Rettenetes tanácsok

Egy anyuka meséli: Az orvos megnézte a torkomat, mondtam hogy még szoptatok. 11hónapos a baba, és nem eszik semmit csak szopik, úgyhogy ne írjon fel semmi gyógyszert, mire ő szó nélkül ment a szomszéd dokiért. Elmondtam neki is ezt, erre azt mondja:
»Meddig akarja maga szoptatni azt a gyereket? 25 éves koráig? Már rég el kellett volna kezdeni teáztatni meg egyebek.«
Na, nekem már itt felment a pumpám, de még nem hagyta abba. Azt tanácsolta, írassak fel tápszert a gyerek­orvossal, mert ha 2 nap múlva sem leszek jobban, ír gyógyszert és addig tápszerezzem a gyereket.
Egy másik azt mondta: »Hogy-hogy nem hajlandó enni csak szopni? Egy éhes gyerek még a vasszö­get is meg fogja enni. Éheztesse ki!«
Mit mond a LLL? A gyermek körülbelül féléves koráig a kizárólagos anyatejes táplálás javasolt. Ezután el lehet kezdeni a gyümölcsök, főze­lékek bevezetését, ha a gyermek igényli. Amennyiben a baba nem fogadja el a szilárd táplálékot, de szépen fejlődik, úgy akár egyéves koráig is élhet kizárólag anyatejen.
Kiéheztetni semmiképpen sem szabad egy babát, egyéb okok mellett azért sem, mert egy éhes, dühös baba nem kapható semmi újra, nem fogja elfogadni a kanalat, a főzeléket, tehát éppen ellenkező hatást érnénk el vele.
Anyuka: A 15 hónapos Blankával ügyeletre mentünk, mert negyedik napja ment a hasa. Miközben vizsgálta az orvos, megnyugtatásul közöl­tem, hogy még szopik.
Erre az orvos: »Hogyhogy még szopik?! 9 hónaposan el kellett volna választani!«
Én:» Azt olvastam, hogy az Egészségügyi Világszervezet kétévig tartó szoptatást javasol.«
Orvos: »Az Egészségügyi Világszervezet foglalkozzon az albánokkal! Ne szóljon ebbe bele.«"
Mit mond a LLL? Az első életévben az anyatej a kisbabák fő tápláléka. Az egyéves koron túli szoptatásnak rengeteg előnye van: az anyatej továbbra is tartalmaz minden olyan vitamint, ásványi anyagot, amire a gyermeknek szüksége van. A vegyes táplálákozás megkezdése után ismét megnö­vekszik a tej ellenanyagtartal­ma, amely megfelelő védett­séget biztosít a tipegő korú, mindent megkóstoló kisgyer­meknek a betegségek ellen. A lelki tényezők sem elhanyagol­hatók: egy kis szopizás könnyen megnyugtatja a síró, szomorú vagy éppen hisztiző babát. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a legalább kétéves korig tartó szoptatást javasolja, de ideális esetben a kisbaba addig folyat­ja a szopizást, amed­dig ki nem növi ezt az igényét. Ez valamikor másfél és ötéves kora között általában bekövetke­zik.
Anyuka: Az a problémánk, hogy szoptatáskor nagyon jön a tejcsi, és a lányom rendszerint fuldoklik, és köhög (kb. minden második szopizás­kor). Ez elég rémisztő, és valószínűleg ezért bukik is utána. A gyerekorvos azt mondta, próbáljam meg vala­hogy elszorítani, hogy kisebb lyukból jöjjön a tej, de ő se tudja, ezt hogyan lehet kivitelezni (férfi).
Mit mond a LLL? Nagyon erős az édesanya tejleadó reflexe, és a tej erőteljes, hirtelen folyásá­val nem tud a kisbaba megbir­kózni, köhög, fuldoklik. Az orvos által javasolt elszorítást egyáltalán nem javasoljuk. A mell elszorítása tejcsatorna - elzáródáshoz, mellgyulladáshoz vezet. Másrészt, nem lehet kisebb lyukat csinálni, ugyanis minden tejcsatornának van egy kivezető nyílása a mellbimbón, így több lyukból jön a tej. Nem lehet egyiket sem befogni, elzárni, ha elméletileg feltételez­zük is, hogy lehetne, akkor a már említett tejcsatornaelzáródás következne be.
Sokkal hasznosabb, ha megpróbálja úgy szoptatni a babát, hogy a feje magasabban legyen, mint az anya mellbimbója. Ez né­hány párna segítségével könnyedén kivitelez­hető, de fekveszopta­tásnál is megoldható, ha egy összecsavart törülköző­re fektetik a kisbabát úgy, hogy a feje kissé előredőljön, lefelé, és úgy érje el az édesanya mellét.
Lehet hónaljtartásban is szoptatni: a kisbaba fejét az anyuka a kezében tartja, a teste a hóna alatt van, így meg tudja emelni a fejét. Ebben az esetben dőljön hátra, s párnákkal támassza meg magát is és a kisbabát is.
Ha ilyenkor a baba sok leve­gőt nyel, érdemes gyakrabban büfiztetni a szoptatások alatt. Vagy próbálja meg közvetlenül ébredés után megszoptatni, még félálomban, olyankor ugyanis gyengébben szívnak a kisbabák.
Jó lenne, ha gyakrabban tudná, mindkét mellből szoptatni a babát, akkor nem telítődne annyira a melle, hogy a szopizás kezdetén ilyen erő­sen folyjon belőle a tejcsi.
Szerkesztette: Rózsa Ibolya

HírLLLevél: 

témák: