlagos súlygyarapodása az első 3-4 hónapban 113-227g között van hetente. Az említett kisbaba gyarapodása jóval az átlag fölött van, aggodalomra és főleg tápszeres pótlásra tehát semmi szükség még akkor sem, ha nem tűnik túl hurkásnak.

Ha bármikor szükségessé válik a pótlás egy-egy esetben, azt mindig a szoptatások UTÁN adjuk, hiszen nem az a cél, hogy elapadjon a mama teje, és a kisbaba elteljen a tápszerrel. A tápszerek használati utasítása pedig egyértelműsíti, hogy milyen arányban kell hígítani a koncentrátumot vagy a port, ettől eltérni nem szabad.

Mama: A kisfiam 3,5 kilós súllyal született, majd az első másfél hónapban több, mint másfél kilót hízott, igény szerint szopott, egész nap mellen volt. A doktornő ezt így nem találta sem elfogadhatónak, sem jónak, ezért fogyókúrát javasolt. Csak négy óránként lehet mellen a baba és max. húsz percig, ezt tanácsolta. Eltelt egy hónap, babám gyarapodása aggasztóan lelassult. A doktornéni tudta, miért történt ez így: "Nem elég neki az anyatej, ez abból is látszik, anyuka, hogy egész nap sír a gyerek! Mérje meg minden szopás után, és ha nem evett 150 grammot, egészítse ki ennyire és ennyire tápszerrel. És fejjen minden szoptatás után. Ha sikerül valamit kifejni, azt tegye cumisüvegbe, és adja be a gyereknek!" Ekkor az orvosi tanácsra tápszeres pótlásba kezdtem. Szopi után addig etettem tápszerrel, amíg a kicsim nyelte. Az anyatej mennyisége tovább csökkent. A kisbabám viszont továbbra is nagyon sírós, egész nap tesszük-vesszük, cumit kap, hogy elteljen az előírt négy óra a szopások közt, és kibírja valahogy. Most négy hónapos és nincs tejem!

LLL: A másfél kiló gyarapodás az első másfél hónapban nagyon jó! Az pedig, hogy egy újszülött kisbaba szinte egész nap mellen van, és igény szerint szopik, természetes és helyes gyakorlat.

Az időhöz kötött szoptatás, a szoptatási idő hosszának korlátozása, a felesleges tápszeres kiegészítés vezetett az anyatej mennyiségének csökkenéséhez, és a kisbaba gyarapodásának lelassulásához. A cumisüvegből történő pótlás helytelen szopási technika kialakulását, cumizavart okozhat, sőt, a kisbaba akár el is utasíthatja a szopást.

Szerencsére még innen is van visszaút: a mama bújjon ágyba a kisbabával néhány napra, felejtse el a háztartást és szoptassa a kisbabát egész nap, igény szerint. Hagyja el a cumit! A tápszeres pótlást csak fokozatosan szabad elhagyni, addig is pohárból vagy kiskanállal kaphatja a baba. Figyeljen a helyes mellretételre, hogy a baba jól harapjon rá a mellre, ne csak a bimbót szopogassa. Figyelje a pisi, kakis pelusokat: legalább 4-6 pisis pelus azt jelzi, hogy elegendő folyadékhoz jutott a kisbaba; ezenkívül naponta legyen szép sárga, anyatejes széklete (a tápszeres pótlás elhagyásáig még zöldes lehet), illetve ha már szépen gyarapszik a csecsemő és nem kap pótlást, akkor akár 7-10 naponta is lehet széklete: ez a 6 hetesnél idősebb, kizárólag szoptatott babáknál normális.

Mama: Ikerbabáimat császármetszéssel szültem spinális anesztéziában (gerincvelői érzéstelenítésben, -a szerk.). A szoptatás rendben ment, de másnap vagy harmadnap posztpunkciós fejfájásom lett, amire Ibuprofent kaptam. Ekkor eltiltottak a szoptatástól: a tejet le kell fejnem és a csapba öntenem, a kisbabáim pedig cumisüvegből tápszert kapnak. Tényleg nem szabad ezt a gyógyszert szedni szoptatás alatt? És hogyan fejjek?

LLL: A La Leche Liga tanácsadói orvosi tanácsot nem adhatnak, így azt sem mondhatják meg, hogy az anyuka szedheti-e a gyógyszert vagy sem szoptatás alatt. Az erre vonatkozó szakirodalom azonban rendelkezésükre áll, és felolvashatják a mamának az adott gyógyszerre vonatkozó információt. A döntés joga pedig az anyáé.

A szakirodalom szerint (forrás: Dr. Thomas Hale Medications and Mother's Milk, 2002. évi kiadás) az Ibuprofent gyakran alkalmazzák csecsemők lázának megszüntetésére, az anyatejbe pedig csekély mennyiség jut át még akkor is, ha a mama magasabb dózisban szedi. Gyógyszerveszélyességi kategória: L1 (Jelentése: a legbiztonságosabb; olyan gyógyszerek, amelyeket már sok szoptató anya szedett; amelyeknek nagyszámú szoptató anyán végzett megfigyelések során nem volt a szoptatott csecsemőre nézve káros hatásuk, bármilyen káros hatás kialakulásának esélye gyakorlatilag nulla; vagy a szer a csecsemő szervezetében gyakorlatilag nem hasznosul.) Az Amerikai Gyermekorvosi Akadémia jóváhagyta az Ibuprofen szedését szoptató anyák számára.

Amennyiben a mama a gyógyszer szedése és a szoptatás mellett dönt, úgy a fejés feleslegessé válik. Ha viszont mégis szeretné lefejni a tejet, úgy érdemes megtalálni a számára legmegfelelőbb mellszívót és legalább 3 óránként (tehát naponta 6x) 20-20 percig fejni mindkét mellből, de az LLL egyik tájékoztató füzetének segítségével a kézi fejés (Marmet-módszer) is könnyen elsajátítható.

(Megjegyzés: Sajnálatos, hogy orvosai nem néztek utána ennek a gyógyszernek, megfosztották az egyébként időre született, egészséges ikreket a kolosztrumtól, a szoptatás lehetőségétől, a cumis etetéssel pedig kockáztatták a szoptatás további folytathatóságát.)

Szerkesztette: Rózsa Ibolya

HírLLLevél: 

témák: