Tandem szoptatás

Sok kérdést kapunk az úgynevezett tandem szoptatásról. Itt most olvashattok róla és terveim szerint az újság következő számában is. Várjuk kérdéseiteket, élményeiteket. Írjatok!

Ha a terhesség alatt is szoptatsz, végül igen furcsa szituációban találhatod magad: ez a "szopós testvérek, akik nem ikrek" szindróma, vagy egyszerűen: "a tandem szoptatás". Amennyiben a szopás még mindig fontos szerepet játszik nagyobbik babád életében, nem volna tisztességes (sem bölcs) most hirtelen megtagadni tőle, amikor az új bébi megszületett. Ugyanúgy vannak előnyei, mint hátrányai ennek a - valahogy különleges - helyzetnek.

Megnyugtató lehet a nagyobb gyerek számára a szopás folytatása. Az, hogy új testvérével megosztja ezt a különleges élményt, segíthet elkerülni a féltékenységet.

Lehet, hogy azon aggódsz, hogy az újszülöttet valahogy megrövidíted a tejben vagy a bensőséges "csak mi ketten" kapcsolatban. Néhány anya meglepődve tapaszlalta, milyen heves érzelmekkel reagál, védi az újszülöttet: neheztel a tipegőre, amiért szopni akar. Te esetleg korlátozd a tipegő szoptatását a nap csak bizonyos idejére, vagy vezesd be a szabályt, hogy csak akkor kap, ha a bébi végzett. A legtöbb anya úgy találja, hogy ezek a dolgok idővel rendeződnek, és az új baba gond nélkül jut rengeteg tejhez. Sokat segít, ha beszélsz olyan anyákkal, akik már átjutottak ezen a szakaszon.

Brenda May Kaliforniából elmondja, hogy alakult a szoptatás a családjában:

Amikor állapotos lettem negyedik gyermekünkkel, fiam, Jon igen aktív tipegő volt. Még mindig élvezettel és gyakran szopott. Hamar rájöttem, hogy még nem kész a változásra, és nem éreztem szükségét, hogy bátorítsam. A hatodik hónapra teljesen eltűnt az ölem. Ez valahogy esetlenné tette a szoptatást, de egy feje alá gyűrt párna segítségével Jon kitartott. Ahogy a szülés ideje közeledett, egyre kevesebb lett a tejem, és azt hittem, Jon végre elhatározza magát. De nem, folytatta, láthatóan elégedetten, bármi is volt, amit a mellből kapott.
Negyedik gyermekünk születésének reggelén Jon és én együtt feküdtünk az ágyon. Szopott. Ez segített lazítani, mert a fájások már megkezdődtek. Hat órával később Jacob Allen megszületett otthon, és mi mind osztoztunk ebben az élményben. Azon a napon kezdtük a tandem szoptatást. Jon huszonegy hónapos volt.
A következő három hétben majdnem az egész nap szoptatással telt. Jon többször szopott és Jake is szinte minden órában. Röviddel ezután tipegőm visszatért a szokott ritmusába, de tisztán látszott, hogy élvezi a bőséges tejáldást.
Nem ismertem senkit, aki tandemben szoptatott volna, a mi LLL csoportunkban sem fordult még ilyen elő. Így néha bizonytalan voltam, de bíztam az anyai ösztönökben. És ezek azt súgták: amit teszek, jó nekem és a gyerekeimnek.

Előfordul, hogy a tipegő, aki már nyilválvalóan elválasztódott, hirtelen újra szopni kér. (Néha megesik új baba érkeztekor.) Ne félj engedni, hadd próbálja meg! Szopás helyett kuncogni fog és kicsusszan az öledből, megnyugtatva engedékenységedtől. Mary Beard Ohioból így emlékszik vissza:

Miután Julian megszületett, Elliott egyszer megkérdezte, szophatna-e ő is. Azt mondtam, igen. Ó - mondta és elballagott. Nyilvánvalóan csak meg akart bizonyosodni róla. Mivel egyszer megnyugtattuk, többet sosem hallottuk a dologról.

Másrészről viszont, ha tipegődet túláradó boldogság tölti el nagylelkűségedtől, lazíts és hagyd szopni! Minél zavartabbak az érzéseid a szoptatással kapcsolatban, annál bizonytalanabb lesz ő abban, hogy még mindig szereted, sőt: akarod őt látni egyátalán? Sok kicsinek van szüksége ilyen fajta megerősítésre. A kansasi Jan Wilckle ír tapasztalairól:

Amikor Ardith huszonnyolc hónapos volt, megszületett Carrie és én elválasztottam Ardithet. Az elválasztás önmagában is túl váratlan lehetett, a plusz teher nélkül is, amit az új hugi jelentett, akivel ezentúl versenyeznie kell a mami szeretetéért. Ardith feszültebbé vált, és én boldogtalan voltam ettől a helyzettől. Így hát két hónap után Ardith újra szopni kezdett.
Körülbelül hat hónappal azután Ardith kétszer szopott naponta. Most egyszer, néhány hete. Azt hiszem, ez az alkalmankénti cumizás másként fontos neki, mint Carrie-nek. Meglehetősen gyakran támad igénye rá, ha rosszul ébredt, és már mindketten kimerültünk. Olyan, mintha azt kérdezné: "Szeretsz engem úgy, mint Carrie-t? Szeretsz-e annyira, hogy szopni is engedsz?" Azt hiszem, noha időnként nehéz, a tandem szoptatás csodálatos módszer a tipegő megnyugtatására, amikor új testvér érkezik. És a meleg anyaöl egy kis tejjel együtt biztonságos menedék a gyereknek, amikor táguló világa túl sokat követel tőle.

Részlet a Womenly Art of Breastfeeding című könyvből

HírLLLevél: 

témák: