Rettenetes tanácsok (2)

Egy édesanya meséli: Azt mondta a védőnő, hogy adjak a 3 hónapos kisfiamnak almát, mert ilyenkor már nem elég az anyatejben lévő vas.
Mit mond az LLL? A 6 hónapos kor előtti hozzátáplálás felesleges és káros. A félévesnél fiatalabb babák emésztőrendszere még nem érett az anyatejen kívül más táplálék befogadására. A korai hozzátáplálás növeli az allergiás megbetegedések kialakulásának veszélyét.
Valamikor az első év második felében (9-12 hónapos korra) kiürülnek a magzati korban feltöltődött vasraktárak. Ilyenkor már szükség van arra, hogy a - relative kevés vasat tartalmazó - anyatejen kívül más forrásból is pótoljuk a szervezet számára szükséges vasat. Az alma nem megfelelő erre a célra, adjunk inkább húst a babának.
Édesanya: Azt javasolta a védőnő, hogy adjak cumit a kisbabám szájába, ha sétálni megyünk, hogy ne menjen be a hideg és ne fázzon meg a torka.
Mit mond az LLL? A játszócumi használata (akárcsak a cumisüveg és a bimbóvédő) könnyen megzavarhatja a kisbaba szopáskészségét, és cumizavarhoz vezethet. A mesterséges cumit egészen más technikával szopja a baba, mint a puha, rugalmas anyamellet. A cumit nem tudja mélyen a szájába venni, a fogínyével tartja, majd ha már nincs rá szüksége, kitolja a nyelvével. Ha a kisbaba ugyanezzel a módszerrel próbál az édesanyja melléből szopizni, komoly sérülés keletkezhet a mellbimbón.
Ezenkívül komoly ellenérv a cumi használatával szemben, hogy ha a kisbaba a komfortszopási igényét az anyamell helyett a játszócumin elégíti ki, az megzavarja a kereslet-kínálat egyensúlyát, s így a tejmennyiség csökkenéséhez vezethet.
Anyuka: A védőnő szerint onnan lehet tudni, hogy eleget szopott-e a kisbabám, hogy mennyi vizet fogad el utána.
Mit mond az LLL? Valójában onnan lehet megállapítani, hogy a kisbaba elegendő anyatejhez jut-e, hogy figyeljük a pisis, kakis pelenkákat. Ha a kisbabának legalább 4-5 eldobható, vagy 6-8 textil pelenkája pisis naponta (24 órán belül), akkor biztosak lehetünk benne, hogy a baba elegendő folyadékhoz jutott. 6 hetesnél fiatalabb babának átlagosan 2-5 székletürítése van naponta, 6 hetes kor után az is normális, ha a babának mindennap van széklete, és az is, ha ritkábban, akár csak hetente, tíznaponta egyszer. Normális esetben a 3-5 napnál idősebb babák széklete aranysárga.
Víz illetve egyéb folyadék itatása felesleges kizárólag szopó babáknál. Az anyatej 87,5%-a víz, így még a legnagyobb melegben sincs szükség folyadékpótlásra.

Szerkesztette: Rózsa Ibolya

HírLLLevél: 

témák: