Táplálék a pocaknak, vigasz a léleknek

A szoptatás nemcsak a kisbaba táplálására szolgál, hanem a gyermek testi és lelki szükségleteinek kielégítésére is. Táplálék és vigasz a kis csecsemőnek éppúgy, mint a totyogó nagyobbnak. Gyógyír, amely nemcsak az üres pocakot tölti meg, de ápolja a csöpp lelken esett sérüléseket is. Olyan ez, mint egy paradicsomi állapot, egy szerelmetes ölelés anya és gyermeke között. Világszerte, Skandináviától Amerikán át Indonéziáig, mindenhol természetes látvány a gyermekét szoptató édesanya. Nyilvános helyeken, például éttermekben, repülőtereken, parkokban, áruházakban mindenütt biztosított egy nyugodt zug, ahol összebújhatnak. Nálunk, Magyarországon a szoptatás és a bababarát környezet még nem ennyire elfogadott része életünknek.

Ezek a kérdések is napirendre kerültek augusztus elején a Margitszigeten, az immár hagyományos „Séta a szoptatásért” címmel megrendezett, figyelemfelkeltő rendezvényen. A sokszínű programon, melyet a La Leche Liga (LLL), és a Szoptatásért Magyar Egyesület (SZME) szervezett, olyan fontos, a várandós és kisbabás mamákat érdeklő témák is szóba kerültek, mint például a kisbabák éjszakai igényei, a hozzátáplálás kérdésköre, vagy az, hogy mit jelent anyává válni, s közben nőnek is maradni. Szoptatási tanácsadás, a sajátos problémák és kérdések megbeszélése éppúgy helyet kapott a rendezvényen, mint a gyermekrajz verseny, vagy például babahordó kendő bemutató. Sor került a Kismama magazin és a LLL közös fotópályázata értékes nyereményeinek átadására, s a „szoptatási és várandós tesztek” kitöltőit (köztük apukákat is) ajándékokkal díjaztuk.

-Első gyermekemet öt hónapig szoptattam, de az ellentmondásos információk megzavartak és abbahagytam. Tapasztalatból tudom, hogy szakszerű támogatás nélkül nagyon nehéz - meséli Remete Angéla. - Az elmúlt évek alatt sok hasznos tanácsot kaptam más anyukáktól és a Ligától, igy a kicsi Nórival már jobban mennek a dolgok. Az édesapa, Papp Ferenc szerint, a szoptatás a család számára nagyobb függetlenséget jelent, könnyebb a hétvégéket szervezni.

Sokaknak hosszú időbe telik, amire felveszik a szoptatás ritmusát. Rozsnyai Zsuzsa, a 7 hónapos Berzi Dóri anyukája is, a kezdeti nehézségek után értékeli csak igazán ezt a kötődést:

- Most már tudom, hogy az anyatej nemcsak a legjobb, amit a babámnak adhatok, de az összebújás nagyon sokat jelent mindkettőnknek. Dóri kiegyensúlyozott, nyugodt baba. Mindenütt biztonságban vagyunk és megnyugtató számunkra, hogy a cici állandóan kéznél van!

Piros Vera pszichológus szerint, sok anyának a megfelelő támogatás vagy a szakképzett segítség hiányában nem sikerül a szoptatás, túl hamar feladják. Természetesen attól, hogy valaki nem szoptatja babáját, még lehet jó anya. Nem a szoptatás az anyaság kizárólagos mércéje, de a lehetőségek közül ez nyújtja a legtöbbet babának, mamának egyaránt.

-HaJ-

HírLLLevél: 

témák: